Bättre kontroll på larmsystemen

Foto: Niklas Palmklint.

Sisab har infört ett nytt system för att hantera skolors och förskolors orienteringsritningar över säkerhetsanläggningar. Det ger kontroll och sparar tid.

– Alla våra tekniker har tillgång till ritningsunderlag och larmkomponenter i sina paddor. Man utför ritningsuppdateringar i realtid rakt in i systemen som sen berättar för teknikerna vad som skall kontrolleras vid årets platsbesök. Ett helt nytt sätt att hantera all tillsyn och dokumentation, säger Mattias Ekroth, driftsamordnare för larm på Sisab.

Mer än 80 000 larmkomponenter
Med över 80 000 larmkomponenter och 15 000 ritningar i drygt 600 skolfastigheter blir de traditionella metoderna för tillsyn och felsökning av larmanläggningar snabbt svårhanterliga. Sisab ligger redan i framkant när det kommer till digitala lösningar i sina fastigheter.

Nu gifter driftavdelningen med Mattias Ekroth i spetsen ihop de olika systemen och tillsammans med en leverantör kan Sisabs larmtekniker administrera ritningar och komponenter i realtid, direkt i sin surfplatta.

Spar tid och ger överblick
– Det spar tid och ger oss direkt en översyn vad som har gjorts och vad som behövs åtgärdas i våra anläggningar. Nästa steg är att handla upp överordnade system där vi gör oss redo för framtidens utmaningar och total integration med våra övriga fastighetssystem, säger Mattias Ekroth.

Genom att ersätta både de gamla kontrolljournalerna och anläggarintygen i pappersformat med en digital lösning säkerställer man att viktiga uppgifter inte glöms bort eller redovisas på ett felaktigt sätt.

Känna anläggningens status
Alla uppgifter faller in i systemen på rätt plats och dessutom ger det möjlighet att skicka ut information till samtliga berörda direkt efter åtgärd. Hela arbetet handlar om att ge oss möjlighet att känna till anläggningens status.

– Att kontrolljournalen slarvas med att fyllas i är ju historiskt ett stort problem. Att hitta ett verktyg som hjälper våra tekniker så att det inte kan missas sparar oss merjobb och ger oss kontroll, säger Mattias Ekroth.

Källa: Sisab

Sisabs digitala lösningar

FasIT: Utvecklat av Sisab och Greencon och grunden för metoden som beskrivs i artikeln. Samtliga 600 fastigheters ritningar finns inlagda med alla komponenter markerade. Information om varenda komponent hanteras i systemen som därmed ersätter både ritningshantering, anläggningsregister och blir ett väldigt enkelt tillsynsverktyg.

SOL: Förkortning för Sisab OnLine där inloggade drifttekniker i realtid kan läsa av information från cirka 15 000 sensorer utplacerade i skolor och förskolor.

SOLIDA: Sisabs AI-projekt där informationen från SOL bearbetas av ett AI för att ytterligare driftoptimera fastigheterna. Varje dag rapporterar SOL över 180 000 händelser och utifrån dessa kan SOLIDA ta fram förslag på smarta lösningar.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega