De utför tester för att hitta problemfri avfallshantering

Foto: Hans Alm

Fastighetsägarna Stockholm och fastighetsbolaget Olov Lindgren har gått in i ett projekt tillsammans där de ska försöka hitta lösningar inom avfallshantering. Ett sop- och miljörum på Kungsholmen är teststation för statistik och nudging.

Utmaningar med sophantering är många, för fastighetsägare såväl som för de boende.

  • Brist på utrymme och tillgänglighet i och kring fastigheter.
  • De boende har svårt att göra rätt om det saknas bra förutsättningar.
  • Avfall som sorteras fel kan inte återvinnas.
  • Ökade krav på sortering och avfallsfraktioner riskerar att medföra fler transporter, ökad trafikbelastning och mer koldioxidutsläpp.
  • Är det många aktörer som är involverade i avfallshantering blir rollerna otydliga; vem som gör vad?

Anni Carpelan, chef för hållbar utveckling på Fastighetsägarna Stockholm, summerar svårigheterna för fastighetsägare:

– Utifrån fastighetsägarens perspektiv är det en utmaning att avfallshanteringen tar alltmer plats i fastigheten. De nya reglerna som införs inom kort, som separat insamling av matavfall och bostadsnära insamling, gör att fastighetsägare kan få svårt att på egen hand möta de här kraven. Ett aktivt samarbete mellan alla aktörer i avfallskedjan kan vara en del av lösningen, säger hon.

Förbättra för de boende, fastighetsägarna och klimatet
Samverkansprojektet, som kallas Miljörummet, går ut på att förbättra för de boende, minska avfallet och avlasta sophämtningen. I det stora perspektivet handlar det såklart om att bidra till en bättre situation för såväl fastighetsägare som samhället och klimatet.

Fastighetsägaren Olov Lindgren upplåter ett miljörum på Kungsholmen där tester ska utföras under projektets gång. Mängden avfall, per fraktion, ska rapporteras in varje månad. Genom statistik kommer man att utvärdera insatser, men också visa hyresgästerna vad deras förbättrade sortering faktiskt innebär.

– Inom projektet tillhandahåller vi ett miljörum som har sortering för nästan alla typer av avfall, som vi mäter och följer upp. Där testar vi också nudging för att öka sorteringsviljan och påverka i positiv riktning. Små insatser kan åstadkomma stora förändringar och vi vill förmedla att sopor inte är skräp, säger Joanna Heikkilä, hållbarhetsansvarig på Olov Lindgren.

Hoppas kunna ta fram verktyg och metoder
I förlängningen hoppas Fastighetsägarna Stockholm kunna ta fram förslag som fler fastighetsägare kan använda.

– Efter projektet kommer vi att utvärdera resultaten. Utifrån det kommer vi att dela lärdomarna med våra medlemmar och ge dem möjlighet att ta del av verktyg och metoder som främjar mer utsorterat hushållsavfall, skapar en grund för ökat samarbete kring avfallshantering och därigenom skapar förutsättningar för en hållbar stadsutveckling, säger Anni Carpelan.

Webbinarium om framtidens avfallshantering
Den 23 november bjuder Fastighetsägarna Stockholm in till ett webbinarium med bland andra Stockholms stads miljö- och klimatborgarråd Katarina Luhr om Miljörummet och framtidens avfallshantering.

Miljörummet – samtal om framtidens avfallshantering

Projektet går ut på att hitta lösningar för avfallshantering. I samverkansprojektet ingår Fastighetsägarna Stockholm, fastighetsbolaget Olov Lindgren, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI), Stockholm Vatten och Avfall, Stockholm Exergi samt Miljöförvaltningen i Stockholm.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega