”De bästa vill jobba i företag med spetskompetens”


För att rekrytera bra medarbetare måste företaget profilera sig och stå för vad de vill ha – det skapar identitet och lockar spetskompetens. Även om Mikko Taipale bara varit VD på L&T i några månader är han klar med vad han vill åstadkomma.

Mikko Taipale är ny VD på drift- och fastighetstjänstföretaget L&T sedan april i år. Han klev in i bolaget i höstas, som organisationskonsult inför ett transformationsprojekt om ett framtida arbetssätt. När den tidigare VD:n valde att sluta gick frågan om VD-rollen till Mikko Taipale och han svarade ja.

– Jag hade redan kommit in på bolaget på ett bra sätt, jobbat nära ledningen och dessutom under kort period fungerat som interim VD. Det var faktiskt jätteroligt att både jag och arbetsgivaren kunde testa mig på jobbet innan och jag visste vad jag tackade ja till.

Små erfarenheter av fastighetsbranschen
Mikkos erfarenheten inom fastighetsbranschen är dock små, så meriterna att ta över ligger mer på ledarskapssidan. Tidigare tingsmeriterad jurist och advokat samt teamledare inom både telecom- och fordonsbranschen ger honom den sisu han behöver i den nya rollen.

– Jag har haft ganska stora team under min karriär, har mycket ledarerfarenheter och jobbat nära verksamhetsutveckling och gjort en hel del säljarbete av tjänster. Även om jag inte har jobbat med fastigheter har jag en ganska bred syn på hur verksamheten borde organiseras och drivas, säger Mikko Taipale som föddes och bodde i Finland fram till 2003.

Kul att lära sig en ny bransch
Han påpekar att han känner igen mycket av det L&T gör från sin tidigare karriär och att det cirkulerar kring kundnöjdhet och transformation, som kommer utifrån arbete med digitalisering och hållbarhet. Två frågor som är centrala inom fastighetsbranschen.

– När jag började bryta ned mina tidigare erfarenheter från olika branscher är det mycket som är gemensamt. Det är förstås mycket nytt också och det var en av sakerna som jag tycker är jättekul – att kunna lära sig en ny bransch och hur den fungerar.

”De behövde inte någon som var klokare”
Han säger att han har mycket att lära och att han inte försöker dölja det han inte kan. Men han vilar på en lång ledarerfarenhet och säkerhet i att coacha sina medarbetare.

– Jag är utbildad i att ställa frågor och är bra på att lyssna genom att jag är en certifierad coach. Dessutom har jag kloka personer runt omkring mig. När de rekryterade mig jag tror inte de behövde en person som var klokare eller duktigare på vad som händer på marknaden, det har de väldigt ofta svaren på själva.

De stora frågorna i branschen
Digitalisering och hållbarhet är de områden som Mikko Taipale har identifierat som de stora frågorna som fastighetsbranschen och L&T måste arbeta med. Det är också två områden som innebär stora investeringar för fastighetsägarna. Frågan är hur man som driftkonsultföretag kan övertyga fastighetsägare att förstå nyttan av det och bli villiga att öppna sina plånböcker.

– Om man inte pratar om de här frågorna så att kunden förstår har man problem. Då måste man snarare titta sig själv i spegeln och fråga ”vad gör vi för fel?”. Men väldigt ofta följer våra kunder marknaden precis som vi, så det är inga överraskningar som de ställs inför.

Dagens förvaltning är rådgivning
Mikko Taipale har hunnit lära sig branschen så pass väl att han insett att den klassiska tekniska fastighetsförvaltningen idag går mer mot rådgivning, snarare än att köpa in och utföra byte av lysrör.

– Jag tror att det krävs en slags konsultrelation. Det är inte samma sak som att sälja, det handlar inte om det. Det handlar om att skapa trovärdighet och förtroende hos kunden. Att visa att vi är bra på det vi gör. Om vi rekommenderar något system eller teknisk lösning så gör vi inte det för att optimera våra egna intäkter eller lönsamhet. Vi gör det eftersom vi tror att det här är det bästa för kunden, fastigheterna och miljön.

Konkurrera om kompetens
Digitaliseringen ser han som något som påverkar alla i branschen och att digitalisera är inget alternativ – det är ett måste. Frågan är snarare vilken strategi och vilken tajming som man bäst väljer.

Möjligheterna är stora när man kan göra mer på distans, det blir billigare och mer effektivt. Utmaningarna finns dock och de handlar om hur man får tillgång till data mellan fastigheters olika system, att det kräver investeringar och kunskap som är väldigt eftertraktad.

– Det finns en tuff konkurrens att få tag på de som är bäst inom digitalisering. Då får man konkurrera om kompetensen med alla andra branscher också. Där måste vi i fastighetsbranschen utveckla våra tjänster och våra arbetsrutiner så att vi blir attraktiva som arbetsplats.

Vara tydlig med vad man vill ha
Mikko Taipale har sitt recept klart på hur man bör agera för att rekrytera bra medarbetare när det råder tuff konkurrens. Som företag ska man vara tydlig med vad man vill ha. Då är det lättare att rekrytera och det skapar även en bild av arbetsgivaren.

– Man måste vara tydlig med vad företaget står för och skapa sig en identitet. Min erfarenhet är att de bästa ofta vill jobba åt företag som har lite mer spetskompetens. På ett företag som profilerar sig som tekniskt kunnigt får man arbeta med andra duktiga och lära sig mer – av de bästa.

”Är själv invandrare”
Han berättar att L&T jobbar med olika rekryteringskanaler och hela tiden letar efter kunnig personal. Företaget har även ett introduktionsprogram där man kommer in och arbetar parallellt med någon som varit där längre.

– Vi har väldigt många invandrare som arbetar för oss på L&T. Jag är själv invandrare, per definition, och vi vill ha en arbetsmiljö som välkomnar alla, oberoende vad man har för en bakgrund, kön eller ålder.

Ger frihet till teamet
Att han själv blev rekryterad till L&T tror han beror på hans ledarskapsegenskaper, förmåga att snabbt sätta sig in i komplexa frågeställningar och intresset för att utveckla människor.

– De såg nog att jag kan skapa en stämning där man får ut mer utav bolag än idag. Jag ger en hel del frihet till mitt team och människor i min närhet. Jag får energi av att bygga upp en dynamik där alla har egna mål men också gemensamma mål. Jag trivs bra i den miljön.

Hur bygger man då en bra organisation?
– Man måste analysera strategiska mål. Vad är det som krävs från organisationer, vilka är våra styrkor och svagheter och sedan skapar man en modell som kombinerad dessa styrkor på ett optimalt sätt. Jag tror också att det finns grundläggande värden att ta fasta på. För det första är det kundvärdet. En organisation kan inte glömma bort kunden, då blir det fel. Det andra är att tänka på vilka individer vi har och vad de har för kompetensen. Var har man synergier och var har man det inte? För det tredje tycker jag att en organisation ska vara lättbegripligt. Tar det mer än fem minuter att förklarar en organisation då är strukturen förmodligen för komplex. Då vet inte folk vem som gör vad eller vem man ska prata med och varför.

Gillar framåtlutade medarbetare
Som ledare och chef vill han gärna uppfattas som coachande och stödjande och rolig att jobba med. Dessutom trycker han på att vara tillgänglig. Han ringer tillbaka om han inte kan svara på en gång.

– Jag hoppas också att få träffa så många som möjligt av våra 1 400 medarbetare. Jag får redan mail nästan varje dag från olika medarbetare som berättar om hur de ser på saker och ting i företaget. De är framåtlutade och föreslår gärna förbättringar. Det gillar jag!

Utveckla svenska portföljen à la Finland
Och det finns utvecklingsmöjligheter på L&T Sverige, ser Mikko Taipale. I Finland har företaget ett mycket bredare portfölj än i Sverige. Där erbjuder man flertalet tjänster som inte finns här, till exempel sophantering och industriella tjänster.

– Jag tror att vår tekniska kompetens är det som är vår grundplattform här i Sverige. Vi har en bra kundbas och en historia som talar för att vi är bra på det vi gör. Vi är djupa, men inte så breda. Men det finns mycket som L&T gör i Finland som vi inte tagit in i Sverige – än! Med lite anpassningar kanske vi kan implementera och göra ett riktigt bra jobb här.

Medlem i Finska Akademin
Han reser till sitt hemland 1–2 gånger i månaden, men i dagsläget är det bara kortare turer i arbetet. Han hinner sällan hälsa på i det gemensamma familjelantstället som han äger med föräldrar och bror. Men kopplingen till Finland odlar han genom sitt medlemskap i Finska Akademin i Stockholm.

– För mig är det ett ställe där jag kan få umgås med människor med väldigt olika bakgrunder. Där finns personer från näringslivet, universitetsvärlden och väldigt många som är kulturinriktade. Vi samlas varje månad och lyssnar på en utomstående gäst som håller föredrag. Sedan äter vi en middag och pratar om temat.

Vi kommer att bli betydligt större
Han säger att det gemensamma för alla inblandade är att de har ett intresse för det nordiska samarbetet.
Nu har Mikko Taipale bott i Sverige i 20 år och han ser sig själv vara kvar inom fem år. Han håller just på att sätta upp framtida mål för L&T Sverige. Det han ser framför sig är att ”bli ännu bättre på vad man gör”, säkerställa att organisationen mår bra och behålla sina medarbetare samt att följa branschens trender med digitaliseringen med betoning på hållbarhet och arbetsmiljö.

– Vi kommer att vara betydligt mycket större och ha flera medarbetare än nu, konstaterar han.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Mikko Taipale

Ålder: Är född 1970
Uppväxt: ”Jag är uppvuxen i Finland. Pappa var rektor och han fick olika jobb så vi flyttade ofta. Men jag känner mig mest hemma i Järvenpää, några mil norr om Helsingfors.”
Yrkeserfarenhet: Juristexamen från Lapplands universitet i Rovaniemi, tingsmeritering vid Helsingfors tingsrätt. Anställningar som jurist på olika advokatbyråer. Arbetade på Sonera Finland i olika HR-roller, sedan flytt till Stockholm och tolv år som personalchef inom Telia Company-koncernen. Därefter personalchef på Veoneer Inc. (tidigare Autoliv Electronics). Arbetade inom AIMS International Sweden där han som konsult kom in på L&T i ett transformationsprojekt hösten 2022. Blev därefter interim VD och sedan april, VD på L&T.
Familj: En fru och två vuxna söner.
Bor: I lägenhet på Kungsholmen i Stockholm.
Fritidsintressen: ”Jag gymmar och springer. Jag tror att jag har sprungit mer än 20 maraton och kanske 25 halvmaror. Men det slutade jag med, kroppen mäktar inte med. Sedan är det ganska mycket på jobbet just nu. Men jag försöker träna helt enkelt.”
Dold talang: Lagar gärna mat och provar olika recept.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega