Är det värt att investera i sprinklersystem?

Foto tv: Wikipedia

Vi funderar på att installera sprinkler i fastigheten, men är osäkra på om det verkligen är värt kostnaden. Vilka är de långsiktiga fördelarna och hur kan ett sprinklersystem påverka både kostnader och miljö? Sprinkleringenjör Danielle Steding ger svar!

Det är helt förståeligt att du är osäker på kostnaderna för att installera och underhålla ett sprinklersystem. Det är lätt att stirra sig blind på de initiala kostnaderna, men de långsiktiga fördelarna kan vara betydande och överväga dessa kostnader flera gånger om. Låt mig förklara hur.

För det första älskar försäkringsbolag byggnader med sprinklersystem. Detta beror på att risken för stora brandrelaterade skador minskar avsevärt, vilket kan leda till betydande sänkningar av försäkringspremierna – ofta mellan 30–40%. För verksamheter med höga försäkringskostnader innebär detta att ett sprinklersystem kan betala sig självt flera gånger om på sikt.

Större brandceller
Som fastighetsägare vet du att varje kvadratmeter är värdefull. Brandcellsgränser och utrymningsplatser kräver inte bara investeringar och underhåll, utan de tar också upp ytor som kunde användas mer effektivt. Vid installation av sprinkler kan brandcellerna vara större och behovet av utrymningsplatser kan minskas betydligt. Även om en sprinklercentral och eventuell vattenkälla också tar upp plats, är friheten gällande placering större, vilket kan optimera användningen av din fastighet.

Flexibelt materialval
När det gäller byggmaterial, möjliggör sprinklersystem användning av brännbara material utan behov av miljöskadlig impregnering. Detta öppnar upp för kostnadsbesparingar och minskad klimatpåverkan.

Flexibiliteten i materialvalet kan dessutom förbättra akustik, estetik och design, vilket i sin tur kan påverka människors välmående och göra din fastighet mer attraktiv.

Håller över tid
Även om traditionella sprinklersystem kan verka resurskrävande med sina behov av robusta stålkonstruktioner, pumpar och mycket rent vatten, visar forskning att de kan vara klimatneutrala och till och med klimatpositiva. Under rätt förutsättningar kan ett sprinklersystem hålla i decennier – det finns aktiva system från 1940-talet. Ett hus med sprinkler brinner inte ned, vilket är avgörande ur miljösynpunkt eftersom ett brinnande hus innebär en stor miljökatastrof.

Egendomsskador minskar
Statistiken talar för sig själv. Egendomsskador minskar med 85% vid brand i byggnader med sprinklersystem jämfört med byggnader utan. Utsläppen av växthusgaser minskar med upp till 98% vid brand i sprinklade byggnader jämfört med de utan. Dessutom behöver färre varor och material ersättas, vilket är positivt ur miljösynpunkt. Varje år dör i snitt 100 personer på grund av bränder, men praktiskt taget inga av dessa omkommer i byggnader med sprinklersystem. Det visar på den enorma potentialen sprinklersystem har för att förbättra säkerheten och hållbarheten i våra byggnader.

Gör så här för att dra nytta av ett sprinklersystem i din fastighet:

  1. Utvärdera försäkringspremier: Kolla med olika försäkringsbolag vilka sänkningar i premier de erbjuder vid installation av sprinklersystem.
  2. Planera platsanvändning: Analysera i samråd med brandkonsult hur mycket yta som kan frigöras genom att minska behovet av brandcellsgränser och utrymningsplatser.
  3. Välj rätt byggmaterial: Utnyttja möjligheten att använda brännbara material utan miljöskadlig impregnering för att sänka kostnader och minska klimatpåverkan.
  4. Fokusera på säkerhet: Säkerställ att sprinklersystemet underhålls regelbundet för att behålla maximal effektivitet och skydda liv och egendom.
  5. Kommunicera fördelarna: Informera hyresgäster och investerare om fördelarna med sprinklersystem för att öka fastighetens attraktionskraft och värde.

Lycka till med din sprinklerinvestering! Det kommer inte bara att sänka dina kostnader utan också rädda liv, fastigheter och egendom, vilket bidrar positivt till alla dimensioner av hållbarhet.

Danielle Steding,
sprinkleringenjör på Bengt Dahlgren

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega