Fastighetsförvaltning à la Elon Musk

I min förra krönika skrev jag om möjligheterna till förändringar efter en kris, att kriser föder kreativitet. Inom fastighetssektorn beskylls vi ofta att tillsammans med byggindustrin vara en konservativ bransch som har svårt att ta till oss förändringar.

Kanske ligger det något i det, kanske inte helt sant, hur som helst är vi väl inte i framkant när det gäller innovationer. IoT, AI och 5G verkar inte vara högst på agendan i fastighetsvärlden i varje fall inte på bostadssidan som jag känner till bäst.

Men det är kanske just de nya teknikerna som är de viktigaste områdena för oss att sätta oss in i och förstå hur de kan användas och bidra till utvecklingen av våra bolag. PM Nilsson i Dagens Industri hade en väldigt bra framtidsspaning för ett tag sedan. En del handlade om bilindustrin och den stora omställning som man genomgår.

Bilen som gott exempel
”….Ta filosofin kring den nya bilen som exempel, just nu tydligast i Elon Musks fabriker i Kalifornien men förhoppningsvis snart i Göteborg. Om man för ett ögonblick bortser från klimat och luftvård är Teslan en turboeffektivisering av värdekedjan som omger en bil och ett löftesrikt exempel på internet of things. Återförsäljarna är borta. 80 procent av de rörliga delarna är borta. 80 procent av underhåll och service är borta. Dyra besök på bensinmacken är borta. Om bildelningstjänster och självkörande tekniker slår igenom kommer stora delar av bilparken också att vara borta. Bilen uppdaterar sig själv och berättar när något behöver bytas. Det blir billigare, mer driftsäkert och Tesla samlar stora mängder kunskap om sina produkter, dess användning och slitage.” PM Nilsson DI 2020-05-11

Elon Musk-förändring
Tänk om fastighetssektorn skulle genomgå en Elon Musk-förändring och hitta helt nya uppvärmningsformer som innebär bort från dyra distributionskanaler, få bort 80 procent av underhållet genom att vi har komponenter som uppdaterar sig själv eller signalerar när de borde bytas ut innan de går sönder.

Redan idag finns en mängd sensorer och lidar på marknaden och i våra fastigheter, som möjliggör uppkoppling och övervakning, men i framtidens fastighetsförvaltning måste vi kunna ta det ett steg längre och få dem att samarbeta med varandra genom IoT och 5G.

Vad krävs?
Genom väl utbyggda fastighetsnät har vi access och en unik tillgång till varje fastighet och lägenhet för att styra, mäta och följa upp. Genom avancerade låssystem som redan finns idag, kan vi ta ansvar för och ge access till lägenheter för entreprenörer och budfirmor.

Man kan ju undra vad som krävs för att fastighetsbranschen ska klara att göra en rejäl omställning och klara framtidens krav på förvaltning, en fastighetsförvaltning à la Musk.

Ulf Nyquist

Ulf Nyqvist har över 20 års branscherfarenhet som vd i TelgeBostäder och Botkyrkabyggen. Numera är han egen konsult inom fastighetsutveckling, med uppdrag bland annat hos  Andelsägarbolaget, olika fastighetsbolag och kommunala fastighetsenheter.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega