Vad är skillnaden mellan att motivera och manipulera?

Jag är chef över ett gäng fastighetsförvaltare och en medarbetare hintade om att jag ibland kan var manipulativ. Vi pratade om skillnaden mellan manipulation och motivation – det är en fin gränslinje. Jag skulle gärna vilja förstå skillnaden.

I ledarskapet är det viktigt att prioritera motivation över manipulation för att bygga och upprätthålla en hälsosam och produktiv arbetskultur. Detta innebär att lyssna på och stödja medarbetarnas behov och mål, vara tydlig med förväntningar och visioner, och erbjuda stöd och uppmuntran för att främja tillväxt och prestation.

Att få feedback som indikerar att du manipulerar istället för att motivera kan vara utmanande, men det ger dig en möjlighet att reflektera över din ledarskapsstil och hur den kan förbättras.

För att övergå från en manipulativ till en motiverande ledarskapsstil är det viktigt att vara medveten om dina handlingar och kommunikationssätt. Prioritera ärlighet, tydlighet och respekt för medarbetarnas behov och mål. Genom att visa äkta intresse för medarbetarnas välbefinnande och framgång kan du skapa en miljö där motivation och samarbete blomstrar.

Att arbeta aktivt med att utveckla din förmåga att inspirera och stödja dina medarbetare kommer att stärka både din ledarskapsstil och ditt team.

Här är några nyckelskillnader mellan manipulation och motivation i ledarskapssammanhang:

Syfte och intention:

  • Manipulation: Fokuserar på att uppnå dina egna mål eller intressen, även om det sker på bekostnad av andras bästa intressen. Det kan inkludera att använda subtila eller oärliga metoder för att få andra att agera enligt dina önskningar.
  • Motivation: Handlar om att inspirera och stödja andra för att de ska nå sina mål och uppnå sin fulla potential. Motivationen kommer från en äkta önskan att se medarbetarna lyckas och växa.

Metoder:

  • Manipulation: Använder ofta taktiker som skuld, rädsla eller dolda belöningar för att få önskat beteende från medarbetarna.
  • Motivation: Använder positiva förstärkningar såsom erkännande, uppmuntran och belöningar för att stärka och uppmuntra önskat beteende och prestationer.

Kommunikation:

  • Manipulation: Kan innebära att kommunicera på ett sätt som är selektivt eller vilseledande för att forma andras uppfattningar och beteenden.
  • Motivation: Bygger på ärlig och öppen kommunikation där ledaren delar visioner och mål tydligt och uppmuntrar till dialog och samarbete.

Resultat:

  • Manipulation: Kan resultera i kortsiktiga framgångar, men kan också underminera långsiktig tillit och engagemang hos medarbetarna.
  • Motivation: Genererar vanligtvis hållbara och långsiktiga resultat genom att bygga starka relationer och en positiv arbetsmiljö där medarbetare känner sig engagerade och uppskattade.

Lycka till!

Malin Avalon Engquist
Konsultchef Humanova Ledarskap

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev










Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega