Elnätsbolaget vill att vi fördelar vår elanvändning och inte tar ut allt på en gång. Därför införs effekttaxor. Kommer det att fördyra våra elräkningar eller blir vi belönade? Roland Jonsson spekulerar och ger exempel.
Ett av mina favoritämnen är Effekttariffer. Det har skrivits många spaltmetrar om den. På många håll har fokus varit på att det kommer att bli mycket dyrt. Min egen erfarenhet är den omvända. Jag har ett mindre flerfamiljshus där jag nu har kört en månad med effekttariff. I mitt fall sänktes elnätskostnaden med 18%. Mycket beroende på att överföringsavgiften hos Ellevio sänktes med 80%.
Jag gjorde ett inlägg om detta på Linkedin. Det blev över 53 000 visningar och bara positiva, inga sura kommentarer. Jag är glatt förvånad över läsintresset.
Använd el vid rätt tillfälle
Effekttariffen införs successivt från och med nu och fram till 2027, då alla elnätsbolag ska ha infört avgiften. I korthet innebär det att alla elkonsumenter blir ”belönade” om de använder särskilt lite el vid rätt tillfällen. Att detta införs sägs vara ett sätt att kapa effekttoppar när elbehovet i landet är som störst under dygnet. I princip fungerar det på liknande sätt som trängselavgifterna på bilsidan. Åker du vid rätt tid blir passagen billigare. Tycker man att det blir för dyrt kan man låta bli att åka.
Säkringen går vid effektbelastning
Vi elkunder har sedan urminnes tider betalat en fast avgift för den effekt som vi har möjlighet – och rätt till – att plocka ut från den ledning som är ansluten till vår fastighet. Kostnaden för el har tidigare styrts av huvudsäkringens storlek. Den nya effekttariffen innebär att huvudsäkringen kommer att fylla sin funktion som säkring och gå sönder om man överbelastar eluttaget.
Mer korrekt fakturering och mindre ”fusk”
Tidigare har det inte varit tekniskt möjligt att mäta effekt på ett kostnadseffektivt sätt. Därför har kunden betalat en fast avgift och en överförings-/energiavgift. Det är egentligen inte optimalt då nätet påverkas mest av effektbelastningen. Tack vare digitaliseringen har vi idag nya typer av mätare som gör det möjligt att mäta effekt och vi kan därför fakturera mer korrekt. Att kapa effekttopparna är bra. De som gör det kommer att premieras för detta.
Effekttariffen kommer inte att fungera som debiteringsgrund som tidigare avgift, utan själva effektuttaget kommer att mätas. ”Fuskandet” med att byta till större huvudsäkring för att få ut mer el kommer det inte finnas någon affär i.
Fullt infört 2027
Anledningen till effekttariffen är att elnätsbolaget vill att vi fördelar ut elanvändningen och inte tar ut allt på en gång. EU-direktivet säger att effektbegränsande stimulerande åtgärder ska utformas enligt nationalstaternas egna direktiv. Den svenska myndigheten Energimarknadsinspektionen har därför upprättat föreskrifter som innebär att effekt-prismodellen som trädde i kraft 2022 ska vara fullt införd senast den 1 januari 2027.
Ställer krav på förvaltningen
Vi behöver alla tänka annorlunda nu och sprida ut vår elanvändning för att undvika effekttoppar – precis som vi anpassade vår energianvändning efter elpriserna 2022.
Så det är en hel del att tänka på för att hålla kostnadens nere. Det kommer att ställas högre kompetenskrav inom bland annat drift och förvaltning än tidigare så att befintlig utrustning körs på rätt sätt. Vid utbyte kan man inte göra som vanligt utan måste tänka till innan man handlar.
Idag mäts effekten per timme men snart ska effekten läsas av med 15 minutersperioder. Då blir det väldigt intressant.
För dig som vill fördjupa dig ytterligare kan läsa mer på www.bebostad.se
Roland Jonsson
Energiexpert