Kompetens / Nytt om utbildning & kompetens
Partnertext från Aff

Gör som Åsa – våga fråga!


Åsa Löfgren gick en e-utbildning i Aff Akademin. ”Tillgänglig direkt, lätt att ta till sig, gärna fler övningsuppgifter och bra innehåll” är några av hennes omdömen. Att hon kunde ställa kompletterande frågor efteråt var en självklar bonus.

”Finns det någon regel som säger hur man ska numrera dokumenten i ett förfrågningsunderlag?” Frågan kom till oss på Aff från Åsa Löfgren, upphandlare på Region Västerbotten.

Åsa hade nyligen gått Aff:s Diplomutbildning Bas med påbyggnadsmodulen Upphandling, men kunde inte påminna sig att någon sådan regel hade presenterats. Och som alla andra som ställer frågor till oss fick Åsa ett svar, och vi passade dessutom på att ställa några frågor kring hur hon upplevde utbildningen.

Hur kommer det sig att du gick vår e-utbildning i Aff Akademin?
– I Region Västerbotten gör vi återkommande upphandlingar av tjänsteentreprenader baserade på Aff, och det kommer vara mitt område. De som tidigare arbetade med Aff-entreprenaderna finns inte kvar hos oss, så då var det naturligt att jag och en kollega såg till att lära oss Aff. Vi sökte på nätet efter Aff-utbildning och konstaterade att er kurs var prisvärd och så kändes det tryggt att ni själva stod bakom den. Och en sak till – den var tillgänglig direkt. För oss var det viktigt eftersom upphandlingarna inte kan vänta ett halvår på att jag ska gå en kurs!

Du har ju gått både Diplomutbildningen och påbyggnaden Upphandling. Om vi börjar med Diplomutbildningen hur upplevde du den?
– Den var riktigt bra, lätt att ta till sig. Man behövde inte ha förkunskaper, utan det gick bra att börja från början. I och med att kursen är uppbyggd av många små avsnitt kan man ju gå tillbaka och repetera när något känns osäkert, det gillar jag. Man måste ju se till att man verkligen har förstått, inte bara klicka sig igenom materialet för att bli klar.

– Jag gillade särskilt att det fanns övningar invävda i kursen, då får man automatiskt en kontroll på förståelsen. Och svarar man fel – jag då är det enkelt att gå tillbaka och läsa igen. Så ännu fler övningar hade för mig gjort det ännu bättre.

Upphandlingsmodulen har ju en lite annan inriktning, det är mer praktiska tips till den som ska göra en upphandling av en Aff-entreprenad. Hur upplevde du den?
– För mig var det mer igenkänning och inte lika mycket nytt. Kursen följer ju upphandlingsprocessen, och den kan jag ju väl. Det jag uppskattade var kopplingen till just Aff-entreprenader, hur man kan tänka och resonera för att det ska fungera praktiskt. Att se andra erfarna Aff-upphandlare berätta personligt om utmaningar och möjligheter var jättebra.

– Nu har jag fått med mig mer kunskap som jag tar med mig till dialogen med vår verksamhet. Ytterst är det ju de som bestämmer hur våra entreprenader ska se ut, jag kan ju bara ge min input som upphandlare. De behöver förstå både hur LOU påverkar oss, och hur Aff fungerar för att kunna fatta bra beslut och sedan vara en aktiv part i entreprenaderna.

Så – skulle du rekommendera andra att gå våra kurser i Aff Akademin?
Absolut, bra kurser som du kan göra utan att resa iväg och bo på hotell. För oss som inte bor i storstäderna så innebär ju en kurs i stort sett alltid resa med övernattning. Men framförallt var innehållet bra – det är viktigast.

Så avslutningsvis, hur vad det nu med numreringen av förfrågningsunderlaget? Hade Åsa missat någon regel? Nej, det hade hon inte alls. Att handlingarna i förfrågningsunderlaget har en numrering som börjar med 06.x är helt enkelt en praxis som bygger på att förfrågningsunderlaget är rangordnat som nummer 06 enligt ABFF 15 kap 1 § 4. Alltså är det inget måste, bara ett praktiskt sätt att numrera alla handlingar så det lätt syns till vilken grupp de hör.

Mer om Aff

Vill du också ställa en fråga till oss, eller lära dig mer om Aff? Ta en titt på vår hemsida www.aff-forum.se. Förutom information om alla våra utbildningar så bygger vi också upp en Kunskapsbank som bland annat innehåller frågor och svar.

Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega