Logga in  |  Annonsera  |  Tipsa oss  |  Om oss  |  Kontakt

Pengar att tjäna på smartare parkering

Den fastighetsägare som inser värdet av tillgången parkering kan minst dubbla sina intäkter, anser Pelle Sjögren.

Fastighetsägare som jobbar aktivt med sina garage och parkeringsplatser kan snabbt öka sina intäkter och få fler nöjda hyresgäster. Dessutom kan man bidra till en snabbare omställning till ett mer hållbart resande.

Slutsatserna är Pelle Sjögrens, mobilitetsexpert, vars företag hjälper fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar att få ut mer av sina garage och parkeringsplatser.

– Jag insåg att tillgången parkering var dåligt exploaterad. Fastighetsägare satt med outhyrda p-platser samtidigt som de som sökte p-platser inte hittade några. Få var intresserade av att maximera nyttjandet av den här tillgången, mycket beroende på att de administrativa kostnaderna för att hyra ut en p-plats var nästan lika höga som för att hyra ut en lokal.

Digitaliserad hantering
För att minska administrationskostnaderna har man utvecklat en digital plattform med en app som hjälper fastighetsägaren att öka nyttjandegraden av sina parkeringstillgångar. I dag finns flera företag som är specialiserade på att skräddarsy parkeringslösningar åt fastighetsägare med olika nyttjandeformer.

Dubblade intäkter
Den fastighetsägare som inser värdet av tillgången parkering kan minst dubbla sina intäkter, anser Pelle Sjögren. Och det finns åtminstone tre olika sätt att göra det på. Ett är att öka beläggningen genom att låta fler hyresgäster dela på p-platserna.

– Om du både har arbetsplatser och bostäder vid din fastighet kan du ha en hyresgäst under kontorstid och en annan under kvällar och helger. Dessutom kanske det finns kundgrupper som bara vill kunna stå där då och då.

Strategisk tillgång
Ett annat sätt är att erbjuda laddplatser för elbilar.

– En parkeringsplats med laddningsmöjligheter är den absolut mest strategiska tillgången när samhället ska ställa om till en elektrifierad fordonsflotta. Det är viktigt att fastighetsägare inser det. Många aktörer, inte minst elbolagen, vill ta hand om den här affären. Men den ska inte fastighetsbolagen släppa ifrån sig, säger Pelle Sjögren.

– Med ett pris på 300 kronor plus moms för tillgång till en laddplats utöver p-platshyran får du cirka 30 procents avkastningen på laddutrustningen. Dessutom bidrar du till att driva på övergången till elbilsanvändning.

Mobilitetslösningar
Sist men inte minst har fastighetsbolagen en stor möjlighet att driva på och tjäna pengar på olika mobilitetslösningar, som bilpooler och andra delningslösningar.

– Även här har fastighetsägaren den strategiska tillgången, bästa platsen att ställa en bil är ju där folk bor eller jobbar. Framförallt för fastighetsägaremed kommersiella lokaler är det en konkurrensfördel att kunna erbjuda tillgång till bilpool med laddplatser. Fordonsdelning hjälper också till att avlasta trycket på p-platser, så att fler kan få plats, säger Pelle Sjögren.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Läs också: Dubbla hyresgäster och differentierade hyror

Bli den första att kommentera "Pengar att tjäna på smartare parkering"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega