Jobba rätt och lätt under pandemin

Fastigos förhandlingschef Charlotta Stensson berättar hur arbetet kan läggas upp på bästa sätt.

Arbetsplatser omfattas inte av förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer, men arbetsgivaren bör ändå tänka på att minimera aktiviteter som samlar många personer.

Anpassa tid och plats
Arbetsgivare kan underlätta för anställda som måste vara på plats genom att anpassa arbetsplatsen så att ingen riskerar att utsättas för smitta. Detta genom förutsättningar till att hålla avstånd, samt att möjliggöra för personalen att regelbundet kunna tvätta sina händer med tvål och vatten, alternativt använda handsprit.

Arbetsgivaren kan även anpassa arbetstiden så att det blir möjligt att undvika resor i rusningstrafik. Om det är möjligt kan arbetsgivaren överväga att schemalägga personalen så att en grupp jobbar hemifrån när den andra är på plats, eller att personalgrupper går omlott.

Tips för hemmajobb
Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är i skrivande stund fortfarande att de som kan jobba hemifrån eller på distans ska göra det. Några tips för hemifrånjobb:

  • Bestäm tid och plats för arbetet. Det är viktigt att ha en gräns mellan jobb och fritid. hur länge du ska jobba och mellan vilka klockslag. Byt gärna om till arbetskläder.
  • Träffa dina kollegor digitalt för att få det där småpratet och kittet som stärker sammanhållningen på jobbet.
  • Tänk på ergonomin! Om du sitter vid ett vanligt bord hela dagarna så är det mycket viktigt med många mikropauser för att sträcka och röra på kroppen. 25 minuters jobb och 5 minuters paus fungerar för många, ställ äggklockan. Telefonmöten kan ibland ske under promenader.
  • Om du är chef, se till att hålla regelbundna avstämningar i grupp och enskilt. Håll morgon- eller veckomöten som vanligt om ni brukar ha det så.

Dialog löser problem
En anställd som inte vill komma till jobbet av rädsla för att bli smittad av coronaviruset av kunder/kollegor/medtrafikanter behöver veta att oro inte är skäl för att vägra utföra arbetsuppgifter.

Om arbetstagaren uteblir utan arbetsgivarens samtycke så handlar det som huvudregel om arbetsvägran om man går strikt efter regelboken. I de flesta fall så fungerar dialog; i exceptionella tider som detta måste vi alla hjälpas åt.

Charlotta Stensson, förhandlingschef Fastigo

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega