Jag älskar affärer – så jag säger ”Kör, bara kör!”


Diös VD Knut Rost säger att han brinner för ”affären”, ledarskap och att få sina 155 anställda att gå till jobbet med glädje. Han lockades tillbaka till Norrland för att, från grunden, bygga upp en affärsstruktur där ledordet är ”Kör, bara kör!”.

När rekryteraren hörde av sig om jobbet som VD på Diös, 2013, var Knut Rost inte så intresserad till en början. Han levde familjeliv i Västerås och var nöjd med sitt arbete som chef för alla butiker i Sverige på ICA Fastigheter.

– Jag visste inte så mycket om Diös men när jag fick höra mer och såg möjligheterna och utmaningarna i bolaget lockade det. Jag brinner för saker man ännu inte tagit tag i.

En egen kompott
Bakgrunden var att Diös just hade köpt Norrvidden. Ett bolag som vid köpet var mer värt än själva Diös, vilket var ”ett häftigt grepp” enligt Knut Rost. Men Norrvidden, med huvudkontor i Sundsvall, och Diös, med säte i Östersund, hade helt olika kulturer.

– Ingen av kulturerna var riktigt bra och det där är ju spännande. Om man drivs av ledaraspekter i ett jobb och faktiskt vill skapa en kultur som är affärsinriktad, relationsinriktad, engagerad och aktiv så lockar det att ta tag i det.

Knut Rost tog sig an VD-posten och valde att skapa sin egen struktur genom att ta delar från Castellum och delar från ICA Fastigheter och göra en ”kompott” som han sedan genomförde på Diös, tillsammans med sina medarbetare.

Tydlig affärskultur
Knut Rost vill ha ett bolag där folk verkligen vill jobba och ledare och chefer som vill omge sig med folk som kan mer än de själva. De ger varandra beröm och kritik. Om någon inte trivs på jobbet bör den ”välja en annan buss på morgonen”.

– Jag är tydlig med den affärskultur och den medarbetarkultur som ska råda. Det har gjort att vi har byggt ett väldigt starkt bolag där vi har ett högt nöjd-medarbetare-index, vilket är jätteroligt. Förändring är ofta tufft och till en början var det turbulent, fler slutade och nya medarbetare började, säger Knut Rost.

Han hymlar inte med att han i vissa fall hjälpte någon att sluta.

– Går du till jobbet bara för att tjäna pengar eller få lön varje månad så funkar det inte för mig. Jag vill ha folk omkring mig som verkligen vill, som är engagerade och aktiva. Men det innebär inte att man är på jobbet från klockan 07 till 10 på kvällen. Man jobbar rätt.

Kör, bara kör!
Ett av de sätt som man jobbar på är med mottot KBK – Kör, bara kör!

Diös finns på tio orter i norra Sverige. Varje stad har sin lokala organisation med förvaltare och uthyrare och organisationsmodellen innebär att man tar egna beslut lokalt.

– Det fungerar väldigt, väldigt bra och det är jag riktigt nöjd med. De sköter sig själva. Det är affärerna som är viktiga för mig så jag säger Kör, bara kör!

Affärer är en tävling
När det kommer till ”Affären” är det något som Knut Rost talar entusiastiskt och oblygt om.

– Att göra affärer är det skojigaste jag vet. Det blir nästan som en tävling där man gärna vill vinna, men ändå vara kompis med tvåan, eller hur? Vi gör affärer med de vi litar på, där vi kan se varandra i ögonen och kanske göra en affär till. Det bygger på långsiktiga, goda relationer.

När de lokala teamen sköter sig själva, fungerar Knut Rost och huvudkontoret som möjliggörare. Han lägger sig inte i, för det handlar om att lita på sina medarbetares kompetens. Det har han lärt sig under sina 37 år i branschen.

Medarbetarna blir sedda
Att medarbetarna trivs är en stor drivkraft hos Knut Rost. Ett sätt är att fortbilda och ge de anställda uppmärksamhet. I det egna utvecklingsbolaget Diös Academy utbildar man alla 155 medarbetare utifrån en individuell utvecklingsplan. Omsorgen om medarbetarna handlar om att stärka den interna kompetensen och ge möjlighet till personlig utveckling enligt Knut Rost.

– Man gör ett livsstilsval när man flyttar till Östersund, Skellefteå eller Luleå. Man flyttar inte därifrån utan stannar och är trogen. Folk kan få en ”livsanställning” hos oss, som de ska kunna leva med och tycka är rolig, länge. Genom att ge dem fortutbildning blir de sedda och omhändertagna, rent kompetensmässigt.

Validering med FAVAL
Diös var även en av de första att validera sina fastighetstekniker enligt FAVAL:s riktlinjer.

– Kan vi både kartlägga och höja kompetensen hos våra fastighetstekniker så skapar vi ett mycket mer effektivt och lönsamt arbetssätt och högre kvalitet. Yrkesgruppen kan lätt byta jobb, men de stannar hos oss. Om vi inte konkurrerar med lön så konkurrerar vi definitivt med att bli sedd och att man betyder något, säger Knut Rost och lägger till:

– Så länge jag är VD i det här bolaget, så kommer vi aldrig sluta utvecklas.

Konkurrens i norr
Att Diös kontor är placerade i norra delen av landet påverkar även andra delar av affären. Konkurrensen på marknaden med kommersiella fastigheter är inte fullt så tuff. Det finns visserligen flera andra bolag som Castellum, Balder och SBB samt stora lokala företag att konkurrera med. Men Knut Rost välkomnar fler bolag, gärna experter på bostäder och hotell. Flera av Diös orter är inne i en tillväxtperiod.

– Om LKAB, SSAB, Boliden med flera ser till att lösa den gröna omställningen till en mer hållbar framtid med nya fossilfria fabriker och gröna produkter, så ska vi lösa den hållbara staden, säger Knut Rost och kallar hellre konkurrenterna för kollegor, när de tillsammans ska bygga attraktiva städer i norra Sverige.

Expandera söderut?
Han har även fått propåer att Diös borde expandera och etablera sig i storstadsregionerna, men där är Knut Rost mycket tydlig. Det är en VD:s viktigaste roll – att ha en tydlig målbild.

– Vi vill inte ner och konkurrera i storstäderna, där avkastningsnivåerna är långt under våra nivåer. Det finns ingen anledning att vara mindre lönsam där konkurrensen är som hårdast, än att vara mer lönsam med mindre konkurrens, säger Knut Rost och skrattar.

Energin är en gåva
Målfokus och energi är två tydliga karaktärsdrag hos Knut Rost. Han säger att energin har han fått som en gåva och att den är hans starkaste tillgång. Han mixar den med ett genuint intresse för människor.

– Om jag kan ge av min energi till omgivningen är mycket vunnet. Men jag ser till att omge mig med do:ers – alla kan ju inte åka runt och prata, som jag gör, säger han skämtsamt samtidigt som han anar att medarbetarna kanske är lite trötta på hans engagemang och energi men att ”fasen, vad jäkla kul det är när saker blir bättre”.

Arbetskraftsbrist
Knut Rost och Diös ser fram emot den spännande utvecklingen som norra Sverige står inför. De vill bidra till kommersiell fastighetsutveckling och samarbeta med kommuner och entreprenörer för att bygga städer som kan locka arbetskraft och kompetens. För han ser arbetskraftsbristen i norra Sverige som en enormt viktig fråga.

– Vi på Diös möjliggör för den stora gröna omställningen. Vi bygger inte fabriker för att göra fossilfritt stål eller batterifabriker, men vi ser till att alla som ska jobba där har någonstans att bo, äta, gymma och lämna sina barn på förskola. Det handlar om infrastruktur och om samhällsbyggnadsfrågor.

Balanserad tillväxt
Fokus är att äga och förvalta hela kvarter – då har man större påverkansmöjlighet på stadens utveckling menar Knut Rost.

– Stadsdelar ska inte bara innehålla bostäder eller bara kontor. Vi ser till att bygga en plats i staden så att den lever dygnet runt. I samarbete med kommunerna och andra måste vi också våga fatta beslut om en balanserad hållbar tillväxt.

Nej till greenfield-projekt
Det han inte vill se är snabbt byggda hyresettor för arbetare som ska komma in och bygga upp de nya industrierna och som sedan flyttar. Däremot vill han bygga nya stadsdelar inne i städerna och förtäta, för en blandad publik.

– Vi har konsekvent sagt nej till så kallade greenfield-projekt där man etablerar nya stadsdelar utanför stadens centrum. Vi tycker att det är bättre att förtäta på redan hårdgjord mark. Där finns infrastruktur som kollektivtrafik, vatten och avlopp. Använd redan påbörjad mark och utnyttja tak istället.

De attraktiva städerna är nödvändiga för att det inte ska uppstå arbetskraftsbrist framöver. Det Knut Rost gör för att förhindra detta är att skapa ett företag som behåller sina medarbetare.

– Förutom allt det där med långsiktig, hållbar tillväxt och att ha arbetsplatser där folk vill vara, så brinner jag verkligen för att skapa ett företag som står högst upp på listan över bra arbetsgivare – och det är mina medarbetare som gör det möjligt.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Knut Rost

Ålder: 62 år
Uppväxt: Hammarstrand, 10 mil öster om Östersund
Yrkeserfarenhet: Lantmäteriet i Gävle, Fastighetsekonom i Karlstad, Sverigechef för Kommersiella lokaler; lager, hotell och kontor på ICA Fastigheter i Västerås, chef på Castellum i Västerås och därefter chef för alla butiker i Sverige på ICA Fastigheter. VD på Diös sedan 2014.
Familj: I ett förhållande och tre vuxna barn.
Bor: I Östersund och har ett fritidshus i Dalarna och lägenhet i Stockholm.
Fritidsintressen: Att göra ved från ax till limpa, skidåkning, fiske och snickeri.
Dold talang: Att fixa och laga, jag är lite av en do:er på fritiden.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega