Så här mycket sparar ByggVesta på sin sopkomprimator

Rickard Lindström, fastighetsförvaltare på ByggVesta i Linköping.

När ByggVesta dubblerade antalet studentlägenheter i Linköping blev områdets miljörum för litet. Istället för att bygga nytt valde bolaget en sopkomprimator i det befintliga miljörummet. Nu är det bättre ordning, smidigare skötsel och färre hämtningar.

Det är högt tryck på miljörummet i studentområdet Colonia i Linköping. 2021, när området byggdes ut till sammanlagt över 700 lägenheter, blev det tydligt att utrymmet inte längre räckte till. Möjligheten att bygga ut var begränsad och kostnaden för att bygga ett nytt miljörum kändes inte särskilt lockande – så ByggVesta valde en annan väg.

En komprimator, som frigör utrymme i kärlen genom att pressa ihop wellpapp och plast, köptes in. Fyra år senare används komprimatorn fortfarande dagligen, och har lett till både ekonomiska och praktiska vinster. Numera har miljörummet aldrig överfulla kärl, eftersom papp- och platsvolymerna nästan har halverats tack vare flitig användning av komprimatorn. Det skapar bättre ordning och reda – och minskar kraftigt behovet av hämtningar.

Liten investering – mycket tillbaka
Rickard Lindström, fastighetsförvaltare på ByggVesta i Linköping, tycker att investeringskostnaden – på cirka 70 000 kronor – är liten, jämfört med vad bolaget har fått tillbaka.

– Det finns alltid utrymme kvar i kärlen, så vi har inte längre problem med avfall som slängs på marken. Samtidigt har vi kapat hämtningskostnaderna med runt 30 procent, eftersom vi numera bara behöver två hämtningar i stället för tre. Dessutom är det ju en enorm besparing att inte behöva bygga om eller bygga ett helt nytt miljörum, säger Rickard Lindström.

Minskar arbetsbelastningen
Han påpekar att både installation och drift är enkel: maskinen tar lite plats och är lätt att flytta, inga kärl behöver bytas och en nyckel och en spak är allt som behövs för hanteringen. Komprimatorn sköts av Coloniaområdets fastighetstekniker, som regelbundet är på plats i miljörummet för att se till att papp- och plastmängderna minskar.

– Den här hanteringen underlättar arbetet och sparar mycket tid, eftersom det snabbt går att få ordning i miljörummet. Så arbetsbelastningen för personalen har helt klart förbättrats. Väldigt mycket är vunnet när vi kan undvika att det byggs upp berg av papp som tar en halv dag att frakta till återvinningen, säger han.

Bedöm behovet
Men även om Rickard Lindström ser många vinster med lösningen för studentområdet Colonia, tror han inte att den fungerar lika bra överallt.

– För små områden är det tveksamt: det krävs vissa volymer, kanske runt 300 lägenheter, för att det ska vara en god idé. Och det behöver finnas ett centraliserat, gemensamt miljörum: om det är flera, mindre miljörum utspridda på området är det troligtvis inte så motiverat att köpa in en komprimator till alla, säger han.

För fastighetsförvaltare som överväger att installera en komprimator, har Rickard Lindström ett enkelt råd:

– Bedöm behovet. Om miljörummet ofta blir stökigt och det behövs två timmars hantering och sortering varje dag, då kan en komprimator minska arbetstiden kraftigt och skapa mer ordning och reda, säger han.

Text: Ulrica Ernström
redaktionen@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn

Tipsa en kollega om Förvaltarforum

Tipsa om oss
Bekräfta att du inte är en robot

Tipsa kollega
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega