HSB Living Lab visar att trygghet ökar genom att man skapar kontaktytor

Gårdsfest på innergård. Foto: Plattform

HSB Skåne startade projektet Goda grannar i Lund, tillsammans med HSB Living Lab och Generation Marianne, för drygt ett år sedan. Målsättningen var att öka den sociala gemenskapen och tryggheten i kvarteret. Nu avslutas projektet och resultatet visar att både tryggheten och gemenskapen har ökat.

Genom projektet “Goda Grannar – social hållbarhet i flerbostadshus” har HSB Skåne, tillsammans med HSB Living Lab och Generation Marianne, utforskat hur social gemenskap i ett bostadsområde kan komma igång och vilken stöttning som behövs för att få fart på olika sociala aktiviteter. Syftet med projektet var att skapa kontaktytor grannar emellan med målsättning att bryta ensamhet och ge förutsättningar för utökat socialt nätverk.

Projektet har bedrivits i Arenastaden i Lund, där boende i hyresrätterna i Kvarteret Målet och bostadsrättsföreningen HSB brf Nätet deltagit.

– Sedan uppstarten i mars förra året har flera olika intressegrupper vuxit fram. Exempelvis finns det grupper för hantverk och Canastaspel. Det har även bakats till olika träffar och anordnats after work för grannarna, säger Malin Bengtsson, kommunikationschef på HSB Skåne.

37 träffar
Totalt har 37 olika träffar anordnats under det gångna året med varierat antal deltagare och även om projektet nu går in i slutfasen så finns det ett stort intresse för att fortsätta genomföra träffar.

– Det är väldigt kul att det finns ett intresse för att hålla igång träffarna. Vi på HSB Skåne kommer framöver att fortsätta erbjuda gemensamhetslokalen torghuset kostnadsfritt för de boende som vill anordna träffar av olika slag för sina grannar, säger Malin Bengtsson.

Utvärdering
Den avslutande utvärderingen visar att tryggheten ökat från 83% till 94% och bland de boende som deltagit i projektet är känslan av trygghet störst. Där svarar hela 100% att de känner sig trygga i sitt bostadskvarter. Gemenskapen i området har också ökat från 24% till 53% och även här är resultaten bättre bland de som deltagit i projektet (90%). I de intervjuer som gjorts med deltagarna uppger boende bland annat att det nu är fler som hälsar på sina grannar än tidigare.

– Det behövdes en mellanhand som satte igång och gav ramar och inspiration till att få till aktiviteter, säger en av samordnarna till träffarna.

Relaterade länkar
HSB Living Lab
Generation Marianne

Källa: HSB

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega