I Sköndal i södra Stockholm ska en ny stadsdel byggas och i samband med detta väljer byggaktörerna att starta en stadsodling som en del av hållbarhetssatsningen. Detta för att bidra till resilienta och attraktiva stadsdelar.
Lummiga ekstråk, historiska byggnader och gröna ängar som sluttar ned mot den glittrande Drevviken skapar en oemotståndlig miljö i Sköndal i södra Stockholm. Området ägs av Stiftelsen Stora Sköndal med verksamhet inom stöd, vård, omsorg, utbildning och forskning. Här finns förskola, neurologisk rehabilitering, äldreomsorg och högskola. Visionen är ett samhälle med en självklar plats för alla.
Stora Sköndals Tillsammansodling
Inom några år kommer det att byggas 4500 bostäder och skapas 1500 nya arbetstillfällen i Stora Sköndal som ska bli en stadsdel med fokus på inkludering, mångfald, variation och miljömedvetenhet.
Hur startar man ett sådant bygge då? Jo, genom att skapa mötesplatser. Dels har man skapat Mötesplatsen som är plats för olika lokala initiativ – och så satsar man stort på stadsodling. Under hösten har jag på uppdrag av Stora Sköndals Framtidsutveckling och byggaktörerna samlat boende i Sköndal och närområden för att starta odlarföreningen Stora Sköndals Tillsammansodling och i april kommer vi att etablera en odling med 50 odlingslådor. Intresset är stort och alla lådorna är redan bokade. Föreningen består av människor från 20 till 90 år av olika härkomst och plats i livet.
Vi har haft årsmöte och nu planerar vi en mängd olika aktiviteter i samband med odlingen såsom fröbytardagar och guidade vandringar till andra odlingar.
Cirkulär odling
Precis som målet med stadsdelen handlar om att återbruka byggmaterial, så kommer vår odling att vara cirkulär.
Vi använder oss av trädgårdsavfall och gräsklipp från närområdet och behöver därmed bara tillföra ett minimum av köpt jord. Vi kommer också att ta tillvara på de växter som finns i området.
Se här ett kollage av bilder när odlingslådorna byggdes.
Stadsodling bidrar till resilienta och attraktiva stadsdelar
Varför är det så bra att använda stadsodling i samband med stadsutvecklingsprojekt då?
- Sätter agendan. Genom att starta upp ett stadsutvecklingsprojekt visar man vilken typ av stadsdel som ska byggas.
- Aktiverar platsen. Stora Sköndal är redan en vacker och populär plats men det är inte ovanligt att platser som ska bebyggas är trista och öde. Med en odling skapas liv, rörelse och skönhet.
- Skapar gemenskap. Ensamhet är ett stort problem idag och med odlingar kan stadsutvecklingsprojekt bidra till att minska ensamheten.
- Lockar folk att vilja bo på platsen. Odling är ett mycket populärt intresse numer och många vill bo där de kan odla.
- En resilient stadsdel. En enkel stadsodling kan lätt bli något mer. Här kan man skapa grunden till en resilient stadsdel där mat produceras lokalt.
Susanna Elfors,
driver företaget Kvartersutveckling Sverige AB. Kvartersutveckling har startat upp odlingar hos flera fastighetsägare såsom Olov Lindgren, Victoriahem, Tornet och AFA fastigheter.