Skador i lägenheten – lär dig se tecken på våld i hemmet

Det kommunala fastighetsbolaget Järfällahus låter sina medarbetare utbildas i att upptäcka tecken på våld i hemmen. Kunskapen påverkar Alper Etirlis yrkesroll: – Jag känner mig mer funktionell, är inte bara reparatör utan ansvarig för att hjälpa kvinnor och barn.

Våld i nära relationer sker ofta inom hemmets väggar vilket gör det svårt för omgivningen att förebygga och förhindra. Dessutom vet de våldsutsatta inte alltid vart de ska vända sig för att få hjälp. Det här ville Järfälla kommun ändra på och initierade ett samarbete mellan det kommunala bostadsbolaget Järfällahus, socialförvaltningen, lokalpolisen och Kvinnojouren i Järfälla.

Ida Dehnisch, Polisen

2022 var första gången samarbetsorganisationerna utbildade Järfällahus fastighetsskötare, reparatörer, förvaltare och bostadskonsulenter för att kunna se förekomsten av våld i hemmen. Ida Dehnisch, kommunpolis i området Järfälla/Upplands-Bro, en av samarbetsaktörerna, är noga med att det handlar om ett långsiktigt samverkansarbete och inte något tillfälligt projekt.

– Vi döpte samarbetet till ”Inte ensam” för att ingen ska behöva känna sig ensam med sin oro, varken som granne eller som våldsutsatt. Och för att våra samverkansaktörer inte ska vara ensamma om att jobba med det här.

– Utbildningen, som genomfördes på två halvdagar, tog bland annat upp vad vi ser när det gäller våld i nära relationer, konkreta exempel på hur det kan vara när vi kommer till en plats, tecken på att våld förekommer i ett hem och hur viktigt det är med vittnesuppgifter, säger hon.

Fastighetsskötare kan dela ut broschyrer
De som ville kunde även gå en webbutbildning av Nationellt centrum för kvinnofrid. Efter det har även utbildningen följts upp med enkäter, kortare träffar årligen och ett informationsmaterial har tagits fram som delas ut till de boende och till alla nyinflyttade.

– Det är viktigt för oss att man inte bara går en utbildning och sedan faller det i glömska. Det här ska vara levande. I det ingår att Järfällahus personal kan sätta upp affischer i gemensamma utrymmen som visar vart den som utsätts för våld i hemmet kan vända sig och informationsbroschyrer framtagna just för ”Inte ensam” som fastighetsskötarna kan dela ut, säger Ida Dehnisch.

Ser tecken mer tydligt nu

Alper Etirli, Järfällahus

Alper Etirli, reparatör på Järfällahus, är en av dem som har gått utbildningen. Han säger att även om det inte är så vanligt med tecken på våld i hemmen så har den nya kunskapen förändrat hans förståelse för en skada och historien bakom den.

– Innan den här utbildningen visste jag inte hur jag skulle se tecken på våld i hemmen. Efter dessa två tillfällen blev mina ögon mer öppna. Jag började se tecken och signaler mer tydligt och tänka på bakgrunden till vad som har hänt, säger han och ger några exempel:

Återkommande skador på dörrar och handtag, märken på väggar som inte kan ha gjorts av barn. Men det handlar även om beteenden, som att hyresgästen gömmer sig, inte vill visa sig. När kvinnan, för det är oftast kvinnor som utsätts för våld i hemmen, försöker förklara något tar mannen över samtalet.

Polisen vill få tips
När Alper Etirli och hans kollegor ser tecken på våld tar de upp detta med sina team- eller områdesledare alternativt vänder sig till bostadsföretagets säkerhetsavdelning eller polisen. Och just att inte agera ensam är något som Ida Dehnisch säger är väldigt viktigt.

– Vi vill att man ska vända sig till oss så att vi kan följa upp. Tack vare insatserna kan vi inom polisen få tips från Järfällahus om adresser där våld kan förekomma, så att vi kan knacka på när vi gör FRIDS-insatser för att informera om våld i nära relation och hur man söker hjälp och hur viktigt det är att grannar anmäler sin oro. Då är vi noga med att inte särskilja exakt den lägenheten utan vi ger informationsmaterial till alla i det huset eller på samma gatuadress, säger hon.

Vill även nå privata fastighetsbolag
För att nå ut med informationen till fler ökar lokalpolisen sina insatser vid lov och storhelger bland annat genom att finnas lokalt på torg och mötesplatser för att informera. Samtidigt arbetar de vidare med att sprida kunskap till olika delar av kommunen, näringsliv och organisationer.

– Vårt arbete med Inte ensam har fått positiva följdfunktioner och vi hoppas på sikt att kunna genomföra utbildningar även med de privata fastighetsbolagen, säger hon.

Kunskap påverkar yrkesrollen
För Alper Etirli har kunskapen påverkat hans yrkesroll på flera sätt.

– Jag började känna mig mer funktionell, inte bara en reparatör utan också mer ansvarig för att hjälpa kvinnor och barn. Jag har också en dotter så det ligger mig nära. Jag hoppas att fler fastighetsbolag ska utbilda sina medarbetare så att de har den här kunskapen. Det är jätteviktigt för att kunna hjälpa folk, säger han.

6 av 10 jobbar med frågan
Sveriges Allmännytta har även gjort en enkät bland sina medlemsbolag där det kommer fram att sex av tio bostadsbolag arbetar för att motverka våld i nära relationer. 

– Att sprida kunskap om våld och på vilket sätt både anställda och hyresgäster kan agera för att förebygga det är viktigt. Många är rädda för att lägga sig i – men det är bättre att våga och kanske missta sig än motsatsen, säger Åsa Schelin, boendeexpert på Sveriges Allmännytta i en artikel på deras hemsida.

Polisen Ida Dehnisch tips till fastighetsbolag som vill arbeta förebyggande med våld i hemmen:

  • Diskutera öppet
    Inled samtal om våld i nära relationer inom arbetsgruppen. Det är viktigt att alla medarbetare, oavsett roll, förstår att de kan stöta på tecken på våld.
  • Delad oro
    Ingen ska behöva bära oro ensam. Det är avgörande att det finns en trygg plats att dela sina observationer och att det finns en tydlig handlingsplan för hur oron hanteras inom organisationen.
  • Skapa en struktur för att omhänderta oro
    För att arbeta effektivt med dessa frågor behöver ledningen förstå vikten och vinsten av att förebygga våld. Det måste finnas stöd från toppen, så att arbetet med dessa frågor integreras i verksamheten på ett hållbart sätt och följer upp arbetet regelbundet samt frigör resurser.
  • Samarbeta över områden och kommunicera brett
    Skapa samarbete med andra aktörer, som lokalkommunpolisen och socialtjänsten, för att få en samordnad insats. Var noga med att kommunicera detta arbete, exempelvis via sociala medier, så att det blir känt att ni aktivt arbetar med frågan. Genom att synliggöra vilka som arbetar med detta i kommunen gör ni det enklare för personer i behov att veta vem de kan kontakta.
  • Använd kampanjer och evenemang för att stärka arbetet
    Var med i nationella och internationella kampanjer mot våld, som till exempel ”En månad fri från våld” i november. Använd dessa tillfällen för att skapa extra uppmärksamhet kring frågan genom att arrangera föreläsningar eller visuella inslag som ljusinstallationer.
  • Tydlig planering
    Skapa ett strukturerat årshjul för aktiviteter och insatser. Detta ger er en plan över året, gör det enklare att följa upp arbetet och säkerställer att hela organisationen arbetar i samma riktning.
  • Fokus på det positiva i ett tufft arbete
    Glädje och gemenskap: Att arbeta med svåra ämnen som våld i nära relationer kan vara tungt, men det finns en stor glädje och tillfredsställelse i att göra skillnad. Genom att jobba tillsammans i ett strukturerat och stöttande team blir arbetet både lättare och mer effektivt.

Text: Mari-Louise Paulson
redaktionen@forvaltarforum.se

Fakta om våld i nära relationer

År 2023 anmäldes 37 908 fall av misshandel där den utsatta var bekant med gärningspersonen. För anmälda misshandelsbrott mot vuxna kvinnor 2023 begicks brottet av en bekant person i 81 procent av fallen. Motsvarande siffra för vuxna män var 43 procent. Under 2023 konstaterades 10 fall av dödligt våld där offer och förövare hade en parrelation.

Källa: Brottsförebygganderådet

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega