Per Forsling spanar kring hur samhällsutvecklingen i Sverige påverkar fastighetsbranschen. Ökat fokus på trygghet kan utvecklas till ytterligare utmaningar kring cybersäkerhet, fysisk trygghet och förmågan att agera både självständigt och som del av samhället.
Häromveckan var jag inbjuden till Förvaltarforums Tankesmedja, en härlig grupp kunniga och erfarna personer som delar tankar, insikter och erfarenheter. Jag testade då att göra en spaning kring en fråga jag har klurat på under en tid. Min fundering är den något ödesmättade “Hur utvecklas fastighetsägande och fastighetsförvaltning i en mer osäker omvärld?”
På webbplatsen krisinformation.se* läser jag att Försvarsmakten anser att: “Den ryska invasionen av Ukraina påverkar Sveriges säkerhet. Men risken för ett väpnat angrepp mot Sverige bedöms just nu som låg. Samtidigt finns det en ökad risk för påverkansoperationer och andra fientliga aktioner. Sabotage mot infrastruktur under havsytan har skett, cyberangrepp sker återkommande och politiska påverkanskampanjer riktade mot Sverige pågår.”
Liknande beskrivningar ges från många myndigheter och politiska företrädare. Sveriges trygghets- och säkerhetsläge förändras. Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) byter namn till ”Myndigheten för civilt försvar” den 1 januari 2026, Regeringen motiverar beslutet med att ett nytt namn ligger mer i linje med MSB:s uppdrag och ansvar. Utvecklingen inom Sverige och vårt närområde är tydlig och verkar gå fort.
Vår bransch är en del av samhället
Fastighetsägande och fastighetsförvaltning då? Det är viktiga delar av samhället, det har många konstaterat före mig. Det går inte att föreställa sig ett samhälle utan bostadshus, utan infrastrukturbyggnader, utan skolbyggnader eller sjukhus. Så, om Sveriges säkerhetsläge förändras bör väl också fastighetsbranschens utmaningar, som en del av samhället också förändras?
Vi har förvisso de senaste årtiondena sett att fastighetsförvaltningen jobbat allt mer med trygghetsskapande åtgärder. Det installeras digitala system för passagekontroll, källarförråden uppgraderas och installation av säkerhetsdörrar ökar ständigt. Fler övervakningskameror monteras och utomhusmiljöerna anpassas för att upplevas tryggare av hyresgäster och besökare. Fastighetsägares ansvar för skyddsrum diskuterades flitigt för ett par år sedan, för första gången sedan kalla krigets dagar
Men räcker det? Vart är vi på väg?
Förväntningarna på oss ökar
Jag tror att vi i fastighetsbranschen står inför ännu fler utmaningar. Vi kommer att fortsatt behöva jobba med trygghetsfrågorna i den dagliga förvaltningen såsom det redan görs. Men förväntningarna på fastighetsbranschen kommer successivt att öka. Det börjar med risk- och sårbarhetsanalyser. Sen följer ett arbete med fler krisövningar och kontinuitetsplanering. Fastighetsföretag kommer, som en del av samhället att behöva förbereda sig för utmaningar som kan komma.
Hur fungerar det till exempel att jobba som förvaltare vid ett långvarigt strömavbrott? Hur fungerar drift och skötsel om internetanslutningarna ligger nere? Vad händer om dricksvattenförsörjningen störs ut och vad har då fastighetsföretaget för ansvar?
Förbereda sig på det oförutsedda
Som fastighetsägare och fastighetsförvaltare är du en del av ett samhälle som hjälps åt genom att utbyta tjänster. I de flesta normalsituationer kan du felanmäla, byta ut trasiga komponenter eller beställa en reparation. Men om det inte är ”som vanligt” kan du behöva agera på ett nytt sätt. Du kanske måste lösa problemet själv, du kan inte räkna med att hjälp finns att tillgå omedelbart.
Att förbereda sig för det oförutsedda kan vara en riktigt nyttig övning. På Jernhusen har vi den senaste tiden genomlyst hela vår verksamhet för att förstå var våra viktigaste funktioner är och vad vi behöver göra för att vara redo om de funktionerna störs ut. Det är en kontinuitetsplanering som både gör oss bättre i vår vanliga verksamhet och gör oss mer redo om det oförutsedda verkligen händer.
En sliten men bra klyscha är mer relevant än på länge; låt oss förbereda oss för det värsta men hoppas på det bästa.
*Krisinformation.se läst 2024-12-18
Per Forsling
Chef för Teknik och Verksamhetsutveckling på Jernhusen