Grönt, snyggt och digitalt

Stefan Lindsköld, vd och partner på Aktea.

De är unga, intelligenta och välutbildade entreprenörer som vågar ta för sig och stå för sina ideal. Låter det som beskrivningen i vilken anställningsannons som helst? Tough luck! De här personerna är inte intresserade av en anställning, de vill driva företag. Och nyckeln till framgång stavar de med åtta bokstäver – DIGITALT.

De senaste åren har vi sett allt fler startups växa fram baserat på just någon form av digital tjänst som bidrar till en hållbar framtid. Det är grönt, snyggt och användarvänligt. Affärsidéerna är genomtänkta och det finns klar potential att skala upp, även om marknaden är nischad. Ofta använder de sin tjänst mer som en plattform för att missionera runt hållbarhet och minskad klimatpåverkan, och de är inte rädda för att synas.

Solcellskollen startades av Erik och Eric i Göteborg efter en exuppsats på Chalmers. Från en glad hemsida kan man räkna ut potentialen till solceller på sitt villatak och direkt komma i kontakt med potentiella leverantörer. De driver även en blogg, tupperwarepartyn i villaföreningar, och en uppmärksammad podkanal.

Therese och Linnea i Stockholm driver PureAct. Företag skapar sin egen hållbarhetsredovisning, snabbt och enkelt genom en väldigt snygg app. Man får också bra tips på åtgärder, och sen kan man med några få klick kommunicera sina framgångar på sociala medier. De håller också utbildningar i hållbarhet för företag.

Tricorona Climate Partner är ett välkänt företag som hjälper företag och organisationer att beräkna sin klimatpåverkan och att klimatkompensera. Med ny ledning av Christian med kollegor har de satsat stort på digitaliseringen. De har en bred kunskapsbank om klimatpåverkan på sin hemsida, och driver även sajten klimatkompensera.se där man snabbt och enkelt kan kompensera för olika typer av utsläpp. Detta är bara några av alla de många liknande företag som startar upp.

Men borde verkligen så dynamiska människor starta från noll? Borde de inte gå in i storbolagen och påverka från insidan? Självklart inte. Det finns en kraft och dynamik i socialt entreprenörskap som både utvecklar och inspirerar oss alla.

Själv tänker jag samarbeta med dem och lära mig så mycket jag bara kan. Jag är säker på att det är bland dessa företag som de hjärnor och hjärtan finns som fixar vår hållbara framtid.

Stefan Lindsköld
redaktionen@forvaltarforum.se

Stefan Lindsköld är vd och partner i Aktea Energy som är specialister på energieffektivitet och sund inomhusmiljö i fastigheter och verksamheter, med kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. Han har under flera år drivit Stockholms stads Företagsnätverk för hållbara fastigheter, och är även initiativtagare till Solcellsgruppen där fastighetsägare och fastighetsutvecklare träffas för att diskutera lönsamma solcellsinvesteringar.

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega