”Kom in i branschen kundvägen – det är fortfarande mitt fokus”

Anette Frumerie har fyra ord som hon lägger stor vikt vid; respekt, jämlikhet, trygghet och lojalitet. Ord från barndomshemmet som följt med genom karriären – från kundorienterad mäklare på JM, börsintroduktion på Besqab till målfokuserad vd på Rikshem.

Anette Frumerie, vd på Rikshem, får en insikt mitt under intervjun. När hon ska beskriva vilken organisation hon vill ha omkring sig ser hon parallellerna till värderingarna från barndomshemmet.

– Jag har inte tänkt på det tidigare men det kommer nog från min hemmiljö. Mina föräldrar har inspirerat mig. De lärde mig vad som var viktigt hemma. Det var respekt mellan människor, jämlikhet, trygghet och lojalitet. Det har jag burit med mig och så vill jag bygga mitt team.

Hon säger att hon gärna vill vara en inspirerande ledare och lägger vikt vid att ha ett arbetsteam med människor som är trygga, kloka och duktiga. Hon menar att har du ett bra team och bra ledningsgrupp, som är lojala och stöttar varandra, då kan du komma långt och uppnå hur många mål som helst.

Värdeordet lojalitet hittar hon exempel på hos sig själv.

– Jag har jobbat länge på mina arbetsplatser; sjutton år på JM, sju år på Besqab och nu hoppas att få jobba länge på Rikshem. Jag firar 30-årig bröllopsdag och har bott i samma hus i 25 år. Jag är långsiktig i mina relationer. Det är nog lojalitet.

Pappa påverkade jobbval
Sin barndom beskriver Anette Frumerie som trygg. Familjen byggde hus och flyttade till villakvarter i Tyresö, utanför Stockholm. Mamma var sjuksköterska som blev hemmafru, pappa var i byggbranschen och hon har en lillebror. Familjen ägnade mycket tid åt friluftsliv i Sverige med att vandra, paddla kanot och åka skidor. ”Min far är av uppfattning att man ska se Sverige innan man åker utomlands”, berättar hon.

– Tror att jag också blev påverkad av min pappa när det kommer till val av jobb. När vi åkte runt kunde han förklara och peka var han hade varit med och byggt. Det är roligt att få vara med att bygga samhället, säger Anette Frumerie som först ville bli mattelärare men senare förstod att hon kunde använda sin talang för matematik och fysik på KTH och Väg och vatten-linjen.

Kom in kundvägen
När hon sedan tog examen -91 var Sverige inne i en byggkris. Hon fick jobb på JM för att sälja lägenheter och utbildade sig till mäklare. Det är en kunskap hon numera värderar högt och hon säger att hon får energi av att umgås med människor.

– Min väg in i fastighetsbranschen kom kundvägen. Att sälja är kommunikation. Man måste lyssna in vilka behov som finns, skapa tillit och hitta lösningar tillsammans. Det var bra att jag började som säljare, jag har alltid haft med mig kundperspektivet.

– När jag tittar bakåt på min karriär; JM, Skanska, Besqab och Rikshem, har det viktiga varit hur vi möter kunderna. Man måste jobba med det utifrån rutiner och processer i hela organisationen.

Uppdrag; sätta bolaget på börsen
Efter JM var hon en tid på Skanska och kom 2014 till Besqab där hon rönte flera framgångar. Hon hade ett tydligt uppdrag, att sätta bolaget på börsen och efter två år ringde hon och medarbetarna i börsklockan. Dessutom hade hon haft tydligt kundperspektiv under tiden.

– Bland det största jag har upplevt i karriären är när Besqab fick utmärkelsen ”Branschens nöjdaste kunder”, berättar hon.

Ny nisch
Hon var väldigt nöjd med sitt arbete på Besqab när hon blev tillfrågad att börja som vd till Rikshem. Det nya jobbet lockade med sin specifika nisch.

– Jag hade jobbat i börsnoterade bolag tidigare medan ägarna till Rikshem är Fjärde AP-fonden och AMF, som hanterar svenskt pensionssparande. Det är bolagets långa cykler, ett långsiktigt ägande och att jobba för att ge pengar till Sveriges pensionärer som känns väldigt motiverande. Jag hade tidigare jobbat med utveckling och brf:er. Rikshem har 30 000 hyresrätter och samhällsfastigheter. Att utveckla den typen av fastigheter och områden lockade mig. Det här är mitt drömjobb!

Ledaregenskaper
Anledningen till att hon fick jobbet på Rikshem tror hon beror på hennes ledarskapsegenskaper – att hon är en beslutsam, affärsmässig och tydlig ledare. Hon har haft förmånen att leda många, i flera olika organisationer och hon påpekar att man aldrig blir klar, det är en ständig process. Att visa respekt för andra och deras arbete och få respekt tillbaka är viktigt för henne.

Det som driver Anette Frumerie är att sätta upp mål och sedan uppfylla dem. Hennes målfokus finns även utanför arbetet. Under en period sprang hon mycket och satte upp nya mål för sina lopp. Lidingöloppet har hon sprungit två gånger.

Intresse för samhällsfrågor
På Rikshem har hon nu varit i 2,5 år och målet här har varit att kunna generera bra avkastning till sina ägare. Att vara en del i att ge människor en bra pension är hon väldigt nöjd med och det bottnar i ett intresse för samhällsfrågor.

– Jag har ett genuint samhällsengagemang. Att få vara med och göra våra bostäder och områden lite bättre och utveckla dem så att kunderna blir mer nöjda, säger Anette Frumerie.

Hon kallar det för sin hjärtefråga; att kunna bidra till samhället, att göra det lite bättre och att jobba handfast ute i verksamheten. Hon åker ofta ut på besök och senast var hon i Uppsala och träffade 35 av sina medarbetare.

– Det ger sådan inspiration och energi att träffa våra medarbetare. Jag åker alltid ifrån sådana träffar med 4–5 nya bra idéer. Mitt jobb är att synas externt och ansvara för dialogen med våra ägare och styrelsen. Men det är också jätteviktig att vara förankrad i verkligheten och fråga de som är i fastigheterna vad de tycker att vi ska göra.

Inte vika ner sig
En utmaning för Rikshem är att de äger en stor andel miljonprogramsområden, från Malmö/Helsingborg upp till Luleå. Man arbetar aktivt för att skapa trygghet, säkerhet och attraktivitet i beståndet, som Anette Frumerie uttrycker det.

Ett av dessa områden är ”särskilt utsatt”, med 300 lägenheter.

– Vi måste se till att inte vika ner oss. Man kan inte stå still utan måste arbeta med dessa områden för att göra dem bättre. Det handlar om att öka närvaron, göra oss mer synliga, renovera, skapa arbetsplatser och ha nyproduktion. Se till att området lever. Det ska vara snyggt, helt och rent och hålla en bra förvaltarnivå.

Svårare få ihop kalkylerna
Rikshem har haft en uttalad idé om öka sitt bestånd genom nyproduktion. Men det försvåras nu på grund av de ökade priserna i byggbranschen.

– Ja, det påverkar och gör att våra kalkyler blir svårare att få ihop – tillsammans med att det inte finns investeringsstöd kvar. Det finns krav från våra ägare att leverera viss avkastning till pensionerna, de avkastningskraven ger vi inte avkall på. Vi kommer därför inte att starta så många nya projekt.

Locka ungdomar
Andra utmaningar för Rikshem i dagsläget är att modernisera och energieffektivisera sitt bestånd som i många fall består av områden och lägenheter byggda för 50–60 år sedan. Man tar hjälp av digitalisering genom att koppla upp lägenheterna så att man kan följa upp energianvändning. Detta innebär en utveckling av fastighetsskötsel.

– Kompetensbristen är också en utmaning, att få fler ungdomar att vilja jobba inom fastighetsbranschen. Vi lockar ungdomar genom sommarjobb och anställer drygt 100 varje år. Det är ofta utomhusarbete och ett sätt för dem att få en första rad på sitt cv. Men de får också ett helt annat perspektiv på sina områden när de står och målar över klotter, säger Anette Frumerie.

En bok och en chokladkaka
Det finns en hel del som hon kan vara nöjd över i sitt nuvarande och tidigare arbete. Att göra börsresan och uppnå bästa kundnöjdheten med Besqab var några och att kunna generera bra avkastning till sina ägare och att bidra till samhället med Rikshem är andra. Men Anette Frumerie säger att hon inte är så bra på att fira.

– Jag är inte jätteduktig på det, jag är redan på nästa sak. Men när jag själv känner att något har gått bra, då går jag iväg på lunchen och köper en bok och en chokladkaka. Det lilla kan bli det stora. Jag ger mig tid att läsa en bok!

Målinriktad
På frågan om hon ångrar något svarar hon att hon säkert har gjort massor men hon tycker inte det finns en poäng i att ångra sig. Hon ägnar ingen energi åt det.

– Jag är målinriktad. Jag konstaterar att nu är jag här, hur går jag vidare och hur kommer jag inte hit igen. Jag ångrar mig sällan. Däremot kan jag gräma mig ibland. När konjunkturen svänger och jag har inte sett tecknen tidigare. Jag borde kunnat förutse saker. Jag har en tendens att tro att när det är som det är så kommer det vara så för evigt. Men magkänslan blir bättre och bättre. Lagom till pensionen vet jag precis hur jag ska agera, säger Anette Frumerie och skrattar.

Vill vara kvar
Eftersom hon nu har sitt ”drömjobb” och är en lojal person planerar hon att stanna på Rikshem en lång tid framöver.

– Rikshem kommer från en stark tillväxtresa. På bara 12 år har vi byggt upp en verksamhet med fastigheter för 64 miljarder. Det har gått fort, det är spännande, men det finns utmaningar när man växt snabbt. Nu är vi inne i en konsolideringsfas. Hur ska vi optimera organisationen för att svara upp mot kundmål och klimatmål? Hur ska vi optimera fastighetsportföljen? Vilka ska vi ha kvar och vilka ska vi sälja och vad ska vi förvärva, för att vi ska ha stabila kassaflöden och kunna ge en bra avkastning till våra ägare? Det är min uppgift att genomföra det. Om tio år går jag i pension och mycket blir vi klara med innan dess. Men jag vill vara kvar här!

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Anette Frumerie

Ålder: Snart 54 år
Uppväxt: Villaförorten Trollbäcken i Tyresö, utanför Stockholm
Utbildning: Stockholm Väg och Vatten på KTH, Fastighetsmäklarutbildning, Civilingenjörsprogrammet på Handelshögskolan
Yrkeserfarenhet: Vd på Rikshem, vd på Besqab, chef för bostadsutveckling på Skanska, 17 år på JM, började som platschef och slutade som affärsenhetschef för JM Utland, JM Fastighetsutveckling samt JM Entreprenad.
Familj: Maken Mårten och tre barn, varav två är utflugna
Bor: I villa på Lidingö
Fritidsintressen: Jag är en kulturtant; går på konserter, Operan och läser böcker. Är också mycket ute i naturen, löper och vandrar, gärna med vänner och fortfarande med min pappa.
Dold talang: Duktig på att baka kakor men följer recept, jag är ju ingenjör

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega