I arbetet med att få bort Skäggetorp från listan på särskilt utsatta områden är Stångåstaden en aktiv medspelare. Deras stadsdelsutvecklare Magdalena Ingberg ser barn- och ungdomsperspektivet som en av de absolut viktigaste frågorna.
Integration och rättvisefrågor har länge legat Magdalena Ingberg varmt om hjärtat. Under en period i sin yrkesbana hade hon rollen som projektledare vid dåvarande landstinget. Målgruppen var personer födda utanför Norden och ett av uppdragen var att nå ut med kunskap om hur sjukvården i Sverige fungerar.
– Vi insåg att bästa kanalen var SFI. När vi fick med den här informationen i deras undervisning såg vi att det verkligen gav effekt. Det påminner lite om hur vi jobbar med integrationsfrågorna på Stångåstaden, säger Magdalena Ingberg, som har rollen som stadsdelsutvecklare på bostadsbolaget.
Stångåstaden har tre stadsdelsutvecklare för lika många utvecklingsområden; Skäggetorp, Ryd och Berga. Utvecklingsarbetet görs utifrån en systematisk modell med fyra fokusområden; barn- och ungdomsperspektivet, arbete och sysselsättning, energi och hållbara fastigheter liksom fastighetsutveckling inför kommande ROT. Och i stort sett ingenting görs utan att hyresgästerna är delaktiga.
Vad innebär din roll rent konkret?
– Jag projektleder insatser och samverkan för social hållbarhet, i alltifrån sopsortering till en meningsfull fritid eller sysselsättning. Vi identifierar ett problem och försöker lösa det tillsammans.
Kan du ge ett exempel?
– Ja, det när vi behövde renovera lekplatser i ett område med en del förstörelse och mörka platser som blev tillhåll. Vi bjöd in boende i olika åldersgrupper på varje gård genom att knacka dörr och berätta vad vi tänkte göra. När vi samlades hade vi klippt ut bilder på lekplatsredskap med prislapp, och utifrån den budget som fanns fick de boende placera ut bilderna på lekplatskartor. Även återbruksmaterial fanns med. Nu har lekplatserna stått i fem år utan klotter eller förstörelse.
Du har också hållit utbildningar för Allmännyttan – berätta!
– Ja, bland annat om hur man kan skapa tryggare bostadsområden. Jag och mina två stadsutvecklarkollegor föreläser, tar emot studiebesök och deltar i olika nätverk. Det är viktigt att vara generös och dela med sig av sina erfarenheter.
Vilka är de största utmaningarna utifrån din roll?
– Rekryteringen av barn och ungdomar – det är otroligt många barn som riskerar att dras in i kriminalitet och det måste vi stoppa och förebygga på alla sätt vi kan. Där jobbar vi bland annat med att anställa ungdomsambassadörer, erbjuda läxhjälp och skapa mötesarenor tillsammans med ungdomar och föreningar.
Vad finns det mer som är utmanande?
– Klimatfrågorna är också viktiga, vi behöver få hyresgästerna att både se helheten och förstå att alla kan bidra med något litet. Att aktivt jobba med dessa frågor gör också att man kan spara mycket pengar.
Vilka är de viktigaste frågorna för dig?
– Barn- och ungdomsperspektivet. I de utsatta områdena saknas en inkludering av barnen. Man ska kunna få vara trygg i alltifrån trappuppgången till skolmiljön. Där behöver vi samverka och bidra med goda förutsättningar.
Vilken är din främsta drivkraft?
– När folk säger att ”det där kommer aldrig att gå”. För då tänker jag att vi bara inte hittat rätt lösning. Vi kan inte bara sitta bakom våra datorer och göra beställningar av ditt och datt, utifrån vad vi tror att vi vet. De boende har ofta rätt lösningar, om man bara frågar dem.
Vilket råd vill du ge till kollegor ute i landet?
– Var därute, prata med folk och andas luften! Det är verkligen väl investerad tid.
Text: Pernilla Fredholm
redaktionen@forvaltarforum.se
Magdalena Ingberg
Titel: Projektledare stadsutveckling i Skäggetorp
Ålder: 41 år
Uppväxt: Linköping, Skäggetorp
Bor: Villa i Linköping
Familj: Stor och engagerad bonusfamilj
Yrkeserfarenhet: Jobbat många år som projektledare med fokus på sociala frågor i kombination med hårda värden. Projektledare vid region Östergötland, arbetsledare och projektledare vid Arbetsmarknads- och integrationsenheten i en grannkommun. Startat upp och ansvarat för en lokal barnhjälpsorganisation med ca 4 000 lokala medlemmar.
Utbildning: Olika utbildningar inom exempelvis ledarskap och projektledning.
Fritidsintressen: Idrott och friluftsliv, ”älskar också att jorda ner händerna i trädgården”.