Boende i vårt hus klagar på mjölbaggar i sitt skafferi. Vad kan vi som fastighetsägare göra åt detta?
Mjölbaggar tillhör familjen svartbaggar. Det svenska namnet ”svartbaggar” hänvisar till skalbaggens utseende. Som vuxna är alla arterna av mjölbaggar mer eller mindre enfärgat svarta eller kastanjefärgade utan någon särskild teckning. I Sverige är fyra olika mjölbaggar vanliga; stor mjölbagge, svartbrun mjölbagge, rismjölbagge och kastanjebrun mjölbagge.
Mjölbaggarna avsöndrar ett sekret som luktar starkt och som kan sitta kvar i angripna varor. På grund av denna lukt benämns en art lysolbagge (lysol luktar som fotogen). De vuxna skalbaggarna kan vandra längre sträckor och kan på det viset sprida sig.
Stor mjölbagge
Den stora mjölbaggen är inhemsk, och lever året runt i vår svenska natur. Skalbaggen är en god flygare och kan ofta påträffas inomhus i våra hem under den varma årstiden. Nuförtiden inträffar det sällan att stor mjölbagge blir ett problem inomhus.
Kastanjebrun mjölbagge
Den kastanjebruna mjölbaggen och rismjölbaggen är båda ett globalt fenomen. De har behov av högre temperaturer och förekommer främst i importledet av spannmålsprodukter. Båda dessa arter förekommer såväl i produktionsledet (kvarnar etcetera) och i hemmet.
Svartbrun mjölbagge
Den svartbruna mjölbaggen kommer ursprungligen från varmare länder och importerades av en slump med varor till Sverige. På 40-talet tycks den ha funnit fotfäste, och sedan dess kan vi betrakta den som en ovälkommen besökare. Den klarar sig inte utomhus, utan sprids via handel och allmänt kringflyttande. Den dyker upp i alla led av spannmålshantering – från spannmålsmagasin, via kvarnar, med mjölpåsen hos enskilda handlare och till våra hem.
Hur upptäcker man mjölbaggar?
Mjölbaggarna angriper framför allt torra livsmedel som mjöl, pasta, flingor, havregryn, nötter, fågelfrön, kryddor och nötter. Att mjölet blivit angripet märker du på dess färg som blir gråaktig och har en tendens att mögla.
Du kan även märka att du har fått mjölbagge genom en konstig skarp lukt. Vid närmare titt kanske det kryper små gula larver i påsen. Senare vandrar små (5 mm) svarta skalbaggar omkring i skåpen och på bänkarna.
Mjölbaggen kan förstöra papperspaket med hjälp av sina starka underkäkar. Och de har dessutom en förmåga att tränga sig in i tättslutande förpackningar.
Var kommer mjölbaggar ifrån?
Den vanligaste i våra hem är den svartbruna mjölbaggen som har funnits i Sverige sedan 1940-talet och sprids via spannmålshantering. Den är svårbekämpad och har du otur kan den till och med redan vara i mjölpåsen som du köper. I äldre hus är det inte ovanligt att mjölbaggarna redan finns på plats. Den klarar sig inte utomhus alls, och kan inte flyga.
Hur blir man av med mjölbaggar?
- Töm skåp och lådor, ta bort eventuellt hyllpapper.
- Dammsug lådor och hyllplan noga.
- Våttorka ur alla lådor och hyllor.
- Undersök alla matvaror ordentligt innan du ställer tillbaka dem efter spår av insekter och larver.
- Släng angripna varor men tänk på att frysa dem i en vecka innan du slänger dem för att förhindra att baggarna kommer tillbaka. Du kan också värma varorna, då måste temperaturen komma upp i över 55 grader i en timme.
- Byt dammsugarpåse efter du är klar med städningen. Frys eller värmebehandla även den innan du slänger den.
Förebygg! Så håller du mjölbaggarna borta
Eftersom larverna livnär sig på torrvaror är det viktigt att hålla ordning och rent i skafferiet, samt hålla det svalt och fritt från fukt. Det är även bra att undersöka nyköpt mjöl, havregryn och andra torrvaror genom att hälla över dem i glasburkar, så att du inte får med dig mjölbaggar hem från affären. Glasburkar är extra bra då mjölbaggarna har en förmåga att bita sig igenom pappersförpackningar.
Vad kan fastighetsägaren göra
Du som fastighetsvärd kan inte göra så mycket för att förhindra dessa krabater. Om det finns ett skafferi med en ventil i så kan det med fördel sättas upp ett finmaskigt nät för ventilen. Detta kommer också att avhjälpa andra flygande och krypande insekter.
För att sammanfatta
- Förebygg – förvara torrvaror i glasburkar eller plastburkar med tätslutande lock.
- Undersök matvarorna när du kommer hem med dem innan du lägger över dem i tätslutande burkar.
- Håll rent i skafferiet, även den minsta smula kan orsaka långvariga problem.
- Sätt upp finmaskigt ventilnät.
- Informera de boende om hur de själva ska sanera och städa sina skafferier för att bli av med mjölbaggarna.
Chantelle Small
Förvaltningsstöd och skadedjursexpert för Boende & Lokaler på Stockholmshem