Stads- och kvartersodling kräver samordning

Kommuner och fastighetsägare som upplåter plats för odlingslådor måste se till att någon också tar ansvar för samordning. Annars riskerar det att bli en död plats, enligt Susanna Elfors som startat flera odlarföreningar i samarbete med markägare.

Stadsodling på frammarsch. Så skriver lokaltidningen i artikeln som handlar om den odling jag har startat upp på uppdrag av Stora Sköndals Framtidsutveckling. I artikeln skildras glädjen och gemenskapen i odlingen och det märks tydligt när man kommer till platsen att den har blivit mer levande.

Samtidigt är jag lite chockad när jag efter att ha varit bortrest i några veckor kommer dit. Gräset runt lådorna är högt och några lådor står tomma. Det är dags att hugga i och tillsammans med odlarföreningens duktiga styrelse ordna upp allt. Vi klipper gräset och tar bort ogräs mellan lådorna samt kontaktar de odlare vars lådor står tomma och frågar hur de tänker. Om de inte hinner och orkar ser vi till att fylla deras lådor med Tatsoi och Pak choi, asiatiska grödor som det funkar fint att så i slutet av säsongen.

Samordning saknas
Det som många fastighetsägare och kommuner missar är att en stads- eller kvartersodling inte sköter sig självt. Det krävs att det finns någon eller några som tar ansvar och att det hela samordnas. Jag har tyvärr sett allt för många odlingslådor som står tomma på bostadsgårdar och ute på offentlig mark.

Det är inte ovanligt att kommunen eller fastighetsägaren upplåter lådor och sedan glömmer bort alltihop. Eller för att ta ett annat exempel, i en nybyggd miljöstadsdel i Stockholm med stadsodling fick jag höra av en person anställd på kommunen att lådor står tomma, trots att det är kö. Personen i fråga förstod inte varför. För mig var svaret enkelt, det saknas helt enkelt samordning av odlingen.

Död plats utan struktur
När jag startar upp en odling numrerar jag lådorna och skriver kontrakt med alla odlare där skyldigheter och rättigheter regleras. Sedan besöker jag odlingen regelbundet för att se till att den är i gott skick och att lådorna är aktiva. I Sköndal var mitt uppdrag att starta en odlarförening som sedan ska ta över driften, nu finns en sådan och styrelsen består av ett gäng jätteduktiga tjejer som jag coachar så att de ska ha bra rutiner för framtiden.

Utan en struktur blir stadsodlingen en död plats, en kyrkogård för drömmen om en grön och hållbar framtid. Det vill vi ju inte.

Susanna Elfors,
Sustopia AB

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega