
Patrik Karimi är Stockholmshems säkerhetsstrateg med ansvar för civil beredskap, kris och personalsäkerhet. Foto: Stockholmshem
När en skjutning eller en sprängning sker i ett bostadsområde är det många oskyldiga som drabbas. Då gäller det för en fastighetsägare och förvaltare att ha rutiner och strategier för att hantera händelsen och återskapa trygghet. Så här gör Stockholmshem.
Fastighetsbolag blir en ofrivillig aktör i våldets efterspel. Frågan är hur man gör för att hantera skjutningar och sprängdåd och återskapa en känsla av trygghet för såväl hyresgäster som medarbetare?
– Det vi som fastighetsägare kan bidra med är att under den uppkomna situationen säkerställa att vi är på plats och informerar, stöttar och vägleder, säger Stockholmshems nytillträdda säkerhetsstrateg Patrik Karimi, med ansvar för civil beredskap, kris och personalsäkerhet.
Vikten av förberedelse
Patrik Karimi menar att det handlar om att ha en god beredskap där alla vet vad som gäller vid en händelse. Han påtalar vikten av att öva och vara förberedd. I det ingår också att som fastighetsägare identifierar vilka händelser som kan drabba en och att ha en beredskapsplan som alla känner till.
– När våra medarbetare är trygga och bekväma med vad de ska göra blir det mycket enklare för dem att agera vid ett skarpt läge, säger han.
En plan med ansvarsfördelning
Detta är något som Stockholmshem har – en beredskapsplan med en tydlig ansvarsfördelning som aktiveras vid en extraordinär händelse.
Det första steget är att skapa en uppfattning om läget, vilket görs med information från personal på plats, polis eller räddningstjänst. Utifrån händelse, tidpunkt och omfattning avgörs insatsens utformning och om krisledningen ska aktiveras.
Även om den inte aktiveras har man rutiner för att beslutsfattare och nyckelpersoner får löpande information och underlag för beslut i varje steg av beredskapsplanen.
Snabbt på plats – skapar trygghet
För Stockholmshem är det viktigt att vara på plats. Så snart det bedöms som säkert beger sig Stockholmshems medarbetare till området för att vid behov kunna skala upp insatsen, samla information samt stötta hyresgäster och andra. Det kan till exempel handla om att öppna upp en lokal där hyresgäster, blåljuspersonal, stadsdelsförvaltning och socialjour kan använda toaletter, utbyta information och, beroende på årstid, att värma sig.
I det akuta skedet av en extraordinär händelse är fokus på att skapa trygghet genom information. I nästa skede gäller det bland annat att snabbt åtgärda eventuella skador samt att fortsätta informera.
– Vi vill inte att våra hyresgäster ska bo i en ”krigszon”, det skapar en otrygghet för människor i deras egna hem, så vi börjar åtgärda skador så snart det är möjligt. Vi har också särskilt fokus på kommunikation med de boende och hjälper dem med hur de ska agera. Vi tar kontakt på olika sätt som att lämna lappar, skicka mejl, sms eller ringa, beroende på vad är det för hyresgäster som finns på den aktuella adressen så att alla är informerade, säger Patrik Karimi.
Utredning av händelsen
Stockholmshem är noga med att ha personal på plats även efter att det mest akuta läget är över. Då startar också ett fördjupat arbete med att samla fakta om händelsen.
– Vi har en väldigt god samverkan med polisen och om ett brott kan styrkas, kopplas vår hyresjuridiska avdelning in för att påbörja arbetet med att vidta åtgärder. Där en av åtgärderna kan resultera i en uppsägning av hyresgästen i fråga, säger Patrik Karimi.
Personalsäkerhet
För Stockholmshem är det också viktigt att hela tiden se över riktlinjer och förhållningssätt för att dra lärdomar och kunna förbereda sig för sådant som kan inträffa i framtiden. För det kommunala fastighetsbolaget ligger också ett stort fokus på personalsäkerhet.
– För oss är det viktigt att fånga upp berörd personal efter en extraordinär händelse. Vi har etablerade kommunikationskanaler som säkerställer att lägesbilden snabbt delas, så att alla berörda får insikt i vad som har inträffat och löpande information om vidtagna åtgärder. Efter en extraordinär händelse är det också avgörande att reflektera över det som hänt och dra lärdomar. Genom att skapa en öppen dialog och erbjuda rätt stöd vill vi främja en känsla av sammanhållning och trygghet, så att ingen känner sig ensam i en svår situation. Vi vill att alla är trygga med att arbetsgivaren hjälper till med det som behövs kopplat till en extraordinär händelse och vad vi kan lära oss av den.
Engagemang i kulturen
Både arbetet vid en extraordinär händelse och personalens trygghet är något Patrik Karimi säger underlättas av Stockholmshems kultur, där alla vill hjälpa till.
– Den korta tid som jag har varit här känner jag ett engagemang som genomsyrar hela verksamheten. Viljan att stötta varandra är stor och väldigt viktig för att få med sig alla i vårt personalsäkerhetsarbete.
Trots alla utmaningar som finns inom säkerhet ser han ljust på det arbete som han och andra i branschen gör.
– Om jag skulle sammanfatta mitt jobb så är det att stötta och alltid försöka ligga steget före. Jag agerar som stödfunktion för att hjälpa vår organisation att vara så förberedd som möjligt. Jag ser att många bolag i vår bransch förstår behovet av en säkerhetsstrategi och jag är glad att fler arbetar strategiskt med det, avslutar Patrik Karimi.
Tips på säkerhetsåtgärder:
- Tydlig beredskapsplan och ansvarsfördelning – Kartlägg vilka risker som finns, som till exempel sprängningar och skjutningar. Definiera tydliga ansvarsområden för alla roller så att alla vet exakt vad de ska göra vid en incident.
- Snabb insats skapar trygg närvaro – Säkerställ att personal är på plats så snabbt det bedöms som säkert efter en händelse. Stötta hyresgäster, samverka med blåljuspersonal och visa tydlig närvaro för att öka tryggheten.
- Effektiv kommunikation – Steg 1 Se till att alla får uppdaterad kommunikation enligt beredskapsplanen. Steg 2 Informera hyresgäster löpande via samtal, mejl, anslag eller personliga möten.
- Utred juridiska möjligheter – Som till exempel om det går att agera hyresjuridiskt vid kopplingar till brottslighet.
- Vid skador – Att återställa skador så snabbt som möjligt gör så att hyresgästerna får en ökad känsla av trygghet eftersom de inte hela tiden påminns om händelsen.
- Bygg starka samarbetsnätverk – Skapa och upprätthåll goda relationer med andra fastighetsägare, lokala aktörer, polis och räddningstjänst. Ett etablerat samarbete gör det lättare att agera snabbt vid extraordinära händelser och att samarbete i områden där flera fastighetsbolag äger och förvaltar bostäder.
- Fokus på personalsäkerhet – Skapa en öppen dialog och erbjuda rätt stöd för att främja en känsla av sammanhållning och trygghet hos personalen.
Text: Mari-Louise Paulson
redaktionen@forvaltarforum.se