Kopparstaden har utvecklat en lösning som gör det enklare att installera FTX i gamla hyreshus med frånluft.
Metoden innebär att den befintliga frånluftskanalen i badrummet förlängs horisontalt och används som tilluftkanal. Frånluften från badrummet ansluts i stället till frånluftskanalen i köket.
Det betyder att bostadsbolaget slipper borra genom bjälklag och göra inklädnader för vertikala schakt.
– Den största fördelen med det här är inte pengarna, utan att det blir mindre stök för hyresgästen, sa Kenneth Ahlström, driftchef på Kopparstaden, när han redovisade de första testresultaten på Sabo-konferensen Klimat- och Energikicken 27–28 november.
Baksida med FTX
FTX sparar energi, ger bättre inomhusklimat och höjer värdet på fastigheten, men tekniken har också en avigsida.
– FTX är jäkligt dyrt att göra och det är väldigt svårt att få ekonomi i det, sa Kenneth Ahlström. Vi kanske sparar 25 procent energi, men den energin kostar kanske bara 2 000 kronor och det kostar 100 000 kronor att installera det här. Sen har vi filterbyten, OVK vart tredje år i stället för vart sjätte år som för F-system och så dubblerar vi elanvändningen.
Men i äldre hus av blåbetong med för höga radonvärden spelar detta ingen roll. Här måste Kopparstaden installera FTX för att få ner radonvärdena. Detta var fallet i år vid en ROT-renovering av tre tvåvåningshus på Bjursåsvägen 14–18 utanför Falun.
Igenmurad kanal
På första projekteringsmötet kom Kenneth Ahlström ihåg att frånluftskanalen i badrummen hade murats igen 1995 när ventilationen byggdes om från självdrag till frånluft.
– Då sa jag: varför hackar vi inte upp den där igen och använder den till tilluft i stället och vänder på alltihop. Det blir ju inte mindre kanaldragning, den blir ju likadan. Men vi rör inte klädkammaren, slipper stöka runt där och behöver inte borra genom bjälklagerna.
För att kolla om det skulle fungera att dra ner tilluften i den gamla frånluftskanalen gjordes en provmontering. Ventilationskanalen infordrades och en lös fläkt på skorstenen tryckte ner luft.
– Vi fick ut över 90 liter i sekunden i kanalen och då visste vi att det här skulle funka.
Tre arbetstillfällen
Normalt sett ska inte hyresgästerna behöva flytta ut under den här installationen. Men i det här fallet fick de ändå flytta eftersom det rörde sig om ett större ROT-projekt där stammar, vattenledningar, all el, tätskikt i badrummet och viss köksinredning skulle bytas.
Om det bara hade handlat om FTX-installationen uppskattar Kenneth Ahlström att arbetet hade klarats av vid tre tillfällen på några timmar styck per lägenhet.
I hela installationen är det egentligen bara kanalerna som skiljer sig mot en traditionell FTX-dragning. Allt annat är lika.
Smidig installation
Kenneth Ahlström berättade om installationen i lägenheterna, till exempel i en av enrummarna som syns ovan.
– I ettorna kan man göra en FTX-installation utan att behöva tapetsera om. Man behöver inte göra någonting, inte ens röra målningen. I köket bygger vi in det här, så det syns egentligen inte alls att vi har gjort en FTX. Även i tvåorna är installationen väldigt smidig och kräver bara två kanaler. Men i treorna får man dra lite fler kanaler.
I källaren infordrades alla kanaler med komposit-strumpa. På bottenvåningen behövde bara fem av tolv kanaler infordras. Husets övriga kanaler krävde ingen infordring, utan det gick bra att köra ner vanliga 125 millimeters spirorör i den gamla murade kanalen.
För frånluften i badrummen på övervåningen borrades rakt ner genom vindsbjälklaget. På bottenvåningen anslöts frånluften mot kökskanalen genom en kanaldragning och inklädnad i hallen.
Välj 125-kanaler
Strumpan är dyr, cirka 2 500 kronor per meter, så det är betydligt billigare med spiro eller vanlig flexibel slang.
Tidigare har bostadsbolaget använt 100-kanaler infordrade med slang i området. Nu byts de till 125-kanaler för att få ner lufthastigheten, vilket också sparar energi när fläkten inte behöver köras lika hårt. Dessutom minskar risken för ljudproblem med tilluften.
– Jag vet inte hur det fungerar med 100-kanaler, men jag skulle nog rekommendera att köra 125 om man kan, säger Kenneth Ahlström.
Är det billigare?
Andra begränsningar är att takhöjden bör vara 2,5 meter och i hus med fler än två våningar kan det krävas 100 procent infordring på de första våningsplanen.
Så kommer vi till den avgörande frågan: vad kostar en sån här FTX-installation?
– Kostnaden är kanske lägre eller ungefär lika. Det här används med fördel när bara ventilationsåtgärder ska utföras. Om man har ett vanligt frånluftssystem i ett lite nyare hyreshus med plåtkanaler och det är tillräckligt stor area på dem skulle det här vara betydligt mycket enklare. Då är det bara att bygga ett ventilationsaggregat på vinden och sedan göra de här inklädnaderna i lägenheterna, sa Kenneth Ahlström.
Text: Mats Cato
mats.cato@forvaltarforum.se
Uppskattade kostnader för vertikala ventkanaler
(obs, enbart kanalerna för 2 våningar, 8 lägenheter och källare)
Traditionellt utförande
Borrning genom bjälklag, brandtätning, nya slitsar inklusive målning och mattläggning: 10 000 kronor/lägenhet.
Kopparstaden FTX
Infordring med enbart spiro/slang (komposit till källaren): cirka 6 500 kronor/lägenhet.
Övervåning spiro, bottenvåning 50/50 spiro/komposit (komposit till källaren): cirka 8 500 kronor/lägenhet.
Fördelar
- Mindre stök för hyresgästerna, begränsad borrning genom bjälklag.
- Ingen inklädnad av nya vertikala ventilationsrör.
- Lägre eller lika kostnader beroende på grad av infordring.
- Används med fördel där enbart ventilationsåtgärder ska utföras.
Begränsningar
- Helst 2,5 m takhöjd i badrum för undertak.
- I hus med fler än två våningar kan det krävas 100 procent infordring på de första våningsplanen.
- Kanaldimension 125 mm är att föredra, smalare kanal ger troligen för stort tryckfall.