Magnus Molin vill förnya förvaltningsmodellen hos Einar Mattsson

Med utifrånperspektiv klev Magnus Molin in i branschen som ny VD för Einar Mattsson Fastighetsförvaltning. Det gör att han ser potential och nya sätt att tackla utmaningar och möjligheter. Och likt en kapten på en segelbåt styr han skeppet mot uppställda mål.

Som ung var det nära att Magnus Molin blev professionell seglare. Han och hans besättning hade sponsorer och vind i seglen. Men Magnus insåg att han behövde komma i hamn och söka sig ett yrke. Han gick KTH:s Väg och vatten-linje och jobbade sedan som managementkonsult och med försäljning av konsulttjänster. Han utvecklades och testade flera ledarskaps-och VD-roller i olika bolag, bland annat var han sälj- och marknadschef för Europa och Mellanöstern på Intertek.

Så när Magnus Molin kom till Einar Mattsson som ny VD för Fastighetsförvaltningen 2019 hade han inte jobbat alls inom bygg- eller fastighetsbranschen, trots sin utbildning. Men kanske just för att han inte är traditionellt fastighetsskolad såg han på branschen med lite andra ögon och såg en potential i att utveckla den.

– Jag hoppade in i något helt nytt men har förmågan att leda en organisation och tillsammans med den ta reda på vad som är viktigt, och skapa en gemensam bild av nuläge och utmaningar för att sedan sätta ut en riktning vart vi ska – likt kaptenen på en segelbåt.

Förbättringspotential
Einar Mattsson har drygt 100 fastigheter i eget bestånd och 150 som de förvaltar åt andra kunder. Magnus Molin resonerar kring hur de senaste årens tapp av fastighetsvärde och utmaningar med driftnetto gör att förvaltningsbranschen måste lyfta sig och vässa förvaltningsleveransen.


– Jag tror att det finns en förbättringspotential bland många förvaltningsbolag att jobba mer med grundleveransen; att driva på, ta fram rätt data och underlag och att komma med förslag som stärker kundernas driftnetto.

Ny affärsmodell för förvaltningstjänsterna
Hans vision är klar – han vill ta fram en ny affärsmodell för Einar Mattssons förvaltningstjänster. Han ser att det för närvarande finns en ”målkonflikt inbyggd i förvaltningsaffären”. Som förvaltningsaktör kan du tjäna pengar på sådant som inte ger mest nytta för fastighetsägaren. Det är felavhjälpande underhåll genom akuta utryckningar och betalning per timme eller platsbesök.

– Vi jobbar med att hitta en modell där du faktiskt får betalt för sådant som gynnar fastighetsägarens affär – vad tjänar eller sparar de pengar på? Och vi ska bygga in det i vår egen organisation och hela tiden jobba effektivt och förstå vad som är fastighetsägarens affärsnytta.

Stort bestånd har skalfördelar
Att Einar Mattsson-koncernen har både egna fastigheter och erbjuder förvaltningstjänster till andra fastighetsägare ser Magnus Molin som fördelaktigt. Med ett stort, totalt bestånd kan man skala upp tjänster och inköp via större volymer. Dessutom kan man driva och utveckla saker som både de själva och deras förvaltningskunder har nytta av. Einar Mattsson lär sig även av kunder som ligger i framkant och är nyfikna på utveckling.

I utvecklingen finns också möjligheter enligt Magnus Molin. Digitaliseringen och de ökade hållbarhetskraven gör att bolaget måste öka takten i förändringen, men också att välja rätt.

– Det går fort och man måste verkligen veta vilka saker man ska haka på och inte, för att lyckas. Utmaningen är att leverera på våra kunders behov, det tycker jag är spännande, säger han.

Utvärdera AIs nytta
För att stärka kundernas driftnetto finns stor potential inom underhållsplanering och taxebundna kostnader, där digitaliseringen kan hjälpa till. Med AI kan man till exempel automatisera processer och få fram tillförlitlig och lättillgänglig data för beslutstagande, på alla nivåer.

– Det är viktigt att utvärdera var AI gör nytta idag. Just nu är modellerna relativt dyra att utveckla och använda. Men utvecklingen går fort och prisbilden och energianvändningen för att köra AI-modeller kommer säkerligen att bli mer rimlig framöver, tror Magnus Molin.

Digitaliseringen av beståndet och hållbarhet är fokusområden för Einar Mattssons fastighetsförvaltning. Det senare har dock fått ändrade förutsättningar, då det nyligen kom ett förslag från EU-kommissionen som flaggar för att färre bolag kommer att beröras av redovisningskraven i CSRD.

– Vi ser nytta i många delar av CSRD. Det vässar oss genom att vi ser över våra mål inom bland annat energieffektivisering och hur vi rapporterar dessa. Vi fortsätter att rapportera enligt lag och följer beslutsprocessen parallellt. Samtidigt är det viktigt att rapporteringskraven är relevant för hållbarhetsarbetet, där vi som förvaltare får fokusera på insatser som gör störst nytta för affär och miljö hos våra förvaltningskunder.

Genuint intresserad
Att samtala med Magnus Molin är intressant. Han har välformulerade tankar inom alla ämnen som vi tar upp i intervjun. Och hans entusiasm och engagemang i frågorna känns genuina. Vi glider över till branschens kompetensomställning och den dynamik som pågår – mellan ny teknik, hållbarhetskrav och vilken slags kompetens vi kommer att behöva. Även det tycker han är spännande.

– Nyckelfaktorn för att allt vårt arbete ska fungera är att det är ordning och reda på data. Så framöver finns behov av controllers och analytiker, precis som på ekonomisidan, som kan säkerställa korrekt data till ledning och förvaltare. Fastighetsförvaltning i framtiden kommer mer att handla om att ta kloka beslut utifrån data och att sedan rekommendera det till fastighetsägare.

Rekrytera från andra industrier
Han tror också att vi kommer att utgå mer från personers egenskaper när vi rekryterar. Kompetensbasen måste såklart finnas men som medarbetare bör du kunna inta fler roller – och organisationen behöver vara adaptiv.

– En bra förvaltning kräver många olika kompetensen. För att lyckas behöver vi också samordna dessa på ett bra och effektivt sätt. Att samordna olika yrkesgrupper blir därför ännu en viktig kompetens.

Magnus Molin tror att vi kan behöva rekrytera från andra industrier och våga ta in folk som har jobbat med digitalisering, hållbarhet eller stora förändringar i andra branscher. Initial förvaltningserfarenhet är kanske inte lika viktig bara man kan tillgodogöra sig den. Lite likt Magnus Molins egen resa…

Låg personalomsättning
På Einar Mattsson arbetar man systematiskt med egen kompetensförsörjning genom att ta in LIA-praktikanter från förvaltningsutbildningar. Man får in nya, ofta unga, kollegor som sedan kan växa i och med organisationen.

Personalomsättningen är låg i företaget och till viss del kan man förklara det med lågkonjunktur och oroliga tider, men Magnus Molin hävdar att nyckeln till att behålla medarbetare är att ha bra ledare på plats, som kan förmedla en gemensam målbild.

– Unga idag vill jobba i en organisation som de kan stå för när det gäller kultur och hållbarhet. Och att det finns spännande arbetsuppgifter där man kan utvecklas. Det är viktigt att kunna se möjligheter inom organisationen. Vi har exempel där kollegor har jobbat i driften, blivit förvaltar och sedan chef för en förvaltingsgrupp.

Något han är extra nöjd med i sin karriär är kopplat till detta. Han berättar att när han kom till Einar Mattsson Fastighetsförvaltning hade man tillfälligt hög personalomsättning och lägre kundnöjdhet.

– Vi började jobba ännu närmare våra kunder och tog reda på vad som är viktigt för dem och sedan har vi verkligen lyft vår kundnöjdhet och rekommendationsgrad till väldigt höga nivåer. Den resan är jag väldigt stolt över, som vi har gjort tillsammans.

”Eget mandat funkar bäst”
Som chef vill han inte toppstyra utan har hög tillit till sina ledare och medarbetare. De har befogenhet långt ut i organisationen att lösa sina utmaningar där. ”Det funkar bäst när man har eget mandat” som han säger.

– Jag tycker det är häftigt när jag ser kollegor som växer och tänker utanför sitt ansvarsområde och har ett genuint intresse för kunden och företagets bästa. När organisationen börjar flyta ihop, säger Magnus och ler.

Den energi som Magnus utstrålar och härbärgerar har han också ett stort behov av att kanalisera ut. Han har en förmåga att alltid hitta tid till ett löppass. Antingen på lunchen eller hemma på kvällen. Eller så tar han bussen halvvägs och springer resten av resan, till eller från hemmet i Nacka.

– När jag är ute och springer tänker jag, kommer på och reder ut både positiva och negativa saker. Jag har en bra balans mellan fritid och jobb och det är viktigt att röra på mig, för att jag ska må bra, säger han och ler stort igen.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Magnus Molin

Ålder: Född 1973, 51 år.
Uppväxt: I Nacka, öster om Stockholm, mellan stad och skärgård.
Yrkeserfarenhet: Började som managementkonsult på Canea. Fick sedan rollen som Sälj- och marknadschef på Semko-Dekra och blev senare VD för bolaget. Började 2015 som affärsområdeschef på Intertek Semko för att sedan bli VD. Blev VD för Einar Mattsson Fastighetsförvaltning 2019.
Familj: Fru och tre barn, 20, 18 och 11 år gamla.
Bor: I villa i Nacka.
Fritidsintressen: Löpning, skidåkning och yngsta dotterns aktiviteter; är fotbollstränare och ofta engagerad på hennes slalomträning.
Något som inte så många vet om mig: ”Är grym på att slipa stålkanterna på slalomskidor!”

Dela artikeln: LinkedIn

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega