REDI.city ser till att digitaliseringen spurtar fram

Branschen egen tankesmedja kring digitalisering av fastigheter, REDI.city, har släppt flera initierade rapporter. I gruppen ingår stora bolag och erkänt kunniga personer. Däribland Edgar Luczak som här berättar mer om det framåtdrivande arbetet.

REDI.city skapades för nära tre år sedan och meningen är att vara som en innovativ tankesmedja, med representanter från ledande fastighetsbolag och organisationer, som jobbar för att förbereda fastigheter för framtidens uppkopplade samhälle.

Sedan starten har man aktivt drivit frågor som är vitala för digitalisering inom fastighetssektorn. Visionen är att skapa smarta och hållbara fastigheter som förbättrar livskvalitén för ägare, hyresgäster och andra som drar nytta av alla fastigheter.

– Vi vill helt enkelt underlätta förändringen i en bransch som historiskt sett har varit ganska trög när det gäller digitalisering, säger Edgar Luczak, Partner på Epicenter Stockholm och talesperson för REDI.city.

Vad är syftet med REDI.city?
– Vi tror att ensam inte är stark och vi vill lära av varandra. Poängen är underlätta för dem som vill göra sina fastigheter bättre och effektivare. Det gör vi genom att skapa målbilder och driva innovation. Vi tror att bästa sättet att lyckas med det är att vara transparenta och tydliga i vårt arbete och på så sätt främja samsyn i branschen, höja kunskapsnivån och skapa gemensamma ramar för standarder.

Hur gör ni det?
– Vi är inte bundna till ett område men gillar att hålla oss i domänen digitalt och förvaltning. Vi tittar ganska brett och väljer frågor vi tycker är viktiga här och nu.

För varje fråga som REDI-city ger sig på bjuder man in ledande aktörer inom just det området som kan komplettera de rådande erfarenheterna med sin expertis. Summerar man alla “externer” som bidragit inom alla områden så har över 60 bolag bidragit med insikter sedan starten.

– Det är viktigt att förstå att vi inte ägnar oss åt “navelskådning”, utan vi gillar att komplettera vår syn och förståelse med input från andra. Det gör att vi inte har en introvert syn, men ändå har fastighetsägarens perspektiv i arbetet.

Vilka bolag är med i den ”interna” gruppen?
– REDI.city har ett starkt nätverk av ledande fastighetsägare. Vi som arbetar ihop är Akademiska Hus, AMF Fastigheter, Castellum, Epicenter, Fabege, Fastighetsägarna, Hufvudstaden, Stronghold, Sveriges Allmännytta och Vasakronan.

Blir ni uppvaktade av andra bolag?
– Vi får ibland förfrågningar från bolag som vill komma till oss och berätta om sina produkter. Vi är naturligtvis mycket tacksamma för intresset, men vill passa på att säga att vi är frågedrivna och att vi inte tittar på “grejer” om de inte ligger i linje med vårt arbete, oberoende av hur spännande de är. Dessutom är det viktigt att de som vi bjuder in förstår att det inte är ett säljmöte utan ett tillfälle att dela, utbilda och diskutera ämnet.

Starkare tillsammans
Edgar Luczak säger att de bolag som är med i REDI.city vill dra nytta av samarbetet för att lära sig av varandra och undvika att upprepa misstag som andra gjort. Genom att vara tillsammans kan man bli starkare i att nå gemensamma mål.

I slutändan tror man att REDI.citys arbete leder till sänkta kostnader, ökad flexibilitet och förbättrad integration av digitala lösningar i fastigheterna. I framtiden ska inte fastigheter bara vara byggnader, utan smarta ekosystem som erbjuder bättre service och hållbarhet för hyresgäster och besökare. Det, i sin tur, gör att fastigheterna blir mer attraktiva och skapar större värde i portföljen.

Flera spännande projekt
Edgar Luczak berättar att man nu har fullt upp med flera spännande projekt. Hittills i år har de har släppt två rapporter som fått ett positivt mottagande; “Spatialdata och framtidens förvaltning” och NIS2.

– Vi är också på god väg att lansera vår tredje rapport för året, “Access och fysisk säkerhet i fastigheter”. På Förvaltarforum har REDI.city fått en egen undersida där alla våra rapporter samlas. Håll utkik där!

Vad gör ni framöver?
– Vi saktar inte ner, utan spurtar vidare med en spännande fråga som rör allas väl och ve, hållbarhet. Under Q4 räknar vi med att släppa vår nästa rapport som handlar om CSRD. Vi “betar av” områden som tillsammans skapar en sund IT arkitektur, med smarta digitala arbetsflöden i fastigheten och hela bolagets portfölj. Vi gör det utifrån användarfall vi tror är kritiska så att det inte blir torrt och teoretiskt.

Vad vill du skicka med till alla, att reflektera över i sommar?
– Om jag avslutar med en personlig reflektion så hoppas jag att fler fastighetsbolag ska jobba långsiktigt och tänka portfölj, standarder och bred nytta istället för enskilda fastigheter och “quick fixes” i silos.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

 

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev










Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega