Pandemin ökar risk för korruption i byggbranschen

Pandemin medför att korruptionen ökar i byggbranschen rapporterar Byggcheferna. Trots att branschen länge toppat mutbrottsstatistiken finns stora brister i det förebyggande arbetet.

Och trots att en ny lag om visselblåsning träder i kraft om bara nio månader saknar 45 procent av cheferna fungerande visselblåsning och många är rädda för repressalier. Det visar en ny Novus-undersökning genomförd på uppdrag av Byggcheferna och Institutet Mot Mutor (IMM).

Pandemin har ingen dämpande effekt på korruptionen, snarare tvärtom:

Fler chefer jämfört med 2019 har sett misstänkt korruption den senaste tolvmånadersperioden. 2020 svarar 13 procent av cheferna att de sett misstänkt korruption, en ökning med fem procentenheter från 2019.

Samhällsbyggnadssektorn är med sina många och ofta komplexa projekt, som involverar stora summor pengar, en särskilt riskutsatt sektor för korruption. Även byggprojektens många led med underleverantörer och kontakter mellan privat och offentlig sektor bidrar till en ökad risk.

– Korruptionsrisker ökar i kristider och pandemin är inget undantag. Det är därför av största vikt att företag och organisationer fokuserar på det förebyggande antikorruptionsarbetet. Det behöver finnas tillräckliga resurser och tydlig information kring hur man ska rapportera och hantera misstankar om oegentligheter, säger Hayaat Ibrahim, tf generalsekreterare på IMM.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega