Åtgärder eller anpassningar? Både och – och lite till…

Porträttfoto: Eva Malmsten

Ett träd absorberar koldioxid samtidigt som det dämpar skyfall. Att både dämpa klimatets påverkan och klimatanpassa våra fastigheter är nödvändigt. Det leder ofta till en ökad komfort såväl som en bättre framtid, enligt Mari-Louise Persson på Riksbyggen.

Klimatåtgärder och klimatanpassningsåtgärder blandas ofta samman och det är inte så konstigt. Vi har under många år haft fokus på att minska klimatutsläppen för att förebygga de konsekvenser som kommer av en varmare planet och dessa åtgärder brukar ofta kallas för klimatåtgärder, till exempel att effektivisera energianvändningen eller att plantera träd för att dessa ska absorbera koldioxid från luften.

De senaste åren har dock begreppet klimatanpassningar börjat användas mer flitigt och det innebär att vi genomför åtgärder för att vi ska bli bättre på att hantera de risker ett förändrat klimat kan komma att innebära och redan innebär i form av till exempel skyfall och värmeböljor. Ett sätt att undvika sammanblandningen av de två begreppen är att istället prata om de direkta åtgärderna, som att installera solskydd eller gräva svackdiken.

Investera i framtiden
Men det är inte bara namnet som är likartat, båda typer av åtgärder kräver att vi tänker långsiktigt och är villiga att investera i framtiden. Precis som vi inte kan förutsäga framtida energipriser och därför baserar våra beslut på nuläget, kan vi inte heller veta exakt var och när extrema väderhändelser kommer att inträffa. Detta gör det svårt att motivera investeringar i förebyggande åtgärder, eftersom det alltid finns en risk att de inte kommer att behövas just där vi har satsat.

Samtidigt blir det mycket dyrare att åtgärda konsekvenser i efterhand på de platser som drabbas.

Åtgärderna är inte valfria
I somras publicerade Allmännyttan och IVL en vägledning för fastighetsägare med arbetssätt och konkreta exempel på hur man kan anpassa sitt fastighetsbestånd till ett förändrat klimat. I förordet betonas att dessa åtgärder inte är valfria, utan nödvändiga för att skydda både människor och egendom.

Personligen är jag kluven till om det är bättre att se dessa åtgärder som möjligheter snarare än nödvändigheter. Om vi ser dem som nödvändiga kan de upplevas som en börda och ett tvång, vilket kan minska motivationen att genomföra dem. Å andra sidan, om vi ser dem som möjligheter, finns risken att de prioriteras bort till förmån för andra, mer akuta uppgifter som ligger närmare i tiden att lösa.

Jobba med hela myntet
Antagligen är det bästa att jobba med flera sidor av myntet samtidigt, på samma sätt som vi löpande ska minska klimatutsläppen och förebygga översvämning och övertemperaturer i våra fastigheter. Om vi är smarta kan vi på köpet få framtidssäkrade fastigheter med trevliga grönytor och gott inneklimat.

Mari-Louise Persson
Miljö- och energichef på Riksbyggen

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega