Under de senaste veckorna har de flesta av oss upplevt fler omställningar än på länge. Som en indirekt följd har även intresset för statistik, visualiseringar och diagram skjutit i höjden. Det är dock andra, betydligt allvarligare nyckeltal än de vanliga som pockar på uppmärksamheten.
Häromveckan reagerade jag på ett inlägg i mitt sociala flöde där någon delade en poäng om vår exponentiellt ökande konsumtion av exponentiella trenddiagram. Jag kom då att tänka på andra diagramtyper och visualiseringar som jag har sett svischa förbi, men som jag inte har ägnat någon vidare uppmärksamhet förrän på sistone.
Paretodiagrammet
Ett exempel är det så kallade paretodiagrammet, även känt som “80/20 -egeln”, som ofta används för att illustrera tillämpningar av paretoprincipen – uppkallad efter upphovsmannen Vilfredo Pareto. Principen är att cirka 20 procent av orsakerna ofta står för cirka 80 procent av verkan, det vill säga att en mindre andel av alla påverkande faktorer står för den största delen av skillnaden.
Här är ett exempel på diagrammet, lånad från Wikipedia:
Identifiera mål och orsakssamband
Paretoprincipen och den tillhörande visualiseringen lär oss att identifiera målbild och orsakssamband, rangordna bidragande orsaker och rikta uppmärksamheten dit den gör mest nytta.
Det är lätt att tappa riktningen och gå vilse i detaljerna, eller ägna alldeles för mycket energi åt sådant som vi inte kan påverka, särskilt i dessa tider när mycket har ställts på ändan. Då kan det vara bra att stanna upp, rita sitt paretodiagram och vid behov skifta fokus.
Underlättar prioriteringar
För vår egen del utgår vi sedan en tid från paretoprincipen när vi planerar funktioner som ska prioriteras inom vår produktutveckling. Förhoppningsvis kommer vi till och med att använda oss av diagramtypen för att visualisera data från uppkopplade byggnader i syfte att underlätta prioriteringar inom driftverksamheten.
Om någon av er som läser får egna associationer till paretodiagram eller andra illustrativa visualiseringsmetoder får ni gärna dela med er till mig och varandra, exempelvis via LinkedIn.
För övrigt hoppas jag att de exponentiella trendlinjer som sköljer över oss plattas till för att bändas tillbaka, så att vi inte ska behöva vänja oss vid logaritmiska skalor.
Var rädda om er och om varandra!
Farhad Basiri
Farhads LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/farhadbasiri/sv