Dubbla hyresgäster och differentierade hyror

Sören Enholm på Fastighetbolaget HB Berget är glad över att bolaget mer än dubblat intäkterna på sin parkering.

Dubbla hyresgäster, differentierade hyror, laddplatser och mobilitetserbjudanden. Det är några sätt som fastighetsägare tagit grepp om sin tillgång parkering.

Bostadsrättföreningen Järnvägsmannen på Kungsholmen i Stockholm hade tidigare hela sitt garage med 130 platser uthyrt till ett företag mot en fast blockhyra. Företaget använde dock inte alla sina platser regelbundet. Samtidigt ville många av föreningens medlemmar få en plats i garaget.

Olika hyresgäster på dag och kväll
I samband med en omförhandling för fyra år sedan tog man därför fram en ny lösning. I dag nyttjas merparten av parkeringsplatserna av företaget under kontorstid klockan 8-17 medan de boende disponerar platserna på kvällar och helger.

Företaget har behållit ett fåtal permanenta platser och bostadsrättsföreningens medlemmar har också ett fåtal sådana.
Man har också installerat 16 laddplatser för elbilar. Sammantaget har det gett ett ökat kontraktsvärde med 57 procent.

Inga outhyrda platser
Fastighetsbolaget HB Berget äger en kontorsfastighet på Östermalm i Stockholm med 58 garageplatser. Sedan sex år samarbetar man med ett företag som är specialiserat på att hyra ut och förvalta parkeringsplatser digitalt.

– Vi hade tidigare ganska mycket vakanser och det tog tid att hitta nya hyresgäster. I dag har vi i princip aldrig några outhyrda platser, säger Sören Enholm, styrelseledamot i HB Berget.

Differentierade hyror
Bolaget har också differentierat hyran för sina p-platser, beroende på storlek och hur trångt det är att parkera och ta sig in och ut i bilen. Den minsta platsen kostar 2 700 kronor plus moms per månad medan hyran för den största är 4 600 kronor.

– Tidigare berodde hyresnivån på hur länge man haft sin plats. I dag har vi en mer marknadsmässig prissättning utan att vara prisledande, vi vill ha hyresgäster som stannar.

Men vi har sedan vi bytte upplägg höjt våra hyror med 30–110 procent och mer än dubblat intäkterna.

500 kronor för en laddplats
Bolaget har också installerat 14 laddplatser för elbilar som kostar 500 kronor ytterligare per månad.

– Intresset har varit jättestort, vi fick snabbt dessa platser uthyrda. Det ger inte jättestora intäkter men är en konkurrensfördel samtidigt som vi gör en samhällsinsats, säger Sören Enholm.

Olika mobilitetslösningar
Byggvesta har som mål att erbjuda sina hyresgäster olika mobilitetslösningar. I Norra Djurgårdsstaden i Stockholm har bolaget ett kvarter med 100 hyreslägenheter och 110 studentlägenheter.

Man har nyligen beslutat om att differentiera hyrorna på garageplatserna där och inom kort ska man erbjuda sina hyresgäster att kunna hyra elskoter.

– Vi börjar med att hyra ut en men vill självklart tillhandahålla fler om efterfrågan blir stor. Dessutom har vi planer på att inrätta en elbilspool, både där och i vårt nya studentboende i Nacka, säger Sören Lindqvist som är förvaltningschef på Byggvesta.

– I fortsättningen när vi bygger nytt kommer vi från början att ha differentierade hyror, elbilspool och skoter på plats.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Läs också: Pengar att tjäna på smartare parkering

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega