Flytta elen från källaren

En källare är inte avsedd för att inredas med fuktkänsliga material. Flytta till exempel känslig utrustning som elcentraler och servrar – som på Örjans vall. Där såg man till att göra fastigheten robust inför förändrat klimat.

De flesta skadorna på byggnader från översvämningar beror på att vatten har kommit upp ur golvbrunnarna, men vatten kan även ta sig in via garageportar, dörrar eller fönster. En relativt enkel åtgärd för att minska risker och kostnader vid risk för översvämning är att se över och flytta sådant som finns i källarutrymmen eller bottenvåningar som ligger i utsatta lägen.

Ofta är det i dessa utrymmen som servrar och elcentraler placeras. Det är utrustning som är väldigt känsligt för fukt och vatten.

Örjans vall i riskzonen
I Halmstad finns Örjans vall, en fotbollsarena som ägs av kommunen och ligger utsatt, på låglänt område nära ån Nissan. Arenan har drabbats av översvämningar och förvaltningen identifierade att elrum och ställverk låg i den mest översvämningsbenägna delen av anläggningen och riskerades att slås ut vid en översvämning.

Kommunen övervägde olika åtgärder för att hantera risken. Ett alternativ som noga utreddes var att bygga en skyddsvall för att hindra vattnet att nå arenan. Resultaten pekade på att detta skulle innebära en alltför omfattande investering, bland annat med en drygt 800 meter lång mur.

Flytt till ny byggnad
Lösningen blev istället att flytta hela ställverket till en ny byggnad, uppbyggd på ett betongstöd, en bit utanför arenan. Byggnaden klarar en högre vattennivå på 2,5 meter över normal nivå. Här finns idag två driftrum, ett för lågspänning som försörjer Örjans vall och ett för högspänning som betjänar verksamheter för det kommunala bolaget Halmstads Energi och Miljö. Delar av elinstallationen handlades upp i samarbete med energibolaget.

Projektering och byggande färdigställdes helt inför överflyttningen från det gamla elrummet, vilket innebar ett driftsstopp på ett par timmar och säkerställde elförsörjning inför fotbollspremiären.

Trygghet inför beslut och kostnader
Kostnaden för flytt och byggnation av det nya ställverket gick på 2 miljoner kronor. Något som bedömdes som lönsamt eftersom åtgärden helt skyddar från de skador som kunnat uppstå vid en översvämning. Kommunens teknik och fritidsnämnd fattade beslut och finansierade hela projektet som kunde bekostas inom ramen för ordinarie investeringsbudget. Det gjordes noggranna undersökningar och modelleringar över platsen vilket var tidskrävande men gjorde att politiker och tjänstepersoner kände sig trygga med de beslut som togs.

Övriga delar av arenan bedömdes klara översvämningar, bland annat genom att flytta upp fuktkänsligt material högre upp på väggarna. Det gamla elrummet används idag som förråd.

Erfarenheter från projektet att flytta ställverket:

  • Investeringen i en ny byggnad för ställverket bedömdes som lönsam eftersom skadekostnader kan undvikas.
  • Beslutsprocessen gick smidigt tack vare en bra dialog mellan tjänstemän och politiker i nämnden. Ett gott samarbete underlättade också för arbetet mellan förvaltningen och det kommunala energibolaget.
  • Igångsättning av projektet underlättades genom att kostnaden kunde inrymmas inom ramen för befintlig investeringsbudget.
  • Besluten kändes trygga eftersom de vilade på noggranna undersökningar och modelleringar.
  • Den största utmaningen var att besluta om vägval, vilken lösning som skulle fungera bäst. Förstudie och andra utredningar var mycket tidskrävande.
  • Höjdsättningen för den nya ställverksbyggnaden motsvarar dimensionering för dagens högvattenhändelser. Med tanke på fortsatt stigande havsnivåer kunde byggnaden ha gjorts ännu högre.

Sammanställt av Marit Engstedt
Källa: SMHI och Offentliga fastigheter

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega