Vi ska göra en omfattande renovering i vårt bestånd och har fått vetskap om en ny lag som gäller vårt ansvar som byggherrar. Vad måste vi veta om den nya lagen? Entreprenadjuristen Nämi Sandart reder ut frågan.
Sedan 1 januari 2025 gäller nya föreskrifter för arbetsmiljön vid byggnads- och anläggningsarbeten, AFS 2023:3, som ersätter de tidigare föreskrifterna (AFS 1999:3).
De nya föreskrifterna har fått en annan struktur jämfört med de tidigare, och syftet har bland annat varit att tydliggöra byggherrens ansvar för arbetsmiljön vid byggnads- och anläggningsarbeten.
Följande gäller:
- Byggherren har ett övergripande ansvar för att organisera och ställa krav på arbetsmiljöarbetet.
- Kraven gäller både vid planering och projektering som vid utförandet av byggnads- eller anläggningsarbetet.
- Begreppet byggnads- och anläggningsarbete har en vidare innebörd än vad som framgår av allmänt språkbruk.
- Som byggnadsarbete avses till exempel även inredning och installation av utrustning, renovering, reparationer, löpande underhåll och periodiskt underhåll i form av måleri och rengöringsarbeten.
- Drift av en byggnad räknas inte som ett byggnads- eller anläggningsarbete, förutom när sådana arbeten ingår som en del av ett byggprojekt. Exempel på drift är städning, fönsterputsning, sotning, rengöring av ventilationssystem och byte av filter, gräsklippning och renhållning av vägar och gator.
Byggherren ansvarar bland annat för:
- Byggarbetsmiljösamordnade för planering och projektering (BAS-P) utses.
- Byggarbetsmiljösamordnade för utförande (BAS-U) utses.
- Krav på arbetsmiljöplan, förhandsanmälan till Arbetsmiljöverket och arbetsmiljödokumentation uppfylls.
- Löpande kontroll och uppföljning av det förebyggande arbetsmiljöarbetet utförs.
- Se till att den organisation och de resurser som krävs för arbetsmiljöarbetet i byggprojektet finns från starten av planeringen och projekteringen fram till att byggnaden eller anläggningen är färdigställd. Exempel på resurser är tid, pengar, personal och kunskap för att kunna bedriva arbetsmiljöarbete.
- Se till att det upprättas en realistisk tidplan för hela byggprojektet.
Möjligt att överlåta byggherrens ansvar
Det är således ett stort ansvar som ligger på byggherren för arbetsmiljön vid byggnads- och anläggningsarbeten.
I vissa fall kan byggherren överlåta sitt ansvar till en självständig uppdragstagare, det vill säga den entreprenör som byggherren har avtal med. Sådan uppdragstagare benämns ”byggherrens ställföreträdare” i föreskrifterna. För att en sådan överlåtelse ska vara möjlig krävs dels att överlåtelsen sker i ett skriftligt avtal, dels att uppdragstagaren har en sådan självständig ställning som krävs.
Kravet på självständig ställning innebär att överlåtelse bara går att göra vid entreprenader där byggherren endast har avtal med en entreprenör. Vid delade entreprenader går det inte att överlåta byggherrens ansvar.
Överlåtelsen kan avse hela eller delar av ansvaret.
Även vid överlåtelse kvarstår visst ansvar för byggherren, som ska kunna visa att han givit ställföreträdaren möjligheter att självständigt fatta alla beslut som krävs för att skapa en god arbetsmiljö.
Nämi Sandart
Entreprenadjurist på Fastighetsägarna Service