Sara på Newsec söker mer standardiserade digitala lösningar

Sara Wennmark, chef för teknisk fastighetsdrift och teknisk förvaltning på Newsec


”Branschen är i en stark förändringsfas. Många är på en digitaliseringsresa – men tyvärr inte tillsammans”. Det säger Sara Wennmark, chef för teknisk fastighetsdrift och förvaltning på Newsec. Hon efterlyser mer standardiserade lösningar.

– Idag finns det många aktörer som erbjuder olika digitaliseringslösningar. Men ibland blir lösningarna för smala och kanske bara gäller en speciell fastighet och en speciell funktion. Och det kan bli ett lappade och lagande med flera olika system.

Som fastighetsägare och beställare av digitaliseringslösningar för fastigheter bör man ta ett steg tillbaka, prata med sin förvaltare och eftersträva standardiserade lösningar; teknik som går att använda i flera fastigheter och för flera funktioner, menar Sara Wennmark, civilingenjör och chef för teknisk fastighetsdrift och teknisk förvaltning på Newsec.

Främsta skälet till smart digitalisering?

– Med rätt teknik kan vi driftoptimera, spara både energi och pengar. Miljömässig hållbarhet är det främsta skälet. Det jobbar vi mycket med inom Newsec.

Newsec Property Asset Management, bolagets förvaltningsdel, startade för ett år sedan det nya affärsområdet Technical Services and Management, där fokus ligger på bred teknisk kompetens, hållbarhet och digitalisering. Det var då Sara Wennmark värvades som chef. Hon har fyra affärsområdeschefer och cirka 200 medarbetare inom sitt affärsområde.

Några konkreta exempel på vitsen med digitalisering av fastigheter?

– Uppkopplade fastigheter kan övervakas och styras på distans. Man kan kontinuerligt läsa av värden; energi, temperatur, luftfuktighet, ventilation, kyla och värme. Även hissar och brandlarm kan övervakas på distans. Det behövs inte lika många fysiska besök och både stora och små fel kan upptäckas i tid.

Viktigaste frågan just nu?

– Energianvändningen är en av de viktigaste frågorna ur ett hållbarhetsperspektiv. Istället för att läsa av en mätare en gång i månaden får man kontinuerlig koll med hjälp av digitalisering. En läckande ventil i fjärrvärmeanläggningen kan till exempel upptäckas innan problemet orsakar för hög energianvändning och högre kostnader.

Var har digitaliseringen kommit längst?

– Faktiskt har offentliga fastighetsägare kommit längst, vilket troligen har att göra med deras långsiktiga ägande av fastigheter. I fastigheter som ofta byter ägare kan det bli större problem att få till standardiserade digitaliseringslösningar, då det långsiktiga perspektivet saknas.

Finns det några faror med digitaliseringen?

– Vi måste vara vaksamma och noggranna när det gäller säkerhetsaspekten, så att ingen kan komma åt att ta sig in i styrsystemen.

Hur kan en dag på jobbet se ut?

– Jag har mycket fokus på affärer; kunddialoger, relationer, befintliga kunder, nya kunder och försäljning.

Exempel på dina ansvarsområden som chef?

– Tjänster inom fastighetsdrift, teknisk förvaltning, projektledning, entreprenader, miljöcertifieringar, projekteringar, utredningar om energioptimering och inomhusklimat. Egentligen allt slags tekniskt utvecklingsarbete, mycket med fokus just på digitalisering. Plus personal- och resultatfrågor och budgetarbete.

Är allt kul och spännande?

– Ja jag tycker det. Jag är ju fortfarande ganska ny på jobbet, så det mesta är nytt och spännande.

Den största utmaningen?

– Det händer mycket generellt i branschen när det gället hållbarhetsfrågor. EU ska komma med direktiv om hur fastigheter ska klassas ur ett hållbarhetsperspektiv, vilket påverkar investerare och synen på gröna lån med mera. Här gäller det som förvaltare att komma rätt på bollen, sätta tydliga mål både ur sociala, ekonomiska och miljömässiga perspektiv.

Passion för kollegor och kunder är Newsecs filosofi. Hur tolkar du det?

– När jag har passion för mina kollegor levererar jag bra till våra kunder. Och vi har en fin och inkluderande kultur. Alla pratar med alla och det är nära till ledningen.

Sara Wennmarks bästa tips för fastighetsägare:

  • Vid upphandling; titta på om priset överensstämmer med kvaliteten. Tittar du bara på priset är det inte säkert att du får det du önskar.
  • Bemanningsavtal; det är funktion som ska levereras, inte ett visst antal människor. Leverantören ska se till att fastigheten fungerar optimalt.
  • Ta ett steg tillbaka när du ska upphandla digitaliseringslösningar. Se till helheten. Ibland erbjuds för smala lösningar, som kanske fungerar för en fastighet och en funktion. Rådgör med din förvaltningspartner.

Text: Ulf Storm
redaktionen@forvaltarforum.se

Sara Wennmark

Titel: Head of Technical Services and Management vid Newsec Property Asset Management
Ålder: 43
Utbildning: Civilingenjör från KTH, Stockholm
Tidigare yrkeserfarenhet: Affärsområdeschef, Lassila & Tikanoja, Sverige
Uppväxt: Vallentuna, norr om Stockholm
Bor: Villa i Nacka, öster om Stockholm
Familj: Man och tre döttrar, ett barnbarn
Fritid: Sköter liten gård på Väddö i Stockholms skärgård tillsammans med pappa. Vi målar, fixar och odlar. Där finns alltid mycket att göra

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega