Riksbyggens lokal- anpassning höll tidsplan och budget tack vare återbruk

Anna Erlandsson, CCO på Riksbyggens hyresgäst Catalystone, tyckte lokalanpassningen med återbruk gick smidigt.

Hyresgästanpassningar med återbruk är både hållbart och ett sätt att pressa kostnader. Trots många fördelar finns det ändå utmaningar i processen för både fastighetsbolag och hyresgäster. Men när båda parter ser nyttan finns det mycket att vinna.

Riksbyggens marknadsområde Rikskund förvaltar en kontorsfastighet i centrala Stockholm där de också har sitt eget kontor. Under 2024 har de genomfört två större ombyggnader, dels av det egna kontoret och dels för en av hyresgästerna som behövde större lokaler.

Setareh Sanei Toftling, Rikskund/Riksbyggen

I dessa båda projekt har det mesta såsom möbler och inredning gått att återanvända.

– Vi kände att vårt kontor var väldigt stort och att vi behövde minska ytan för att få bättre samverkan och flöde internt genom att sitta närmare varandra. När vi gjorde beläggningsmätningar insåg vi att vi kunde avstå drygt 800 kvadratmeter. Dessutom är ju en av de stora klimatbovarna yta så genom att minska den och att återbruka blir vårt kontor mer hållbart, säger Setareh Sanei Toftling, fastighetschef på Rikskund.

Tom lokal övertogs av befintlig hyresgäst
I den andra kontorsanpassningen var det en hyresgäst på bottenplanet som flyttade ut. Det var lokaler som togs över av de befintliga hyresgästerna.

– Vi växer kraftigt, dels tack vare en stark tillväxtkurva och dels för att vi aktivt köper upp bolag, säger Anna Erlandsson, CCO på Catalystone och den som var ansvarig för kontorsexpansionen på företaget som är hyresgästen.

Att arbeta med återbruk var något som visade sig passa bra eftersom både fastighetsägare och hyresgäst har hållbarhet som ett kärnvärde. Anna Erlandsson förklarar:

– Hållbarhet är viktigt för oss på Catalystone där vi är måna om att värna om miljön, samhället och hur vi spenderar resurser och pengar. Något som är en naturlig del i vårt agerande, så det här passade oss bra.

Lite annorlunda ombyggnadsprocess
Istället för att jobba på det snabba sättet med att köpa nytt valde Riksbyggen att sätta ihop en styrgrupp som systematiskt kunde gå igenom överblivna möbler och inredning för att se vad som kunde återanvändas. De anlitade en arkitektbyrå för att ta fram visionsskisser, göra beläggningsanalyser och föreslå lösningar för kontorsytan, utan att kompromissa med funktionaliteten.

Sedan kunde Riksbyggen själva implementera stora delar av arkitekternas förslag med hjälp av den interna styrgruppen och hantverkare. Sådant som har återbrukats är textilmattor, mötesrumsinredning, dörrar, glaspartier, kylbafflar och belysningsarmaturer.

Tur med intern resurs
För Catalystones del har det handlat om att återanvända soffor och konferensbord från bolaget de har köpt upp, samt att skapa en enhetlig miljö. Där visade det sig att de hade en bra resurs internt.

– Vi har en tjej på vår marknadsavdelning som är helt fantastisk när det gäller inredning. Tack vare henne har vi kunnat återanvända alla gardiner och draperier och flyttat på dem i stället för att köpa nytt. Där har vi haft tur, säger Anna Erlandsson som beskriver processen som väldigt smidig och ett bra samarbete.

– Det har varit en god inlyssning från projektchefen Ulf Kjellberg samt ett givande och tagande för att nå det bästa resultatet tillsammans. Hantverkare med en hjälpsamhet som i mina ögon har varit helt unik, säger hon.

Resultatet visar på flera vinster
Frågan är då vad detta har gett för vinster? Riksbyggens fastighetschef säger att det finns flera fördelar både när det gäller tid, resurser och ekonomi.

– Hyresmarknaden för lokaler är ganska tung just nu och hyresgästerna är medvetna spekulanter. Så vi vill gärna visa att vi är en fastighetsägare som faktiskt bryr oss om hållbarhetsaspekterna. Men det handlar också om att vi tack vare återanvändning av inredningen höll tidsplanen. Dessutom har anpassningen inte blivit lika dyr som om allt hade köpts nytt. Vi har också kunnat se till att det har blivit ett bättre avtal för båda parter, avslutar Setareh Sanei Toftling.

Tre tips om varför man ska jobba med återbruk när det gäller kontor:

  • Kostnadseffektivitet: Genom att återbruka befintlig inredning och utrustning kan man minska kostnaderna för ombyggnad. Riksbyggen lyckades hålla sin budget genom att återanvända möbler och material, vilket ledde till kortare ledtider.
  • Hållbarhet och miljömedvetenhet: En stor del av klimatpåverkan kommer från överdimensionerade kontorsytor, genom att anpassa ytorna görs kontoret mer hållbart.
  • Förbättrad samverkan och funktionalitet: Anpassning och optimering av kontorsytor gör att man kan skapa en mer effektiv arbetsmiljö och ett bättre samarbete.

Text: Mari-Louise Paulsson
redaktionen@forvaltarforum.se

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega