Spillvärme från kylar och fryser i livsmedelsbutiker kan värma upp kringliggande fastigheter. Det visar ett nyligen avslutat forskningsprojekt.
Stora delar av den spillvärme som kommer från kylar och frysar i livsmedelsaffärer kyls bort. Denna värme skulle istället kunna värma intilliggande fastigheter.
Det framgår av slutrapporten för ett projekt inom forskningsprogrammet E2B2 som har utvärderat två exempel.
Resultatet visar att för att det ska bli en intressant affär behöver tekniken kring lågenergisystem utvecklas och det behöver även finnas tydliga ekonomiska incitament för en sådan satsning.
Viktiga resultat från projektet
- Spillvärme från en livsmedelsaffär kan täcka en betydande del av närliggande fastigheters uppvärmningsbehov. Denna resurs utnyttjas sällan idag på detta sätt.
- Ökad kunskap om möjligheterna att energioptimera på kvartersnivå behöver spridas bland butiksägare, fastighetsägare, konsulter, kommuner och arkitekter för att denna spillvärme ska komma att användas i ett kvarter.
- Affärsmodellen är enkel att lösa om det är samma ägare till livsmedelsaffären som till kringliggande fastigheter, i annat fall behöver det finnas ett ekonomiskt incitament för flera att göra en sådan satsning. Det behöver dessutom finnas en aktör som tar ansvar för affären.
- Tekniken behöver vidareutvecklas genom att optimeras och anpassas för ett kvarter.
- Sårbarheten ökar om en fastighet är beroende av en livsmedelsbutik för värmen. Det behövs därför en plan för reservanläggning och avtal som styr uppsägningstid för värmeleverans etc.
Källa: B2B2
Om rapporten
Författare är Anna-Lena Lane, projektledare, och Sofia Stensson, Rise. Samfinansiärer: Brännö Handel AB, Stiftelsen för kunskaps- & kompetensutveckling.
Om E2B2
I forskningsprogrammet E2B2 arbetar forskare och olika samhällsaktörer tillsammans för att utveckla samhällets byggande och boende och effektivisera energianvändningen. E2B2 pågår mellan åren 2013–2017 och är ett samverkansprogram mellan Energimyndigheten och IQ Samhällsbyggnad.