
Johan Mann är VD på Fastigo.
Hybridarbete har blivit en permanent del av arbetslivet, så även i fastighetsbranschen. Fastigos senaste rapport visar på flera aspekter kring frågan om hybridarbete. Men är alla nöjda med det?
”Jag jobbar hemifrån idag, min dotter ska till tandläkaren”. Just bättre balans mellan arbete och fritid, livspusslet, är något som 86 procent uppger vara den stora vinsten med hybridarbete. Medan fördelarna är tydliga, lyfter branschen också utmaningar, särskilt kring samhörighet och ledarskap.
– Hybridarbete är ett sätt för våra medlemmar att ge medarbetare större möjlighet att skapa balans mellan arbete och privatliv. Samtidigt ser vi att det innebär utmaningar och nya krav på ledarskap och samarbete. Möjligheten till hybridarbete beror också på om de arbetsuppgifter medarbetaren har lämpar sig för det, säger Johan Mann, VD på Fastigo.
För- och nackdelar
73 procent uppger att svårigheten att skapa samhörighet och engagera medarbetare är det som är myntets baksida, samtidigt som 3 av 4 menar att hybridarbete är viktigt för att attrahera viss kompetens till företagen.
För att bidra till en enklare vardag för medarbetarna, men ändå se till att de befinner sig på arbetsplatsen, så har många företag i branschen erbjudanden som träning på arbetstid, möjlighet att ha med hund till jobbet, förkortad arbetsvecka och framför allt flexibel arbetstid, vilket hela 71 procent uppger att de tillämpar.
– För att hybridarbete ska fungera bra fortsatt krävs det att arbetsgivare utvecklar strategier för att främja gemenskap och innovation och har ledare som genomför strategin. Dessutom krävs det att medarbetare är ansvarstagande både i förhållande till de egna arbetsuppgifterna men även företagets långsiktiga utveckling och arbetsplatsens gemenskap, säger Johan Mann.
Några fakta från undersökningen:
- Drygt 8 av 10 menar att hybridarbete är relevant för deras verksamhet. Det är 7 % som svarar att det är relevant för alla och 78 % att det är relevant för vissa.
- Av de som svarar att hybridarbete är relevant för verksamheten är det 86 % som svarar att det finns möjlighet att jobba på distans när arbetet tillåter. Drygt hälften menar att det finns en policy som styr hur hybridarbetet ska fungera.
- Hybridarbete kommer med både för- och nackdelar. Fördelarna som främst ses är att det blir lättare att få ihop livspusslet (84 %) och nöjdare medarbetare (68 %). Den största nackdelen är svårigheter att skapa samhörighet och engagera medarbetare (73 %). Det är 3 av 4 som menar att hybridarbete är viktigt för att attrahera vissa typer av arbetskraft.
- Det framkommer tendenser till att privata företag och företagsledare i lägre utsträckning ser att hybridarbete gör det lättare att attrahera personal. Tendensen är också att HR ser fördelar i högre utsträckning än vad företagsledare gör.
- När de svarande får möjlighet att i fritext lyfta andra för- eller nackdelar med hybridarbete lyfts främst nackdelar – arbetsmiljöansvar på distans, samarbets- och innovationsutmaningar, upplevelse av orättvisa då alla medarbetare inte kan arbeta på distans samt svårigheter med ledarskap och kunskapsöverföring.
Källa: Fastigo
Undersökningen
Fastigo frågar är en enkät som skickas ut till Fastigos cirka 900 medlemsföretag några gånger om året i ett samarbete med Gullers grupp. Detta för att få indikationer och tendenser i aktuella frågor i fastighetsbranschen.
Källa: Fastigo