Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?

Följ med Mimer på tidsresa!

En av filmerna där Mimers medarbetare är skådespelare skildrar livet på 70-talet.

Mimer fyller 100 år den 1 december. För att fira jubiléet visar bolaget en serie filmer, bilder och texter där vi bland annat får följa hyresgästerna både bakåt och framåt i tiden.

Västerås allmännyttiga bostadsbolag vill fira 100-årsdagen tillsammans med sina hyresgäster. På sin hemsida lyfter bolaget bland annat goda grannar, lagar paradrätter, tar del av stora händelser och tittar närmare på några av sina spännande hus.

– Det kommer fler filmer och andra berättelser under resten av året. Vad som händer på 100-årsdagen får än så länge vara hemligt. Vi hade planerat för ett stort kalas för alla hyresgäster i höstas men med anledning av läget i samhället får vi hoppas att det kan bli av vid ett senare tillfälle, säger Maria Eberhardsson, kommunikationschef på Mimer.

Firar hyresgästerna
Maria Eberhardsson berättar att det är Mimers medarbetare som agerar i filmerna och att syftet är att berätta om bolagets historia genom att lyfta fram de som bor i husen.

– Vi vill fira hyresgästerna och det är därför vi har gjort det på det här sättet och inte bara dundrar ut en företagshistoria. Det viktiga är vad som händer i bostadsområdena. Det är ju inte så kul att bara prata om hus och hus, utan vi vill visa det som händer i och mellan husen och då handlar det om människorna.

En film skildrar de kvinnliga hyresgästerna i hemmiljö på 1940-talet.

Vardagslivets historia
I tio filmer på hemsidan gör Mimer en tidsresa där vi möts av inredning, husgeråd och vardagslivet från de olika årtiondena, med start 1920. Vad åt man? Hur såg hemmet ut? Vad hade man för kläder? Vilka var de stora händelserna?

– Det kommer också snart filmer som kommer att handla om framtiden. Där pratar vi med en forskare och tittar på vad som händer i hemmet och vad människor kommer att vilja ha inom den närmaste tiden och i framtiden. Vi håller på att spela in dem just nu, så de kommer också att publiceras under november.

Här kan du se alla publicerade filmerna om stora händelser.

Åsa Jansson i Barnodlarskolan är en av de nominerade till Århundradets granne.

Århundradets granne
Det finaste man kan ha i ett kvarter är goda grannar, skriver Mimer. Därför vill bolaget lyfta fram dem lite extra. Under våren har hyresgästerna fått skicka in nomineringar för att utse ”Århundradets granne”.

– På 100-årsdagen kommer vi att tillkännage vem som blir ”Århundradets granne” och den personen vinner en sänkning av en månadshyra till det belopp som de skulle ha betalat för 100 år sedan. Vi lyfte också fram några av de nominerade i en utomhusutställning i city i Västerås. Det var en fin och rörande utställning som verkligen visar på hur viktiga grannar kan vara varandra.

Här kan du se vilka grannar som har nominerats.

Mimers första byggnad kallades ”Helvetet” av hyresgästerna.

Spännande hus
Mimer skildrar också några av sina mest spännande fastigheter i en serie texter och bilder. Här finns hus med knasiga vinklar, höga höjder och intressant historia. Bland annat berättas varför hyresgästerna kallade ett hus ”Helvetet” och ett annat ”Himmelriket”.

– Det här gör vi för att visa bredden i vårt bestånd. Man kan ju tro att allmännyttan bara har miljonprogram, men vi har ju allt från gamla 1700-talskåkar till helt nybyggda hus.

Läs om Mimers spännande hus.

Amir Kheirmand, Sveriges Mästerkock 2014.

Laga mat med mästerkocken
Ett annat inslag i 100-årsfirandet handlar om maten. Här får sex hyresgäster laga sin paradrätt tillsammans med en känd mästerkock.

– Maten överbryggar kulturer och olikheter hos människor. Så inom några veckor kommer sex stycken filmer med Amir Kheirmand, som blev utsedd till Sveriges Mästerkock 2014. De filmerna spelades in hemma hos hyresgästerna, så de håller på att klippas nu. De blir fantastiska och det är en härlig mix! Vi har varit hemma hos sex olika hyresgäster: bland andra en student, en äldre kvinna och en yogainstruktör.

Läs mer om paradrätterna

Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se

Bli den första att kommentera "Följ med Mimer på tidsresa!"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega