Snällhet kostar inget – men betyder allt

Skriv snälla lappar istället för arga, prata med och låna saker av dina grannar, uppmuntra kollegors idéer och ge komplimanger. Det är små handlingar som kan ge ett mer tryggt och hållbart samhälle, enligt Mari-Louise Persson.

Jag verkar inte vara ensam om att tycka att det är lite motigt i världens miljöarbete nu…

Enligt Karriärbarometern 2025, instämde 78 % av deltagarna ”helt” eller ”till stor del” i påståendet ”Jag känner mig frustrerad över att saker rör sig för långsamt inom hållbarhetsområdet på samhällsnivå”. I en värld där klimatförändringar och otrygghet ständigt är närvarande hot, kan det vara lätt att känna sig maktlös. Men tänk om lösningen kan börja med något så enkelt som snällhet? Ja, du läste rätt. Snällhet kan vara nyckeln till mer hållbara fastigheter.

Grannsämja och lyckorus
Tänk dig ett flerbostadshus där grannar inte bara bor bredvid varandra, utan också bryr sig om varandra. Där man lånar ut verktyg och vaktar grannkatten – ingen utopi direkt. Men snällhet bland grannar är inte bara är en trevlig gest, utan en kraftfull drivkraft för förändring och gör oss dessutom lyckligare.

Genom att lära känna dina grannar bidrar du till en tryggare boendemiljö, stärker civilsamhället och det ger mer lyckokänslor än en rejäl löneökning. En studie visar att de som bara pratar med sina grannar några gånger i månaden behöver tjäna 40 000 kr mer per månad för att nå samma lyckonivå som de som pratar med sina grannar några gånger i veckan.

”Snälla-lappen” istället för Arga-lappen
Det finns flera sätt att kommunicera med sina grannar. Min kollega har valt bort arga-lappen och berömmer sina grannar över hur bra de sorterat sina sopor. På ”lappen” skriver han vilken nytta grannarna bidragit med – vad sägs om 18 stycken nya cyklar, 4 247 nya glasförpackningar och 9 000 nya toarullar under 2024? Min gissning är att fler vill vara med och bidra efter den snälla lappen i miljörummet.

Hållbara innovationer på arbetet
Visst har ni hört att vi behöver fler innovationer för att bygga det hållbara samhället? Möjligheternas byggregler är bara ett exempel. Men vilka är det som ska komma med de nya innovationerna och hur får vi det att hända? Enligt Bob Hanssons nya bok ”Snällast vinner” når runt 25 000 fantastiska idéer aldrig ljuset bara för att vi inte upplever oss tillräckligt trygga för att dryfta dem med våra kollegor. Han räknar då med att varje medarbetare kommer på högst en idé per månad och att endast en av hundra är värd att lyssnas på. Och varför? Antingen är vi rädda att den är för dålig eller så är vi rädda för att någon ska sno den.

Vi behöver därför bygga trygga team där vi vågar lyfta idéer. Ett sätt att göra detta är att vi är snälla mot varandra och strösslar med komplimanger. De team som har bäst resultat ger varandra komplimanger sex gånger oftare än de team som presterar på en genomsnittlig nivå.

Små handlingar, stora effekter
Så börja sprida komplimanger och bidra till ett tryggt och mer hållbart samhälle. Du kan även göra det av helt egoistiska skäl då du blir lycklig av att göra andra glada. Kanske är oron i världen tydliga tecken på förändringens tid och kanske kan vi i framtiden blicka tillbaka på denna tid och med glädje säga: ”Det var då det vände, och vi var alla med och bidrog”.

Mari-Louise Persson
Miljö- och energichef på Riksbyggen

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev










Tipsa en kollega om Förvaltarforum

Tipsa om oss
Bekräfta att du inte är en robot

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega