Att kämpa tillsammans

”Man ska inte underskatta glädjen av att ha det djävligt ihop med andra”. En konsult och forskare som jag träffade för säkert 25 år sedan myntade det uttrycket.

Jag har tänkt mycket på det. Det är egentligen de där tuffa situationerna när man knappt trodde att man skulle orka, där man tillsammans med arbetskamraterna kämpar för att komma igenom, som jag minns tydligast och många gånger med stor glädje.

Jag började min yrkeskarriär inom sjukvården på en akutmottagning och som vak på Intensivvårdsavdelningen under studietiden. Där blir det extra tydligt hur väl jag minns teamets arbete och slit i samband med trafikolyckor, hjärtstillestånd och liknande.

Jag som vårdbiträde hade min tydliga roll, sjuksköterskan hade sin roll läkaren sin roll och så vidare, men tillsammans var vi ett fungerande team som försökte klara livet på en svårt sjuk människa. Det är säkert den där starka teamkänslan som får medarbetare att orka hantera den extrema situation som Covid 19 pandemin innebär för sjukvården, i synnerhet på C-IVA.

Likheter i andra typer av kriser
Som vd i ett fastighetsbolag kan jag inte säga att jag upplevt samma känsla som i ett sjukvårdsteam, men det finns många likheter i andra typer av kriser, att alla ställer upp och gör sitt yttersta för att vi ska ta oss igenom krisen. Det är också kring de här kriserna som vi som var med och hanterade den, fick en gemensam historia som vi pratade om långt efteråt och som vi ibland kunde skratta åt.

Även vardagsslit och småkriser i förvaltningen kan svetsa samman arbetslag. Att hantera en lägenhetsbrand, en garagebrand, snökaos, eller en hotbild, svetsar samman arbetslag. Det kan också handla om att sätta upp tydliga mål som man gemensamt når, vilket skapar en stark sammanhållning och en ”vinnarkänsla”. Så underskatta inte teamkänslan, utmaningen och glädjen att få kämpa tillsammans med andra, även om det känns tungt när man är mitt i den.

Behovet av att träffas
I dag är det många som talar om att hemarbete på allvar blir ett alternativ till att åka till kontoret varje dag och ett genomslag för elektroniska möten. Visst kan man tänka sig att man kan låta bli att ta den där heldagen för ett tvåtimmarsmöte 50 mil från arbetsplatsen och koppla upp sig elektroniskt. Likaså kan man väl tänka sig att en eller ett par dagar med hemarbete kan vara motiverat ibland.

Man ska ändå inte underskatta behovet av att träffas, att fysiskt mötas. En stor del av vår kommunikation kommuniceras genom vårt kroppsspråk, en annan stor del handlar om röstläge. Så att rent fysiskt träffas, innebär att vi förstår varandra bättre. Att vi skapar oss en gemensam historia som vi kan referera till och reflektera över, tillsammans med andra. Och så är det ju ganska trevligt att ses på jobbet…

Ulf Nyquist

Ulf Nyqvist har över 20 års branscherfarenhet som vd i TelgeBostäder och Botkyrkabyggen. Numera är han egen konsult inom fastighetsutveckling, med uppdrag bland annat hos  Andelsägarbolaget, olika fastighetsbolag och kommunala fastighetsenheter.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega