Rubriken ovan är lånad från webbplatsen svenskanomader.se. Då distansarbete har blivit det nya normala är det många som ser sig om efter nya livsutmaningar. Drömmen om att flytta ut på landet eller till och med utomlands kan nu kanske förverkligas.
Den största anledningen till att så många kan tänka sig lämna storstäderna är ökad livskvalitet. Hela 68 procent säger att komma närmare naturen är ett viktigt skäl, men även att komma närmare släkt och vänner spelar in.
Industrialiseringen drog in människor till städerna från landsbygden. Nu kan kanske digitaliseringen vända på kuttingen och kanske hjälpa landsbygden att överleva.
Slippa trångboddhet
En annan parameter som nämns i sammanhangen är trångboddhet. I Stockholm räknas 15 procent av medborgarna som trångbodda. Som trångbodd räknas att vuxna som inte är sambos samt barn över 12 inte ska behöva dela rum. Man har också satt en gräns på minst 20 kvm boarea per person. Man i detta fall är Boverket.
Om man nu kan köpa en villa i ett mindre samhälle för samma pris som en etta med kokvrå i Sundbyberg kan man förstå att det finns en viss lockelse nu när digitaliseringen ger möjligheter till distansarbete. Men priserna på villor stiger nu brant när efterfrågan ökar.
Hitta nya boenden
Men, för att villor ska bli lediga krävs att man har någonstans att flytta. Som det är nu råder bostadsbrist i två av tre kommuner.
Det byggs en hel del, men inte tillräckligt. Hyresgästföreningen önskar att man fram till 2025 ökar antalet hyresrätter med 200 000.
Det är ungefär lika många som det finns unga vuxna som idag vill flytta hemifrån. Den här gruppen söker sig oftast till större städer där jobb och studiemöjligheter finns så om utflyttning av distansarbetare till landsorten ökar kanske de unga kan hitta boenden i exempelvis universitetsstäderna.
Andra lösningar
Men om man nu inte vill flytta och ändå kunna distansarbeta utan att behöva jobba hemifrån eller från närmsta fik så finns andra lösningar. Många arbetspendlar långa sträckor och lägger därmed mycket tid på tåg eller i bilar. Det blir ofta tufft att möta och hantera sitt livspussel med dagishämtningar och handling.
I dag arbetspendlar 1,7 miljoner människor till en annan kommun för att sköta sitt jobb varav 150 000 minst 15 mil enkel resa, enligt webbplatsen svenskanomader.se.
Lokala kontorshubbar
Uppsalapolitikern Patrik Hedlund föreslår att man istället för att behöva arbetspendla långa sträckor ska kunna ansluta till kontorshubbar och/eller co-workingplatser nära hemmet. Något som, enligt Patrik Hedlund, skulle finansieras av kommuner, regioner och lokala företag tillsammans.
Det här är frågor som diskuterats under en ganska lång tid. Det som fått en hel del att falla på plats gällande distansarbete är ju coronapandemin. Få gånger i historien har vi kunnat ställa om så snabbt till ny teknik.
Ny grön våg
Att digitaliseringen gällande distansarbete och minskning av tjänsteresor har kommit för att stanna är de flesta överens om. Det kommer inte att ske någon revolution, men umgänget med arbetskollegor och sättet vi skapar våra arbetsplatser kommer att se annorlunda ut. Gissningsvis på både gott och ont.
Vinnaren kanske ändå är glesbygdskommunerna som kan se en ökad inflyttning. En ny gröna vågen helt enkelt.
Björn Reimers
Real Fastighetssystem