Vasakronan: Så effektiviserar vi uthyrningen av lokalytor

För att enklare hyra ut lokaler använder Vasakronan bland annat 3D-modeller och 360-fotografier. Resultatet, som blir en digital 3D-tur av lokalen, sparar både resurser och pengar. Risken för missförstånd minskar och lokalanpassningar blir enklare.

Magnus Tengberg, Vasakronan

Magnus Tengberg, Chef Stads- och fastighetsutveckling på Vasakronan, berättar att de började med 3D-visualiseringar av lokaler för ett par år sedan.

– Vi använder något som heter 360-graders foto i några av våra lokaler. Bilderna ger dig en bra överblick på hur det ser ut. Man vill försöka förmedla en känsla på något sätt, och det är enklare med fotografi. Det är färdiga miljöer och de blir bra representerade.

Fotograferar 360 grader
Fastighetsbolaget har bland annat fotograferat sitt coworking-erbjudande, Arena, vilket gör det möjligt för potentiella kunder att besöka kontoret virtuellt oavsett var de befinner sig. Rent praktiskt ställer man en 360-kamera mitt i rummet, som sedan fotograferar åt alla håll samtidigt. Se ur det ser ut här, klicka på Se 360°.

– Det här ger känslan av att man står i rummet. Det är något vi testar på olika sätt och i olika typer av fastigheter. Det är lite som Google Street View fast inuti fastigheten.

Funkar på komplexa lokaler
Förutom lokalytor med hög ruljangs, som till exempel co-working, fungerar tekniken bra i fastigheter med speciella planlösningar, menar Magnus. Han lyfter fram fastigheter med lite komplexare strukturer.

– Till exempel fastigheter där besökaren rör sig mellan olika lokaler eller våningsplan och där våningarna måste samspela med våningen ovan. Man ökar förståelsen för lokalens utformning på ett visuellt sätt. I synnerhet när det handlar om lokaler som inte är ‘standard’.

Kombinerar med 3D-modeller
Men det slutar inte där, berättar Magnus. Det går att kombinera 360-fotografi med inskannade 3D-modeller, vilket öppnar upp möjligheterna för realistiska simulationer av verksamheter. Direkt i den digitala modellen.

– En viss typ av verksamheter kan efterfråga det. Då simulerar man hela verksamheten direkt i den digitala lokalen. Det kan till exempel vara inom sjukvård, hur flöden i en restaurang kommer att se ut, eller om ett konferensbord får plats i ett specifikt rum.

Minskar missförstånd
Även lokalanpassningar blir enklare att hantera, berättar Magnus Tengberg. Förutom att kunden kan skapa sig en bild över förutsättningar och lösningar, så minskar även risken för missförstånd.

Men innan man börjar arbetet bör man ha syftet klart för sig, menar Magnus.
360-fotografering är en kostnadseffektiv lösning som presenterar lokaler på ett visuellt smakfullt sätt menar han. 3D-modeller är dock mer komplexa att ta fram.

– Var sak har sin plats, och olika lösningar fyller olika syften.

Vad tror du om framtiden för till exempel VR, alltså ett steg till i den virtuella upplevelsen?
– Vi har testat VR för det här. Då blir det en annan typ av upplevelse, det är väldigt spännande. Men det är fortfarande en ny teknik och det kan vara lite förvirrande i början. En utmaning är att vi upplevde att man blev rätt ensam i den miljö man besökte i den virtuella världen och det är en utmaning. Det är en fördel om man kan uppleva och vara där tillsammans.

– VR-tekniken kommer göra nytta i framtiden, men det finns lite att göra. Jag tror att när VR i kombination med AR (Augmented Reality, se faktaruta) blir möjligt, då kommer det bli väldigt spännande. Den typen av teknik finns redan, men den är fortfarande ganska kostsam.

Fördelar med 3D-visualisering av lokalyta:

  • Kund kan se kontoret utan att besöka det på plats
  • Färre bomkörningar för visningar som inte leder till uthyrning
  • Enklare att genomföra lokalanpassningar
  • Bra för fastigheter med komplexa planlösningar och funktioner
  • Kostnadseffektivt

Text: Jakob Gromer
redaktionen@forvaltarforum.se

AR – Augmented Reality

“Augment” betyder “förstärka” eller “förbättra”. AR-teknik utgår från den verkliga världen och tillför digitala element för att addera värde. Till exempel att kunna provmöblera med möbler från ett varuhus, i sitt eget hem, se Ikea Place.

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev










Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega