Här möter vi Sveriges Allmännyttas nya VD, Cathrine Holgersson, som beskriver vilka frågor hon vill driva inom allmännyttan. Dessutom berättar hon om den mest kritiska tiden på Gavlegårdarna och ger ett gott råd till sin efterträdare på bolaget.
Den 18 augusti 2021 står Cathrine Holgersson i 70 centimeter djupt vatten, inne i sitt hem. Ett tusenårsregn har dragit in över Gävle och dränkt hela staden. Samtidigt som hon ska röja upp bland det blöta hemma hos sig själv, ska hon hantera krisen som VD på det allmännyttiga bostadsbolaget Gavlegårdarna.
Det uppstod 750 vattenskador i bolagets bestånd på bara en natt och 52 familjer fick lämna sina hem på grund av omfattande vattenskador. Eftersom hela Gävle hade blivit drabbat och försäkringsärendena accelererade var det svårt att få fram hantverkare. Man anlitade en pensionerad projektledare, egna hantverkare och skapade ett akutteam.
Nästa kris
Fyra veckor senare kom nästa kris då ett av Gavlegårdarnas höghus brann ner och ett 50-tal familjer förlorade allt de hade.
– Det var kaos både hemma och på jobbet den hösten. När nästa kris kom skakade det om oss men vi hade lyckats skapa en bra organisation. Vi kunde snabbt mobilisera oss och hantera det akuta – även om många inte hade sovit på länge, säger Cathrine Holgersson med mörker i rösten.
Hon konstaterar att när man går igenom sådana här kriser så svetsar det samman folk.
– Man blir rätt tajta, som en familj. Det är människorna här som jag kommer att sakna när jag slutar och går vidare som VD på Sveriges Allmännytta, säger hon.
Hur hon orkade ta sig igenom hösten 2021 har hon inget minne av. Hon varvade krishantering med presskonferenser på dagtid och röjde upp det egna hemmet med maken på kvällstid. ”Och vi är fortfarande gifta”, säger hon med ett förlösande skratt och konstaterar att hon är en person med mycket energi.
Absolut inte jobba med hyreshus
Cathrine Holgersson växte upp i Hofors, en liten bruksort i Västra Gästrikland där hennes föräldrar ägde hyresrätter och var den största privata hyresvärden, efter allmännyttan på orten. Cathrine visste att det skulle hon aldrig jobba med, det var ju ett dygnet-runt-jobb! Hon ville ut och förändra världen och satsade på att arbeta inom UD. Hon valde studier som resulterade i en master i företagsekonomi och kompletterade med ett års studier i kommunikation.
Av en slump blev hennes första jobb på ett fastighetsbolag som höll på med samhällsfastigheter, Sisab i Stockholm.
– När jag hamnade i fastighetsvärlden insåg jag vilken oerhört stor påverkan vi har på en kommun och samhället; hur människor mår om de får tak över huvudet och en anställning. Det är därför det är så roligt att jobba med Allmännyttan, säger hon.
Stolt
Hon började på Sisab som kommunikationschef och hanterade press och media men även verksamhetsutvecklingsfrågor. Efter några år sökte hon sig till Gävle, för arbete inom kommunens samhällsbyggnadsenhet. Hon och familjen bodde i Stockholm men pendlandet med små barn var inte hållbart. Därför flyttade familjen till Gävle för tjugo år sedan. Hon arbetade som Fastighetschef på Tekniska kontoret och gick sedan vidare som VD till Brynäs Byggnads och sedan som VD på Gavlefastigheter. 2012 började hon som VD på Gavlegårdarna.
Under de tolv år hon har varit på plats är hon stolt över vad organisationen åstadkommit.
– Gävle är finare idag, vårt bestånd är bättre och stadsdelarna är 20% mer trygga idag, än de var innan jag började. Jag är en del av det, tillsammans med mina medarbetare.
Passionerad
Gavlegårdarna består till 40% av miljonprogramsområden och förutsättningarna är utmanande med låg utbildningsnivå hos de boende, hög ungdomsarbetslöshet samt lägst snittinkomst i regionen. Ändå finns inte någon av bolagets stadsdel med på Polisens lista över utsatta områden. Cathrine Holgersson berättar att de har ett långsiktigt arbete med socialtjänst, polis och hyresgästerna. Det har gjort att de kan vara snabbfotade när det behövs.
Cathrine säger att hon är väldigt passionerad i det hon gör och hon tror att det smittar av sig på hennes medarbetare, så att de blir ett framgångsrikt team. Hon är mån om att vara en stöttande chef. Medarbetarna ska ta sina beslut utifrån resonemanget; ”funkar det här med mina egna värderingar, funkar det med bolagets värderingar, är det ok ekonomiskt, funkar det med lagen, är det bra för hyresgästen”. Oavsett om det blir fel, står hon alltid bakom, om man har haft det resonemanget innan man tog beslutet.
Konsten i att lyssna
Nyligen fick hon höra av en medarbetare att hon kommer att bli saknad. Att hon är den enda VD:n som suttit ner, fikat och lyssnat på dem. För Cathrine är det en självklarhet. Genom samtalen får hon en bra bild av personen – vad som driver denne – vilket underlättar när de senare ska göra någonting gemensamt.
Hon lärde sig konsten i att lyssna när hon fick sitt första större chefsjobb. En tillknäppt, äldre kollega var svår att nå. Hon fick ett bra råd att inte bara prata själv utan att ställa några få frågor för att få honom att öppna sig.
– Vi började prata och blev sedan väldigt tajta genom åren. Har man förmågan att fråga och verkligen lyssna på svaret får man den andres tillit och respekt. Jag grundar mitt ledarskap på att lyssna och tro på människor, säger hon.
Rätt erfarenheter för nya jobbet
Att vara en god lyssnare och kommunikatör är egenskaper som hon tror kommer till användning när hon nu tar sig an den nya utmaningen i karriären. I februari nästa år sätter hon sig på VD-stolen på Sveriges Allmännytta.
Hon ser fram emot att företräda de 330 medlemmarna i organisationen. Förutsättningarna för de mindre och de större bolagen skiljer sig åt. Men hon anser att hon har erfarenheter som gör att hon har förståelse för bägge. Hon är uppvuxen i den lilla kommunen och såg vad som krävdes där och nu är hon VD på relativt stora Gavlegårdarna.
– Jag tror att jag kan förstå de utmaningar som Sveriges Allmännyttas medlemmar står inför. Andra viktiga egenskaper är att jag är nyfiken och tycker om att lyssna på andra människor, säger hon.
Hon hoppas att hon fick jobbet för att styrelsen känner sig trygga med att hon har förmågan att driva organisationens frågor och skapa engagemang kring dem framöver. När nyheten om att hon fått jobbet är det flera som har hört av sig för att säga att det blev som de trodde, att det var hon som skulle få det.
Hyresrättens betydelse
Samhällsfrågor har alltid intresserat henne och sedan tidigare är hon aktiv i Allmännyttans Byggherreråd och Sociala hållbarhetsråd. Hon kan ännu inte gå in på vad hon tänker göra konkret, väl på plats, men hon kommer att värna om hyresrättens existensberättigande och förtydliga dess betydelse.
– Kommunernas möjlighet och ansvar för bostadsförsörjningen, via hyresrätten, är ifrågasatt. Ambitionen från början var bra hus i varje kommun och socialbidrag för de mest utsatta. Men bidragen har inte höjts alls och man har byggt billigt eller låtit bli att renovera för att hålla nere kostnaderna. Det tycker jag är farligt. Då får vi områden som inte tas om hand och det är inte så vi ska fördela bostäder. Vi måste återta tanken om en ”allmän nytta”.
Hon anser att man borde granska hur bostadsbidragen riktas och Allmännyttan behöver jobba med sitt kösystem – men ändå vara affärsmässiga i det hela.
– Vi måste titta på vilka som är våra styrkor och var kan vi göra justeringar.
”Skulle ha svårt att sälja chips!”
På frågan vad är som driver henne svarar hon att ”göra så att det blir bättre”. Där finns hennes engagemang. Att tjäna pengar är ingen drivkraft, även om hon är medveten om att ett allmännyttigt bolag också måste ha god ekonomi. För henne är pengar snarare medlet för att nå målet. Och målet är att göra så att det blir tryggare, vackrare eller bättre för någon som bor eller jobbar inom Allmännyttan.
– Jag skulle ha jättesvårt att sälja chips! Inget fel med det, men där finns inte mitt engagemang, säger hon skämtsamt.
Tillgänglighetens baksida
Just för att hon är en engagerad person har hon under sin tid i Gävle blivit något av en offentlig personlighet i kommunen. Dels genom att hon hanterade krisarbetet under 2021, med stor bevakning av media, och kanske dels för att hon är första kvinnan att inneha posten som VD för Gavlegårdarna. Som person är hon också öppen, glad och hon har gjort sig tillgänglig. Men det har haft sina baksidor. Vid några tillfällen har hon blivit utsatt för hot och personer som stalkat henne. Därför har hon ett råd till sin efterträdare:
– Man måste ha en stark inre trygghet för att orka med. Nu när jag ska jobba mer nationellt kommer jag att slippa den ”direkta” närheten och det ska faktiskt bli skönt.
Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se
Cathrine Holgersson
Ålder: Född 1969
Uppväxt: I bruksorten Hofors, i Västra Gästrikland
Yrkeserfarenhet: Kommunikationschef på Sisab i Stockholm, Fastighetschef inom Gävle kommunförvaltning, CEO på Gavlefastigheter, VD på Gavlegårdarna, tillträder som VD för Sveriges Allmännytta 1 februari 2025.
Familj: Gift sedan 27 år, två utflugna döttrar och två hundar.
Bor: ”Har just sålt huset i Gävle för att flytta ner till Stockholm. Troligtvis blir det en lägenhet norr om stan för att lätt kunna åka till föräldrar och lantstället i Barkhyttan.”
Fritidsintressen: ”Laga mat och umgås med goda vänner och ta det lugnt, men det kommer min familj skratta åt när de läser, jag tar det aldrig lugnt.”
Så hämtar jag kraft: ”Genom att vara i skogen med hundarna.”
Något som inte så många vet om mig: ”När man har varit publik i 20 år i en stad så vill man ha lite privatliv. Allt har skrivits om mig redan. Jag är en social och öppen person, men värnar om att få ha kvar den sista lilla integriteten.”