Kompetens / Nytt om utbildning & kompetens
Partnertext från Aff

Dialog och diskussion i klassrum ger mer

Linus Kjellerås från Corem Property Group och Paul Wan från H2M Fastighetsteknik deltog på Aff:s Fördjupningsdag.

Aff har tillhandahållit digitala utbildningar länge. Men något som många har saknat under pandemin är möjlighet till diskussion i klassrum. Läs mer om Aff Akademins Fördjupningsdag och möt två av deltagarna – från varsin sida av avtalsbordet.

Börjar du också vara trött på videomöten och digitala föreläsningar? Längtar du efter att få träffa och diskutera med levande människor? Det gör vi på Aff med! Redan innan pandemin hade Aff lanserat en digital utbildning, helt uppbyggd för att göras i lugn och ro framför datorn. Nu har runt 1500 personer gjort utbildningen och responsen är överväldigande.

Men vissa saker, som en livlig diskussion i ett klassrum, är dock svåra att få till även i en välgjord e-utbildning. Därför har Aff prövat att kombinera den digitala utbildningen Aff Akademin med en heldags fördjupning där man får träffas och diskutera olika frågeställningar.

Motparter samlas i klassrummet
Aff Forum för förvaltning och service samlar både beställare, leverantörer och konsulter vilket speglas på utbildningen. Vid första tillfället så deltog exempelvis både Paul Wan från H2M Fastighetsteknik och Linus Kjellerås från Corem Property Group, leverantör respektive beställare i ett avtal om fastighetsdrift. Hur fungerar det – att dela utbildning med den som till vardags är motpart?

Enligt båda två så fungerar det alldeles utmärkt, och är till och med en fördel.

– Det är en styrka att kursen samlar både beställare och leverantörer. För trots att ABFF och Aff-mallarna är framtagna gemensamt av leverantörer och beställare tolkas vissa moment generellt olika av beställare och leverantörer, säger Paul.

Linus instämmer och fyller på:

– Då både beställare och leverantörer medverkar finns möjlighet att diskutera tolkningar, utmaningar, misstag och målsättningar. Det ökar förståelsen över hela branschen och min tro är att det skapar ett mervärde för båda parterna.

Rekommenderar upplägget
Både Linus och Paul rekommenderar varmt både upplägget och kursen. Att skaffa sig grundkunskapen i lugn och ro och sedan få vrida och vända på kunskapen tillsammans med andra är enligt båda ett bra koncept.

– I och med att alla hade skaffat sig förkunskaper via Aff Diplomutbildning Bas kunde vi ägna dagen åt att diskutera olika situationer som kan uppstå, vad ABFF säger och hur man praktiskt kan gå till väga, säger Paul.

Diskussion kopplas till regelverk
Under kursdagen står gruppövningar och diskussioner i fokus, men teorin glöms inte bort. Alla praktiska situationer i övningarna kopplas till regelverk och definitioner, för att deltagarna ska förstå och kunna göra egna tolkningar i sina egna avtal. Det upplägget har fått mycket positiv återkoppling av deltagarna.
Linus håller med och betonar vikten av kursledaren:

– Det finns få människor som är lika pålästa inom det aktuella ämnet som Anna Cedvén. Hon tvekar aldrig att ge ett rappt svar på din fråga samtidigt som hon öppnar för reflektion och diskussion vilket är viktigt då det är via dialog som det större lärandet och förståelsen öppnar sig.

Så trots – eller kanske på grund av – att Linus och Paul fick samsas med sin motpart så rekommenderar de varmt kursen. ”Definitivt JA!” säger Linus och ”Absolut!” svarar Paul på frågan om de anser att fler borde gå just den här kursen. Att mer kunskap och förståelse kring ABFF är en förutsättning för en sund utveckling i branschen, det skriver båda under på.

Aff fördjupningsdag

Aff fördjupningsdag är en heldagsutbildning för dig som har genomgått Aff Akademin Diplomutbildning Bas. Nästa tillfälle för Aff fördjupningsdag är den 23:e mars, och du kan läsa mer om kursen här.

Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega