Brandrisk för tvekande fastighetsägare

En familj i Värmland satte förra sommaren sin nya elbil på laddning och ställde in timern. Det var inget märkvärdigt med det. De följde instruktionerna de uppfattat från säljaren, liksom de hade gjort varje kväll sedan de köpte bilen. Men den här kvällen skulle bli en personlig tragedi för familjen då installationen blev överhettad och stor del av huset brann ner. Samtidigt blev det en viktig ögonöppnare för hela fastighetsbranschen.

Eluttaget var ett vanligt 230 volts jordat uttag och timern var också den av standardmodell. Att det inte var anpassat för så stark ström som en elbil kräver hade de ingen aning om. Samma risk utsätts även professionella fastighetsägare över hela Sverige för varje dag!

Många fastighetsägare tvekar i dag inför att investera i ordentlig laddutrustning för elbilar till sina hyresgäster. Ett argument är att investeringen är stor och att de inte vet om hyresgästerna verkligen vill ha dem. Ett annat att om de skaffar tre laddstolpar så vill snabbt hyresgästerna ha tre till, och sen ännu fler.

Att fastighetsägare inte riktigt hänger med i utvecklingen är inte så förvånande. Så sent som 2013 fanns bara en handfull laddbara fordon i trafik i Sverige, men Power Circles sammanställning visar att det totalt fanns 68 804 fordon i trafik i slutet av 2018, en ökning med 52 procent jämfört med slutet på 2017!

Och Power Circles prognoser pekar på att detta bara är början. Kommande decennium får vi se en fortsatt snabb ökning, liksom en övergång från hybrider till rena elbilar.

Fastighetsägare och förvaltare behöver ta tag i frågan redan i dag. Du kan vara säker på att dina hyresgäster tittar på elbilar som sin nästa bil, eller får en tilldelad sig som företagsbil. Saknar de tillgång till ordentliga laddstolpar kan de komma att överväga att koppla in sig i vanliga uttag i en källare eller genom förlängningssladd från ett fönster.

Jag rekommenderar att du omedelbart går ut till dina hyresgäster med information om risken med amatörmässiga inkopplingar. Därefter bör du investera i ordentliga laddstolpar till samtliga parkeringsplatser på din fastighet. Det är visserligen en omfattande investering, men dels finns troligen möjligheter till ekonomiskt stöd, dels har bra utrustning lång livslängd och kan skrivas av över många år.

Elbilar har kommit till marknaden för att stanna. Som fastighetsägare behöver man anpassa sitt erbjudande och eliminera risker.

Stefan Lindsköld

Stefan Lindsköld är vd och partner i Aktea Energy som är specialister på energieffektivitet och sund inomhusmiljö i fastigheter och verksamheter, med kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. Han är även initiativtagare till Samling för Solel, fastighetsbranschens mötesplats för strategi, lärande och utveckling inom solceller och smarta elsystem.

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega