Har du koll på din solcellsanläggning – råd och checklista från BeBo

Många fastighetsägare har kostat på sig solcellsanläggningar de senaste åren. Men blev installationerna riktigt utförda och har vi koll på riskerna med felkopplingar? BeBo har uppmärksammat fastighetsägares farhågor och kommer nu med en guide.

Flera fastighetsägare som ingår i BeBos nätverk har lyft problematiken med solcellsanläggningar som ”inte håller måttet”. Efter flera år av en snabb utbyggnad av solel så börjar det uppdagas såväl riskabla kopplingar som direkta fel i samband med interna inventeringar.

Många fastighetsägare efterfrågar kunskap och erfarenheter kring upphandling samt drift och underhåll som kan säkerställa hållbarhet och livslängd på anläggningarna. Dessutom behövs mer kunskap kring vilka krav man kan ställa på service och underhåll.

Kortfattad guide från BeBo
Det saknas inte generell information om detta, men det kan vara svårt att navigera i den. Myndigheter och standardiseringsorgan är försiktiga med att rekommendera omfattning och intervall av kontroll av starkströmsanläggningar, eftersom behovet kan variera stort. Det lämnar den enskilde anläggningsägaren att själv analysera risker eller reda ut vem som kan guida i frågan.

BeBo har därför tagit fram en rapport som heter ”Drift, underhåll och fortlöpande kontroll av solcellsanläggningar – Guide till regelverk och rekommendationer”. Målet är att samla och guida till befintlig kunskap från regelverk, bransch och forskning kring drift och underhåll av solcellsanläggningar, primärt för flerbostadshus, på ett kortfattat sätt.

Några råd från rapporten
Tanken är att ge ansvariga anläggningsägare kunskap som således ger bättre förutsättningar för att utföra rutinåtgärder samt anlita rätt kompetens. Förutom råd och guidning finns även en checklista att ta till för att få bra koll på kontroller och rutiner. Här är råd att tänka på, från guiden:

  • Planering och upphandling
    En väl utförd planering, projektering, upphandling och installation är det viktigaste, för att ge en solcellsanläggning en så lång livslängd och maximerad elproduktion som möjligt.
  • Informationsöverlämning
    En väl anpassad drift- och underhållsinformation bör ingå i dokumentationen av en solcellsanläggning från entreprenören vid överlämnandet. Vid beställning av en solcellsanläggning är det viktigt att avtala om en utförlig dokumentation samt alla bruks- och installationsanvisningar på ingående material.
  • Riskbedömning
    Innehavaren ansvarar för kontinuerlig riskbedömning och att anpassa rutiner efter förändringar under anläggningens livslängd.
  • Ta fram kompletterande info
    Om rutiner saknas eller är bristfälliga för befintliga solcellsanläggningar så finns aktörer som erbjuder tjänster för framtagande, till exempel Bereko Elektriska nämnden som Brandskyddsföreningen står för.
  • Rutinkontroller ska hålla måttet
    En rekommendation är att se till att den drift- och underhållsinformation som entreprenören levererar minst följer det allmänna rådet i Elsäkerhetsverkets föreskrift ELSÄK-FS 2022:3 kring rutiner för kontroll. Då framgår intervall och vilka kompetenser som krävs för kontrollerna.

Se mer råd om rutiner samt rekommendationer för drift- och underhållsinformation i slutrapporten. Här hittar du den och checklista.

Seminarium för mer info
Vill du veta mer om rapporten ”Drift, underhåll och fortlöpande kontroll av solcellsanläggningar” och ta del av slutsatserna, kan du bevista ett lunchseminarium som BeBo bjuder in till den 31 mars.

Under seminariet går man igenom:

  • De viktigaste regelverken och rekommendationerna för drift och underhåll
  • Hur fastighetsägare kan säkerställa hållbarhet och lång livslängd för sina anläggningar
  • Konkreta råd för upphandling och kontrollrutiner

Mikael Carlson från Elsäkerhetsverket kommer också att närvara och svara på frågor om kontroll av starkströmsanläggningar. Måndag, 31 mars kl. 12.00-12.45 via Teams – läs mer här!

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega