Råd om ventilationen i corona-tider

Plåt & ventföretagen har sammanställt de bästa råden för att minska ventilationsanläggningars inverkan på smittspridningen av covid-19.

Branschorganisationen börjar med att påpeka att det inte finns någon åtgärd inom så kallad allmän ventilation, som skulle kunna stoppa coronavirus från att ta sig in.

Plåt & ventföretagen har listat åtta tips för att göra det bästa ur ventilationssynpunkt. Förslagen är hämtade från REHVA, VVS-föreningarnas europeiska förbund.

Råden är tänkta för kommersiella lokaler, till exempel kontor och butiker, där de flesta är friska.

Råden från Plåt & ventföretagen

  • Se helst till att ha kontinuerlig ventilation, och minska helst inte luftmängderna. Stäng aldrig av helt och hållet, eller ha åtminstone anläggningen i drift några timmar extra före och efter arbetsdagen.
  • Ha så stor andel utomhusluft som möjligt, cirkulera inte luften i lokalen.
  • Vid behov kan även fönstervädring i lokalerna användas som ett sätt att öka ventilationen om den är underdimensionerad. Undvik dock vädring i WC och liknande, så man inte riskerar att smitta sprids därifrån och in i lokalerna.
  • Varken luftfuktighet eller rumstemperatur verkar påverka viruset, då krävs så hög temperatur eller luftfuktighet att det inte fungerar som arbetsplats.
  • Värme- och kylsystem kan vara igång som vanligt.
  • Värmeväxlare bör vara i fortsatt drift.
  • Att rengöra ventilationskanalerna påverkar inte spridningen av viruset, partiklarna är så små att de rör sig med luften.
  • Ventilationssystemets filtertyp har ingen betydelse för spridning av viruset, i så fall måste man ha rumsspecifika luftrenare som används till exempel på sjukhus. Men det är viktigt att se till att filtren inte är igensatta utan att luften kommer fram.

Källa: Plåt & ventföretagen

 

 

 

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega