FÖRENING & ORGANISATION
Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

8 tips för att rensa cykelrummet på rätt sätt

En vanlig fråga som brukar dyka upp på våren är vilka regler som gäller vid rensning av cykelrum. Får man som hyresvärd eller brf-styrelse rensa bort gamla, övergivna cyklar för att skapa plats för fler cyklar? Här går vi igenom vad som gäller.

Det är vanligt att cykelrum blir överfyllda under vintern. Cyklar ställs in när vädret blir sämre under hösten och tas sedan inte fram igen till våren. Andra glömmer bort att de har en cykel när de flyttar, vilket gör att cykelrummet snart fylls upp. Till våren vill många hyresvärdar och bostadsrättsföreningar rensa cykelförråden och skapa mer utrymme.

Regler för kvarlämnade cyklar i hyreshus
Det är reglerna i Jordabalken som styr hur hyresvärdar ska hantera kvarlämnade cyklar och annan egendom i lägenheter eller gemensamma utrymmen som hyresgäster lämnat kvar efter att de flyttat.

Innan man som hyresvärd kan flytta kvarlämnade cyklar behöver man kontakta hyresgästerna som flyttat och uppmana dem att hämta sin cykel inom tre månader. Om hyresgästerna inte hämtar sina cyklar tillfaller de hyresvärden efter tre månader.

Om det inte är möjligt att få kontakt med hyresgästerna tillfaller cyklarna hyresvärden sex månader efter det att hyresgästen lämnat lägenheten.

I många fall är det dock svårt att veta vem som äger en kvarlämnad cykel, och det går då inte att vara säker på att den som lämnat cykeln faktiskt tillhör någon som flyttat. Om du inte vet vem cykeln tillhör kan du använda stegen nedan för att rensa upp i cykelrummet.

Regler för kvarlämnade cyklar i bostadsrättsföreningar
Till skillnad från i hyresfastigheter finns inga särskilda regler för hur styrelsen i en bostadsrättsförening ska hanteras cyklar som lämnats kvar av tidigare ägare.

Så kan du göra för att rensa cykelrummet

  • Gå ut med information till alla boende att en rensning av cykelrummet planeras, helst både genom anslag i porten och cykelrummet samt genom utdelning. Om någon hyr ut sin lägenhet i andra hand kan kontakt behöva tas med förstahandshyresgästen/bostadsrättshavaren, exempelvis via e-post.
  • Märk upp alla cyklar med band som boende enkelt kan ta bort om det är den boendes cykel.
  • Informera om att cyklar som är kvar, efter exempelvis 3 månader, kommer att tas om hand. Tänk på att kortare tid än tre månader kan vara för kort tidsintervall för att den boende ska hinna ta bort märkningen från sin cykel.
  • Om det finns cyklar med märkningen kvar efter den tid som angetts, dokumentera dessa i en förteckning och ta även fotografi av cykeln. Om du inte vet vem cykeln tillhör bör du därefter ta kontakt med polisen för att höra om ni kan anmäla cyklarna som hittegods.
  • Om du vet att cykeln tillhör en hyresgäst som flyttat kan den säljas eller slängas efter tre månader från att hyresgästen uppmanats att hämta cykeln eller sex månader från att hyresgästen flyttat ut. Detta gäller inte för bostadsrättshavare.
  • Om cyklarna med okänd ägare anses som hittegods tillfaller de upphittaren efter tre månader från anmälan till polisen om inte ägaren hämtar den.
  • Om polisen inte vill ta emot cyklarna som hittegods bör du förvara cykeln, gärna i åtminstone sex månader. Om cykeln är märkt så bör du försöka få kontakt med ägaren. Även om ägaren inte ger sig till känna är det inte säkert att cykeln får slängas. I en sådan situation talar dock mycket för att cykeln är övergiven.
  • Kvarlämnad egendom som uppenbarligen saknar värde, kan slängas utan föregående magasinering.
Dela artikeln: LinkedIn

Tipsa en kollega om Förvaltarforum

Tipsa om oss
Bekräfta att du inte är en robot

Tipsa kollega
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega