KOMPETENS & UTBILDNING
Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

Obetalda hyror – ta tag i situationen direkt

Att en bostads- eller lokalhyresgäst inte betalar hyran alls eller i rätt tid är ett vanligt problem som nästan alla fastighetsägare råkar ut för, säger Amanda Lagerström, fastighetsjurist hos Fastighetsägarna Syd och ansvarig för inkassoverksamheten.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Ola Richard: vd-programmet kan förändra dig

Mitt i anmälningsfönstret till Allmännyttans vd-program intervjuar vi en tidigare deltagare, Ola Richard, vd på Hässlehem.
– Oavsett lång eller kort erfarenhet – ta chansen och gå programmet. Har du rätt inställning kommer den att förändra och utveckla dig.


Partnertext från Faval Validering

Prova på FAVAL validering kostnadsfritt!

Nu har du som funderar på att validera dina medarbetare ett utmärkt tillfälle att testa FAVAL – helt utan kostnad!


Partnertext från Aff

Jobbar man med Aff-avtal måste man hålla sig uppdaterad

Aff har tillhandahållit digitala utbildningar länge, det är praktiskt och effektivt. Samtidigt tillför diskussioner i ett fysiskt klassrum något extra, som aldrig uppnås digitalt. Möt Alena Blomberg som deltog på en fördjupningsdag om Aff.


Partnertext från Jensen Education

En dag på jobbet som serviceingenjör

Firefly behöver anställa många serviceingenjörer och samarbetar därför med JENSEN yrkeshögskola – som student kan du göra praktik hos dem. ”Det är lite av ett äventyr i vardagen att arbeta som serviceingenjör”, säger Anders Petersson på Firefly.


Partnertext från Aff

Får det vara lite myndighetskrav till frukost?

Du har väl inte missat Aff:s regelbundna frukostseminarium? Ungefär en gång per månad erbjuds en dryg timmes föredrag – med frågor och dialog. Den 15 maj pratar vi om fastighetsägarens ansvar. En god frukost och trevligt sällskap kanske också kan locka.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

3 matnyttiga kurser i Stockholm och Kristianstad i vår

Fastighetsägarens åtgärder för att få mer nöjda lokalhyresgäster, lär dig projektledning samt effektivisera kommunikationsjobbet med AI. Allmännyttan erbjuder kurser och konferenser med varierat utbud i vår!


Partnertext från Sweden Green Building Council

3 anledningar att välja en företagsanpassad utbildning

Sänkta kostnader och unikt innehåll – Sweden Green Building Councils (SGBC) företagsanpassade kurser ger flera fördelar jämfört med mer traditionellt upplägg. Här är SGBC:s utbildningschef Karin Quinns tre skäl till att boka en företagsanpassad kurs.


Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

Platsutveckling med människan i centrum

Vi erbjuder en kurs som vänder sig till dig som vill få en ökad insikt kring hur en plats eller fastighet kan utvecklas på ett sätt som följer människans behov och ökar platsens attraktivitet.


Partnertext från Aff

Med kunskap i fokus

Att vara leverantör är inte så lätt alla gånger, i synnerhet inte när man ska lämna anbud. Då gäller det att kunna tolka allt som står i förfrågningsunderlaget så att man räknar på rätt sak, annars kan det bli både kostsamt och arbetsamt.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Vad gör man när lokalhyresgästen går i konkurs?

Antalet konkurser inom den fysiska detaljhandeln ökar månad för månad. Vad gör man som hyresvärd om en butik eller restaurang går i konkurs? Martin Ingvarson, lokalexpert på Sveriges Allmännytta, svarar på några vanliga frågor om vad som gäller.


Partnertext från Aff

Det svåra är att göra lagom!

Aff håller regelbundet frukostseminarier. Under kort hinner man med mycket. Ofta hålls seminarierna både digitalt och IRL, för att så många som möjligt ska kunna delta. Denna gång stod det Brandskyddsfrågor på agendan. Slutrådet var: Gör lagom!


Partnertext från Sveriges Allmännytta

9 av 10 bostadsföretag samverkar mot brott

Nästan nio av tio bostadsbolag samverkar med andra för att förebygga brott och öka trygghet. Det visar en enkät bland Sveriges Allmännyttas medlemsföretag. – För att lyckas är det avgörande att samverka med andra, säger boendeexpert Lena Liljendahl.


Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

Kortkurser – effektivt sätt att inhämta kunskap

Du missar väl inte att vi erbjuder flera olika kortkurser online. På dessa kurser avhandlar vi specifika fastighetsjuridiska frågor under cirka en timmes tid. Perfekt när du vet exakt vilka kunskapsluckor du behöver fylla.


Partnertext från Sweden Green Building Council

SGBC satsar på e-learning – först ut är Miljöbyggnad iDrift

Sweden Green Buliding Council (SGBC) satsar nu på fler e-learning-utbildningar i sitt utbud. Först ut är en introduktionsutbildning för certifieringen Miljöbyggnad iDrift som riktar sig till fastighetsägare och förvaltare.


Partnertext från Newton

Erfarenhetsutbyten stärker fastighetsförvaltaren i sin roll

Fastighetsförvaltaren har en ansvarsfull roll som kräver stor kompetens inom flera områden såsom ekonomi, teknik, juridik och kommunikation. Ibland även arbetsledning. Newtons kompetensträffar skapar nätverk och ger viktigt utbyte av erfarenheter.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Bostadsföretag är viktiga för samhällets digitala utveckling

Digitalisering i bostadsföretag ökar möjligheten att erbjuda attraktiva och klimatanpassade bostäder i framtiden. Det öppnar dörren för lösningar som digitala lås, leveransboxar och delningstjänster – tjänster som ger ett mer resurseffektivt samhälle.


Partnertext från Aff

Malin sätter färg på Aff Diplomutbildning

Affs digitala kurser har funnits länge och nu är har de uppdaterats, med hjälp av Malin Ahlenius Bjurling. Nya versionen är lika pedagogiskt som tidigare, med fakta och tillämpningar, och nu finns fler övningsexempel och uppdaterad text.


Partnertext från Faval Validering

FAVAL uppdaterar med ny digital modul

I somras avslutades projekt UPPKOM. Syftet med projektet har varit att säkerställa att fastighetsbranschens valideringsverktyg FAVAL är uppdaterat inom området digitalisering och fastighetsautomation.


Partnertext från Jensen Education

Så lyckas du med social hållbarhet

Stockholmshem har kommit långt i sitt hållbarhetsarbete, både gällande klimat och social hållbarhet. Rana Kasto brinner för de sociala frågorna och nu delar hon sina erfarenheter i kursen Klimateffektiv fastighetsförvaltning och social hållbarhet, arrangerad av JENSEN.


Partnertext från Newton

Sanitetens nycklar – från dropp till stopp

Inom fastighetsvärlden varierar sanitetsutmaningarna från små detaljer som droppande kranar till omfattande systemproblem. Men med rätt kunskap förvandlas utmaningarna till möjligheter att förbättra våra byggnaders vatteneffektivitet.


Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

Kursledare i 20 år – och alltid med nya exempel

Ola Björstedt klev in som fastighetsjurist hos Fastighetsägarna 2003. Och det är också så länge som han har undervisat kursdeltagare inom fastighetsföretagandets många områden. Vi pratar med honom om åren som har gått och den resa som han har gjort.


Partnertext från Newton

Dyk in i framtidens förvaltning

Utforska teknisk hållbarhet och digitaliseringens möjligheter på vår kompetensträff. För dig som fastighetsförvaltare – här är evenemanget där vi tillsammans navigerar i branschens nya landskap.


Partnertext från Aff

Frukostseminarium – kunskap och mingel på kort tid

Vi behöver alla uppdatera oss för att inte tappa kompetens, men kanske hinner man inte med en hel kurs. Därför bjuder vi på Aff regelbundet in till frukostseminarium. Självklart sänds de även som webbinarium, så att man kan del oavsett var man är.


Partnertext från Sweden Green Building Council

Lär dig snabbt mer om certifieringssystem och EU-taxonomin

Klimatmål och EU-taxonomin ingår numera i förvaltarens vardag. Men vad innebär taxonomin och kan vi inom vår förvaltning få hjälp i vårt klimatarbete genom certifieringar? På denna introduktionskurs får du ett bättre helhetsgrepp.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Lokaldag djupdyker i samhällsfastigheter

Lokaldagen tar i år tag i ett rykande aktuellt ämne: vem ska äga de lokaler som används för vård, skola och omsorg? Hur resonerar fastighetsbolagen i dag? SBB, Rikshem och Kommuninvest hör till de medverkande i Sveriges Allmännyttas arrangemang.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

”Ekonomidagarna kommer precis rätt i tiden”

Stigande räntor, ökande kostnader för nästan allt och ofta knepiga hyresförhandlingar. Många bostadsföretag går ett bistert ekonomi-år till mötes. Hur ska det gå att få ihop ekonomin – och vilken utveckling kan man förvänta sig framåt?


Partnertext från Aff

Ordning och reda på avtalen med Aff

Vacse är ett av många företag som använder Aff när man tecknar sina drift- och förvaltningsavtal. Det har många fördelar enligt Sara Jägermo, fastighets- och hållbarhetschef, men man behöver lära sig vad Aff innebär för att det ska fungera bra.


Partnertext från Newton

Hitta framtidens stjärnor i branschen genom LIA

Framtiden för rekrytering inom bygg- och fastighetssektorn kanske redan finns här – och det heter LIA. Richard Rosengren, LIA-ansvarig på Newton, belyser hur denna praktikform från yrkeshögskolan är en effektiv väg att identifiera nästa generations talanger.


Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

Behov av nätverk och kunskap? Gå kursen Fastighetsföretagande!

Vår populära kurs Fastighetsföretagande, i samarbete med KTH, ger dig 7,5 högskolepoäng. Som en extra bonus får du ett härligt nätverk i branschen! Funderar du på att gå kursen? I höst finns en ny chans. Kursstart september 2023.


Partnertext från Aff

Riksbyggen satsar på Aff-utbildning

Alla pratar om hur viktigt det är med kompetensutveckling, och på Riksbyggen satsar man helhjärtat på Aff-utbildning. Här har över 300 personer gått både grund och fördjupning i Aff, och den som håller ihop utbildningen är Ylva Fröberg.


Partnertext från Borago

Lokalvårdare får städexamen på rekordtid, via digital lärplattform

Finska städbolaget Palmia OY använder Boragos digitala städutbildning. Tack vare egna handledare som förbereder städpersonalen och lärplattform får man ett effektivt inlärande för att nå städexamen på rekordtid. Tidigare utbildning tog 18 månader – nu 2 månader.


Partnertext från Aff

Fördjupning i klassrum för bättre förståelse

Aff har tillhandahållit digitala utbildningar länge, det är praktiskt och effektivt. Samtidigt tillför diskussioner i klassrummet något som aldrig uppnås digitalt. Möt Lena som efter den digitala basutbildningen deltog på en fördjupningsdag om Aff.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

I kontakt med hyresgäst – så undviker du vanliga fallgropar

Att samtala med missnöjda hyresgäster och hantera klagomål kräver lugn, sinnesnärvaro och professionalitet. Här kommer tips och råd från Jesper Low, som föreläser och driver workshops inom kundbemötande, service och kommunikation.


Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

Willhem fick sin kurs företagsanpassad och rikstäckande

Willhem är ett bostadsbolag som förvaltar hyreslägenheter i Sverige. De ville företagsanpassa sin kurs om avflyttningsbesiktning, där anställda från alla deras lokalkontor kunde delta och ta del av de nya rutinerna. Lösningen blev både digitalt och fysiskt.


Partnertext från Newton

Har ni som fastighetsägare koll på lekplatssäkerheten?

Lekplatser gör att barn rör på sig och utforskar sin omgivning, samtidigt som de lär sig nya saker. Som ansvarig för skötsel och underhåll av lekplatser är det viktigt att ha uppdaterad kunskap om säkerhetskraven för att skapa en trygg lekmiljö.


Partnertext från Borago

Bättre kompetens hos beställaren ger mer hållbar städning

Alla fastighetsägare har behov av städtjänster. De ska vara kvalitetssäkrade och ska utföras av seriösa leverantörer. Borago ser en bransch i förändring, som ställer högre krav på den som levererar – så väl som på den som beställer tjänsterna.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Bättre tillsammans – så skapas det framgångsrika teamet

Vi är mer kreativa och når bättre resultat om vi arbetar tillsammans. Men det kan vara en utmaning att arbeta i grupp. Det finns dock knep för att nå framgång och det lär Albert Lannerstad, expert på teambuilding och ledarutveckling, ut.


Partnertext från Newton

Förebygg fukt- och mögelskador i tid

Fukt- och mögelskador kan leda till obehag och hälsoproblem. För att undvika sådana problem är det viktigt att både fastighetsägare och boende tar ansvar och åtgärdar problemen i tid. Lär dig mer på Newtons utbildningar.


Partnertext från Aff

Margot och Aff lär dig energioptimera – utan stora investeringar

2,4 grader för hög returtemperatur i fjärrvärmesystemet kostar årligen mycket pengar. Lär dig energioptimera utan att göra stora investeringar. Aff har både utbildning och branschanpassat avtal, som kan hjälpa dig.


Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

Unik kurs för fastighetsägare – få dina kvarter att leva

För god stadsutveckling behövs attraktiva platser där människor vill bo, verka och leva. Fastighetsägarnas unika kurs ger insikter kring framgångsrik stadsutveckling. Föreläsningar, workshops och studiebesök blandas med kunskap om nyttiga verktyg.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Med raka ryggar och varma hjärtan

Allmännyttan i Göteborg har som mål att inte ha med några särskilt utsatta områden på polisens lista år 2025. Ett steg för att nå dit är att stärka medarbetarna att arbeta med raka ryggar och varma hjärtan.


Partnertext från Aff

Dialog och diskussion i klassrum ger mer

Aff har tillhandahållit digitala utbildningar länge. Men något som många har saknat under pandemin är möjlighet till diskussion i klassrum. Läs mer om Aff Akademins Fördjupningsdag och möt två av deltagarna – från varsin sida av avtalsbordet.


Partnertext från Newton

Newton samarbetar med LUCO Akademi i högaktuella utbildningar

Newton erbjuder, tillsammans med LUCO Akademi, flera utbildningar inom de högaktuella kompetensområdena: Agil projektstyrning inom bygg-, fastighets- & anläggningsprojekt samt Byggarbetsmiljösamordning.


Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

Investera i kunskap och kompetens i dig och ditt företag!

Linda Bringestad på fastighetsbolaget Asplunds Fastigheter i Örebro gick kursen Fastighetsföretagande för något år sedan och här berättar hon vad hon tog med sig från den. Fastighetsägarna arrangerar kursen i samarbete med KTH och den ger 7,5 i högskolepoäng.


Partnertext från Newton

Validering av fastighetspersonal ökar

Hållbarhet pratas det om genom hela organisationen – men hur bra arbetar vi för hållbara medarbetare? Validering och fortbildning är ett sätt att lyfta både medarbetare och företag.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Fastighetsägare går ihop för att öka tryggheten

Lokal samverkan mellan fastighetsägare blir allt vanligare.
– Vi fastighetsägare spelar en viktig roll för områdets utveckling, säger Mia Powalko, stadsdelsutvecklare på Stångåstaden i Linköping, där en ny fastighetsägareförening ska öka trivseln i Berga.


Partnertext från Jensen Education

Ulf från Akademiska hus utbildar i digital fastighetsförvaltning

Ulf Däversjö är chef för Innovation och affärsutveckling på Akademiska Hus och kursansvarig på utbildningen Digital teknik i fastighetsförvaltningen på JENSEN education.


Partnertext från Aff

Gör som Åsa – våga fråga!

Åsa Löfgren gick en e-utbildning i Aff Akademin. ”Tillgänglig direkt, lätt att ta till sig, gärna fler övningsuppgifter och bra innehåll” är några av hennes omdömen. Att hon kunde ställa kompletterande frågor efteråt var en självklar bonus.


Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

Högsta betyg till kompetenspaketet Uthyrare av lokaler

Fastighetsägarna Utbildnings kompetenspaket ”Uthyrare av lokaler” får högsta betyg av Yvonne Ylipää på kommunägda Karlshamnsfastigheter. Företaget hyr ut varierande lokaler, alltifrån kontor, förråd/lager, industrilokaler till restauranger med mera.


Partnertext från Faval Validering

Nu är FAVALs valideringar kvalitetssäkrade hos MYH

Standarden för kompetens hos validerade fastighetsförvaltare och fastighetsingenjörer är nu ännu tydligare. Arbetsgivare vet vad de kan förvänta sig och du som blir validerad får ett starkare certifikat.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Bättre ekonomi väntar bostadsbolag som energisparar

Det viktigaste som bostadsföretag kan göra för att minska sina kostnader nu när energipriserna ökar är att jobba med energieffektivisering, menar Ulla Janson, lektor vid Lunds universitet och tidigare energistrateg på bostadsbolaget MKB.


Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

Lägg grunden för hyresförhållandet

Grundläggande hyresrätt är vår kurs som lockar flest deltagare. Du får höra skillnaderna i rättigheter och skyldigheter mellan fastighetsägare och hyresgäst och får helhetsperspektiv och en större förståelse för hyreslagen och fastighetsbranschen.


Partnertext från Newton

Fastighetsekonomisk kunskap hos medarbetare är avgörande

Investeringen i fastigheter har gett en stabil avkastning på investerat kapital med låga finansieringskostnader i kombination av en bra värdeutveckling. Det har gjort fastigheter till en attraktiv tillgång att investera i, men vad händer nu?


Partnertext från Aff

Ivan från L&T upptäckte att juridik går att få intressant

Digital utbildning är bra, men en livlig diskussion i klassrummet ger än mer insikt. Ivan Marcovic från L&T la till en heldags fördjupning på sin digitala utbildning från Aff Akademin. En dag med fokus på praktisk tillämpning, då alla deltagare redan hade grundkunskaper.


Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

Vikten av att göra en avflyttningsbesiktning

Ibland är det svårt att avgöra vad som är normalt slitage av en lägenhet och vad man kan man begära ersättning för när en hyresgäst flyttar. Thomas Kosmidis arbetar som fastighetsjurist på Fastighetsägarna GFR och håller kursen Avflyttningsbesiktning.


Påverka branschens utbildningar – var med i kompetensråd

I höst har vi kompetensråd där du har möjlighet att vara med och påverka fastighetsbranschens framtida utbildningsutbud i din region.


Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

Möt Eric, vår stjärna till kursledare gällande solenergi

Eric Olsson är kursledare på vår kurs om solenergi i fastigheter och jobbar på Aktea Energy AB. Här får du lära känna honom lite bättre!


Partnertext från Sveriges Allmännytta

”Fastighetsägare – tänk nytt för att skapa liv i tomma lokaler”

Nya konsumtionsmönster får till följd att många bostadsnära centrum i dag lider av tomma lokaler och öde torg.  Så hur gör man som fastighetsägare för att skapa liv i husens tomma bottenplan?  Det är ett tema under årets upplaga av Lokaldagen.


Partnertext från Sweden Green Building Council

”Man vinner på att utbilda alla i kedjan”

Vi pratar med SGBC:s utbildningschef, Cecilia Houtkamp om fördelarna med deras företagsanpassade utbildningar och varför de blir alltmer populära.


Partnertext från Aff

Avtalet är påskrivet – nu är vi i hamn! Eller?

Aff ger dig hjälp att ställa relevanta krav, men sedan behöver entreprenaden också följas upp. Vi ägnar ett helt frukostseminarium åt praktisk uppföljning den 14:e september.


Partnertext från Newton

Vässa kunskaperna inom förvaltning

I en roll som förvaltare där arbetsuppgifterna varierar behöver du ha en bred kunskap. Se till att de kunskaperna blir dina för en smidigare vardag både för dig och andra. Upptäck utbildningen och boka idag!


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Mötesplats utan väggar fungerar bäst i Gottsunda

Under sommaren har barn bjudits in till en park i Gottsunda för att spela basket, prova teater, träffa djur och mycket annat. Ingen anmälan behövs – de som vill kommer dit och de stannar så länge som de har lust.


Partnertext från Newton

Det behövs fler välutbildade fastighetsförvaltare

Fastighetsbranschen efterfrågar utbildade förvaltare. Newton tillgodoser behovet med en heltäckande utbildning. – Jag ville ha utbildning i högt tempo där man har praktisk nytta av det man lär sig, säger Anna Hedberg, fastighetsförvaltare på Nabo.


Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

Vår populära kurs Fastighetsföretagande ger dig högskolepoäng

På Fastighetsägarna tycker vi kunskap och kompetens är viktigt. Därför är vi glada att även kunna erbjuda kurser som ger högskolepoäng. Kursen Fastighetsföretagande ges i samarbete med KTH.


Partnertext från Aff

Fastighetssnabben har kunskap i fokus

Jon Rackner, Affärschef på Fastighetssnabben berättar om hur värdefullt det är med verifiering och validering av kompetens och kunskap i fastighetsbranschen. I synnerhet om man, som han, hanterar anbud och avtal.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Så kan vräkningar förebyggas

Antalet vräkningar har ökat på senare år – även där barn är inblandade.
– Att bli av med sin bostad är alltid en tragisk händelse, säger Åsa Schelin, boendeexpert på Sveriges Allmännytta.
Men det finns arbetssätt som kan minska vräkningarna.


Partnertext från Jensen Education

Så får du jobb som drifttekniker

Ernesto Ferrey gick från undersköterska till drifttekniker. I sin utbildning på Jensen Yrkeshögskola gjorde han praktik som redan under utbildningen gav honom jobb på Newsec. – Jag fick det genom att visa framfötterna, säger han.


Partnertext från Faval Validering

Kostnadsfri validering genom nytt avtal med TSL

FAVAL Validering AB har tecknat ett nytt ramavtal med Trygghetsfonden TSL och blir nu en del av ESF-projektet Kompetens för konkurrenskraft.


Partnertext från Sweden Green Building Council

5 frågor om Citylab-kurser, för hållbar stadsmiljö

Vi ställer frågor till SGBC:s kursledare Jonas Sondal om Citylab-systemet. – Citylab ger ett helhetsperspektiv på hållbarhet i stadsmiljöer – hur det definieras och mäts, säger han bland annat.


Partnertext från Aff

Får det vara en paragraf till kaffet?

Vi vet alla att vi måste uppdatera oss för att inte tappa kompetens, men är schemat fullt är det svårt att klämma in kurser. Aff ordnar därför frukostseminarier. De sänds även som webbinarier, så att man kan vara med oavsett var man befinner sig.


Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

Möt Sara, vår stjärna till kursledare

Hyreslagen, besittningsskydd, bruksvärde och marknadshyra är begrepp som är bra att känna till när man är verksam inom fastighetsbranschen. Som kursledare är just förmågan att förklara det komplicerade och sätta det i ett sammanhang en viktig egenskap.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Full fart på Allmännyttans Fastighetsdagar!

På Allmännyttans Fastighetsdagar träffas branschen för att nätverka och lyssna till ett pärlband av intressanta föreläsare. Samt inte minst: möta finalisterna i Årets bästa renovering och Årets bästa nyproduktion – och vara med när vinnarna koras!


Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

Varför behövs det en speciell kurs i fastighetsbeskattning?

Just nu erbjuder vi en kurs i fastighetsbeskattning. Kursen är en onlinekurs och ges under två tillfällen under våren, mars och maj och passar dig som vill få grunderna och principerna för beskattning av ett hyreshus eller en bostadsrättsförening.


Partnertext från Aff

Med beställaren och leverantören i samma klassrum

Aff har tillhandahållit digitala utbildningar under pandemin. Men något som många har saknat är möjlighet till diskussion i klassrum. Läs mer om Aff Akademins Fördjupningsdag och möt två av deltagarna – från varsin sida av avtalsbordet.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Engagerade invånare ska minska kriminaliteten

Svårt att hitta hyresgäster som vill engagera sig i bostadsområdets brottslighet? Inte i Drottninghög, som enligt polisen har en överhängande risk att hamna på listan över särskilt utsatta områden.
– Alla som jag ringde till sa ja direkt! Jag hann inte ens ställa frågan innan de sa att de var intresserade, berättar Iman Abbas, områdesutvecklare på Helsingborgshem.


Partnertext från Newton

Teknikintensiva fastigheter kräver kompetent personal

I Newtons fastighetslabb kommer Bostads AB Poseidon att utbilda husvärdar i praktisk elteknik. Utbildningslokalen har pedagogiska labbmiljöer som är uppbyggda för att symbolisera en fastighet i miniatyr med driftcentral, trappuppgångar, lägenheter och till och med ett eget simulerat fjärrvärmenät.


Succén korta YH-utbildningar fortsätter – ansök nu!

Våren 2020 lanserades korta YH utbildningar och det blev succé direkt. Nu är det hög tid att söka till 2022 års kurser. – Jag rekommenderar alla att söka till dessa utbildningar, säger Mikael Fridén, fastighetstekniker på Stena Fastigheter.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Så kan bostadsbolag ta hänsyn till barns bästa

Barns rättigheter är sedan två år en del av svensk lagstiftning. Men vad betyder det i praktiken? Och hur kan bostadsföretag arbeta för barns bästa? De frågorna är i fokus i Sveriges Allmännyttas nya vägledning och företagsförlagda kurs.


Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

En utbildningsform som ger mycket tillbaka

Fastighetsägarna ger företagsanpassade kurser. Det ger trygghet att sitta bland sina kollegor, kursen kan skräddarsys för företagets behov och av de avsatta timmarna får man verkligen ett utbyte anser Ylva Morelli, regionchef Göteborg på Svenska Hus.


Partnertext från Aff

Aff Akademin – smart sätt att lära sig

En förvaltare är ofta ansvarig för olika tjänsteavtal, till exempel trappstädning och skötsel av utemiljön. Men har du tillräcklig kunskap för att hantera alla frågor kring dessa avtal? Genom Aff Diplomutbildning Bas blir du trygg i beställarrollen.


Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

Indexklausul värdesäkrar lokalhyran

För dig som använder Fastighetsägarnas indexklausul har värdet av konsumentprisindex för oktober månad betydelse för uttaget av nästa års hyra. Hur mycket beror bland annat på hur stor del av den avtalade hyran som är indexreglerad. Verktyg för uträkning finns hos Fastighetsägarna.


Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

9 tips för att säkerställa en trygg lokaluthyrning

För att säkerställa att man som fastighetsägare hyr ut lokaler till seriösa hyresgäster är det viktigt att vara proaktiv, göra noggranna kontroller och skriva tydliga och välformulerade hyreskontrakt. Här är de 9 bästa tipsen för en trygg lokaluthyrning.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Så blir ditt ledarskap hållbart

Det är svårt att leda. Vad som kännetecknar en bra ledare förändras över tid och är därför ständigt aktuellt. De senaste åren har just ”hållbart” ledarskap stått i fokus. Men vad innebär det egentligen och hur når man dit? Enligt Patrik Lidén, utbildare och processhandledare på UGIL Konsult, är reflektion ett av en ledares viktigaste verktyg. Han leder Sveriges Allmännyttas kurs i hållbar ledarutveckling för chefer och projektledare.


Hockeybacken som vill framåt i fastighetsbranschen

Från professionell hockeyspelare till fastighetsförvaltare med hjälp av BFAB:s utbildning. Niklas Lindmark berättar om sin resa till att bli Diplomerad fastighetsförvaltare. – Den här möjligheten är värd allt.


Partnertext från Aff

Ida på Riksbyggen var bäst i test!

Aff har webbutbildningar för att sedan kunna välja att göra test och bli diplomerad. Ida Wallgren på Riksbyggen fick allra bäst resultat och hon delar här med sig av sina bästa tips på hur hon lyckades.


Partnertext från Newton

Svenska Hus höjer kompetensen hos fastighetsskötarna

Svenska Hus, Affärsområde Bostad Skåne, vill ge sina fastighetsskötare rätt förutsättningar för att de på ett bättre sätt ska kunna möta sina utmaningar.


Partnertext från Jensen Education

Newsec och JENSEN samarbetar – praktik som leder till jobb

Det finns för få drifttekniker och med rätt kompetens. Newsec behövde bemanning och valde att samarbeta med JENSEN yrkeshögskola. – Praktiken är ett bra upplägg för både studenterna och oss och det leder direkt till jobb, säger Kent Zackrisson på Newsec.


Partnertext från Newton

Stockholmshem ska utföra mer arbete i egen regi

”Utbildningen ska återspegla vår vardag och många av de arbeten vi utför är just praktiska.”


Partnertext från Aff

Vet ni om ni gör rätt saker?  

En fastighetsägare har många olika frågor på sitt bord, och en förvaltningsorganisation består normalt av flera avdelningar som har olika ansvarsområden och arbetsuppgifter. Men hur tydligt är det egentligen vad ansvarsområdet är, och om man ha uppfyllt sitt åtagande?


Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

Hur förebygger och bemöter man hot och våld?

Trygghet och säkerhet är en viktig fråga i samhället och många branscher beskriver en ökad utsatthet för hot och våld. Fastighetsägarna har en utbildning i hur man förebygger och bemöter problemen.


Partnertext från Sweden Green Building Council

Höj värdet på era objekt och bidra till ett hållbart samhälle 

Sedan juni 2020 har medlemsorganisationen Sweden Green Building Council (SGBC) certifierat byggnader genom sitt certifieringssystem Miljöbyggnad iDrift.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Dags att växla upp digitaliseringen!

Det görs många satsningar på digitalisering inom allmännyttans bostadsföretag, men det behöver gå fortare för att branschen ska hänga med.


 TUC Academy blir testcenter för FAVAL

FAVAL Validering får ytterligare ett testcenter. Nu står det klart att TUC Academy kommer att validera yrkesrollerna Fastighetsförvaltare och Fastighetsingenjör i Linköping. ”En viktig pusselbit i vårt kunderbjudande” berättar Anna Ringborg, säljansvarig TUC Academy.


Lär dig skillnaderna mellan Bas-P och Bas-U

Alla har rätt till att komma hem oskadda från jobbet. Bas-P och Bas-U är viktiga roller i arbetsmiljöarbetet. Men det är lång ifrån alla som vet skillnaderna, innebörden och ansvaret. Sara Tyberg hjälper oss att förstå och reda ut begreppen.


Partnertext från Sweden Green Building Council

Därför ska du bli miljösamordnare

Sedan juni 2020 har medlemsorganisationen Sweden Green Building Council (SGBC) certifierat byggnader genom sitt certifieringssystem Miljöbyggnad iDrift. Syftet med systemet är att bidra till ett…


Partnertext från Aff

Norrevo tog hjälp av Aff för sin driftplan

Använder ni Aff bara för att teckna avtal om drift och förvaltning? Hos Norrevo Fastigheter användes Aff som en checklista för arbetsuppgifter så att inget skulle falla mellan stolarna. – Vi får överblick och strukturen är tydlig och förståelig, säger driftchefen.


Därför trivs så många att jobba i fastighetsbranschen

Fastighetsbranschen har ett starkt fäste i Great Place to Works årliga rankning av Sveriges Bästa Arbetsplatser. Vad är det bolagen gör som är så ”rätt”?


Stockholmshem förstår värdet av kompetensvalidering

Kunskapsnivån inom branschen varierar kraftigt. Fastighetsbranschens utbildningsnämnd har därför utvecklat ett sätt att validera branschkompetens. Välkända bolag förstår värdet och antalet valideringar ökar nu snabbt.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Allmännyttan Akademis kursutbud, hösten 2021

Sveriges Allmännytta är en av branschens största utbildningsaktörer. Deras kursutbud är specifikt anpassat för branschen och allmännyttan. Här är några av höstens kurser!


Partnertext från Newton

Fastighetsbranschen är branschen för mig

När Rengin Bayik 26, började sin karriär på HSB Stockholms kundtjänst kände hon direkt att hon kommit till rätt bransch. Snabbt började hon ta på sig fler och svårare uppgifter och ville vidareutbilda sig. I dag arbetar Rengin som fastighetsförvaltare på HSB.


Miljöinventering – en lönsam investering för alla

Som miljökonsult stöter Martin Schill på fördomar om att det är dyrt och onödigt att anlita en miljökonsult för miljöinventering. Men genom att ta del av hans konkreta råd kan din organisation undvika negativa hälsoeffekter och onödiga kostnader.


”Många vill ha facit, men det som krävs är kompetensutveckling”

Arkitekten Annika Brommesson fokuserar på neuroarkitektur – relationen mellan plats och människa. Hon ser medarbetare i förvaltningen som nyckelpersoner och menar att de behöver fler verktyg.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Sju tips för att samverka mot segregation

Involvera hyresgästerna. Förankra på högsta ledningsnivå. Se till att ha mandat att driva frågan – och att få tillräckliga resurser för att lyckas. Det är några råd som Lena Liljendahl på Sveriges Allmännytta ger till stadsdelsutvecklare som vill starta en ny samverkan.


Utbyte av erfarenhet stärker dig som bostadsuthyrare

Som bostadsuthyrare har du en viktig men utmanande uppgift i fastighetsvärlden. Delta i Kompetensträffar hos BFAB och träffa likasinnade, nätverka och utbyt erfarenhet. Det kan stärka dig i din yrkesroll.


Partnertext från Aff

Lär dig först framför datorn – sedan träffas vi och diskuterar!

Stefan Faleke gick den digitala utbildningen Aff Akademin med studier vid datorn. Men han uppskattade även heldagen med fördjupning och möte IRL – det gav bra diskussioner och många ”aha-upplevelser”.


Partnertext från Jensen Education

Riskerade att bli uppsagd – hittade drömyrket

Liza Tuvesson, Stockholm, läser sin andra termin på driftteknikerutbildningen på JENSEN yrkeshögskola.


Hittade lösning för praktik i pandemitider

Växjöbostäder tar gärna emot praktikanter i sin verksamhet, men pandemin har begränsat möjligheterna. Tillsammans med sin entreprenör Peab och utbildningsföretaget Montico har de dock hittat en lösning för blivande fastighetsskötare: utomhuspraktik på Annegärde.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Hallå Sofia Heinz, fastig-hetsutvecklingsexpert

Två timmar fastighetsutveckling om dagen i digitala sändningar under en vecka i stället för två hela konferensdagar. Det testas nu i ett nytt koncept för Allmännyttans fastighetsvecka.


Har du verkligen koll på elsäkerheten?

För alla som arbetar med fastighetsförvaltning är det viktigt att ha kunskap om Elsäkerhetslagstiftningen. Om det blir fel kan konsekvenserna bli förödande. Samtidigt kan lagstiftningen uppfattas som både omfattande och svårbegriplig. 


Partnertext från Aff

Avtalsenligt – vad är det egentligen?

Är det egentligen så svårt att veta vad som är avtalsenligt, det är väl bara att läsa avtalet? Jo, förvisso. Men är det ens tydligt vad som utgör avtalet?


Fortsatt kompetensbrist trots pandemi

Företag inom fastighetsbranschen har ett stort rekryteringsbehov, trots pandemin. Det visar en färsk undersökning från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU).


Partnertext från Sweden Green Building Council

”Ju mer vi kan, desto mer inser vi vad vi kan göra.”

Sara Jägermo arbetar som fastighetschef på Vacse och sitter i SGBC:s utbildningsråd.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Pandemins effekter viktigaste lokalfrågan 

– Coronapandemins effekter på morgondagens stadsbild är den mest centrala lokalfrågan just nu. Vilken typ av verksamhet ska vi ha i våra lokaler?


Frigör tid med proaktivt arbete och riskhantering

Upplever du ibland att tiden mest går åt till att släcka bränder och att allt för många arbetsuppgifter behöver skjutas upp till morgondagen?


Vilka kompetenser efterfrågas i branschen?

Energi och hållbarhet är de kunskaper som efterfrågas mest enligt Fastighetsbranschens Utbildningsnämnds enkät om kompetensbehov.


”Många är stolta över att jobba hos oss”

Deras medarbetare är stolta. Och en stor andel kan tänka sig att rekommendera sin arbetsgivare till andra. Hur kommer det sig att Skövdebostäders medarbetare trivs så bra?  


Partnertext från Aff

Ordning och reda på avtalen med Aff

Vacse använder i dag Aff när man tecknar nya avtal, men så har det inte alltid varit.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Lär av andras erfarenheter om energieffektivisering

Vill du inspireras, få nya kunskaper och ta del av andras erfarenheter på klimat- och energiområdet? Välkommen till Sveriges Allmännyttas kunskapsdag om energieffektivisering! 


Bättre beslut med ökad teknisk kompetens

Dyrt. Riktigt dyrt. Eller i värsta fall att någon blir sjuk eller skadad. Det är några konsekvenser som kan bli verklighet på grund av okunskap.


Partnertext från Newton

Byggprojektledare – ett yrke för dig?

Vill du ha ett omväxlande arbete där du driver och leder projekt specifika för fastighetsbranschen? Som projektledare inom bygg och fastighet är möjligheterna stora.


En samhällsbärande yrkesroll i förändring

Vi lever i en föränderlig värld och den tekniska utvecklingskurvan är brant. Detta ställer bland annat helt nya krav på kompetensutveckling, inte minst för förvaltare.


Hon gör juridiken tillgänglig för hyresgästerna 

Ett demokratiskt verktyg och ett effektivt sätt att stärka hyresgästerna. Något som i förlängningen stärker grannskap och stadsdelar, enligt Dona Hariri.


Juristen hjälper dig att få koll på juridiken

Alla som arbetar med bostäder behöver ha koll på den praktiska juridiken. Magnus Mellby, jurist med cirka trettio års erfarenhet, hjälper dig att undvika onödiga juridiska konflikter.


Fler utbildningsplatser till fastighetsbranschen

Nu har Myndigheten för yrkeshögskolan presenterat vilka ansökningar som beviljats för start hösten 2021. Fastighetsbranschens får 124 fler utbildningsplatser än föregående år, efter rekordstort antal ansökningar.


Partnertext från Aff

Starta året med en kurs i Aff

I dessa dagar har vi videomöten på löpande band och inkorgen svämmar över av erbjudanden rörande digital utbildning. Mycket går utmärkt att göra digitalt, som till exempel att lära sig mer om Aff.


Partnertext från Newton

Helt nya möjligheter med Newtons fastighetsutbildningar på distans

Vilket år vi har bakom oss. 2020 var ett dramatiskt och tufft år för alla. Nu när vi ser tillbaka så har det också varit ett förändringarnas år. När pandemin var ett faktum fick vi alla ställa om och anpassa oss. För Newtons del handlade det om att se till att utbildningarna anpassades till att bli helt digitala.


Partnertext från Newton

Rätt förutsättningar skapar rätt kompetens

Medarbetarnas kunskap är avgörande för ett företags framgång. För att nå målen behövs rätt kompetens. Med rätt insatser skapar vi rätt förutsättningar för att lyckas.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Digitala utbildningar

Sveriges Allmännytta fortsätter att utveckla digitala utbildningar och erbjuder nu ett brett utbud, som även kan genomföras företagsförlagt. Här kan du se några av utbildningarna som kommer inom kort.


Energioptimera för både hyresgästerna och miljön

Att sänka kostnaderna, erbjuda hög komfort och samtidigt minimera miljöpåverkan är en balansakt som kan kännas övermäktig. Men nyckeln till att få ihop ekvationen är att energioptimera fastighetens installationer och styrsystem.


Sju strategier – vilka använder ni för att sätta gränser?

Gränsen mellan arbete och fritid har blivit otydligare under pandemin. En forskargrupp har identifierat sju olika digitala gränshanteringsstrategier för att få en smartare och mänskligare digital arbetsmiljö.


Fler utbildningsplatser kräver fler praktikplatser

Sedan Coronapandemin slog till har staten skjutit till extra finansiering för att öka antalet utbildningsplatser, inom bland annat yrkeshögskolan. Detta innebär att det även behövs fler LIA-platser.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Digital energi- och klimatkonferens för bostadsbolag

Konferensen är ett årligt arrangemang som Sveriges Allmännytta arrangerar, och i år genomförs den digitalt. Den startar tisdag den 24 november med en fullspäckad heldag.


Långsiktighet – nyckeln till framgångsrik underhållsplanering

Nyckeln för all framgångsrik underhållsplaneringen är långsiktighet. I det dagliga arbetet är det dock lätt att glömma bort det långsiktiga perspektivet.


Partnertext från Aff

Seminarier och kurser – det fungerar även 2020!

Aff Forums kurser ger dig kunskap om ABFF och dess grundläggande regler, om hur man använder Aff för att skapa ett bra avtal och framförallt kunskap om hur man tacklar alla situationer i en tjänsteentreprenad.


Partnertext från Newton

Växla upp karriären – bli Diplomerad Fastighetsförvaltare

Fastighetsbranschen är i ständig utveckling och det kräver i sin tur fler kvalificerade fastighetsförvaltare. Därför har Newton, i samarbete med fastighetsbranschen, utvecklat förvaltarutbildningen Diplomerad Fastighetsförvaltare.


Hitta varandras styrkor genom intranätet

Antalet onödiga mejl har reducerats till ett minimum, samtidigt som samarbetet har stärkts. TL Byggs prisbelönta intranät Navet bygger broar och ser till att alla snabbt får koll på läget, oavsett var de arbetar ifrån.


Håll koll på juridiken – vilka lagar påverkar ditt ansvar?

Martin Rifall benar ut varför det är viktigt att ha koll på de juridiska bitarna som fastighetsägare. Han är advokat på Hannes Snellman Advokatbyrå och en av BFAB:s mycket uppskattade föreläsare.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Digitaliseringen i Allmännyttan viktigt för branschen

Allmännyttans strategiska val och hur vi tar oss an digitaliseringens utmaningar påverkar hela branschen. Därför kan vår konferensvecka ”Digitalisera Nu” den 9-12 november vara en viktig milstolpe för höstens inspiration.


Partnertext från Faval Validering

FAVAL introducerar validering på distans

Att validera och valideras på plats kan vara krångligt under rådande pandemi och med de restriktioner som finns. Därför introducerar vi nu möjligheten att genomföra FAVAL:s valideringar avseende teoretiska prov på distans.


Partnertext från Newton

Spetsa dina kunskaper i fastighetsjuridik på två dagar

De juridiska frågorna är svåra för många hyresvärdar. Därför har Newton tagit fram en tvådagarskurs för alla i branschen som behöver uppgradera sina juridiska kunskaper.


Partnertext från Aff

Digitalt + IRL = bästa av två världar

Aff kombinerar den digitala utbildningen Aff Akademin med en heldags fördjupning där man träffas och fördjupar sig i olika frågor. En av deltagarna, byggprojektledaren Stefan Faleke, berättar om fördelarna med fördjupningen.


Hittade framtidsbransch genom egen research

Möt Daniella Näslund, som gjort en intern karriärresa på Svenska Bostäder och klev in i rollen som centrumuthyrare – precis när pandemin bröt ut.


”Det har varit en extremt lärorik och rolig väg”

Följ Daniella Näslunds interna karriärresa. Här berättar hon själv om sina fyra första år på Svenska Bostäder.


Partnertext från Newton

Newton Rekrytering – Fastighetsbranschens nya rekryteringsbyrå

Utbildningskoncernen Newton växer och breddar sitt utbud med verksamheten Newton Rekrytering för rekrytering och uthyrning av konsulter.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Två digitala event med hållbart tema

Sveriges Allmännytta bjuder in till en digital konferens om ekosystemtjänster och en digital kunskapsdag om hur man kan minimera avfallet. Läs mer om eventen och kolla höstens alla utbildningar!


Fördomar begränsar solcellsinvesteringar

Intresset och engagemanget för solceller har vuxit bland både kommersiella aktörer och privatpersoner de senaste åren. Frågorna och fördomarna är däremot många, liksom myterna och missuppfattningarna.


Partnertext från Aff

I en tid av digital utbildning passar Aff Akademin

I dessa dagar har vi videomöten på löpande band och inkorgen svämmar över av erbjudanden rörande digital utbildning. Mycket går utmärkt att göra digitalt, som till exempel att lära sig mer om Aff.


”Kompetensutveckling är så mycket mer än gå på kurs”

I höst kommer många ha en annorlunda arbetsvardag som kan upplevas begränsande. Karriärcoachen Christine Nord ger goda råd för en utvecklande höst.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Fastighetsutveckling som skapar värde för våra hyresgäster!

Sveriges Allmännyttas digitala Fastighetsutvecklingsdag den 31 augusti blir det bästa tillfället att komma igång efter sommaren och boosta sig med inspiration för att bygga och renovera bra projekt.


Partnertext från Newton

Bli byggprojektledare i världsklass med Newton

Vill du skapa verklighet av visioner och arbeta med framtidens byggprojekt? Då kan rollen som byggprojektledare vara något för dig.


Lidingö stad investerar i medarbetarnas tekniska kompetens

Bjarni Gudmundsson, enhetschef på Lidingö Stads fastighetsenhet, insåg att fastigheterna blir allt mer teknikintensiva. Det ställer i sin tur större krav på de anställdas kompetens inom teknikområdet.


Partnertext från Sweden Green Building Council

Alla SGBC:s kurser hålls online

SGBC har marknadens största utbud av kurser och har utbildat flera tusen personer i hållbart samhällsbyggande. I år erbjuder vi bara webbutbildningar för att kunna fortsätta erbjuda kurser, trots förändringarna i samhället.


”Vi är väldigt bra på att fira”

Väsbyhem klättrar på listan över Sveriges bästa arbetsplatser och stod i våras även som en av vinnarna i Kundskristallens kategori ”Största lyft Serviceindex”. Nöjda medarbetare och nöjda hyresgäster går hand i hand, konstaterar bolagets HR-generalist Harminder Mankoo.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Webbutbildning i att bemöta hot och våld

Lär dig förebygga och bemöta hot och våld i vår nya webbutbildning som är speciellt framtagen för bostadsbolag. Psykologen Alexander Tilly har lång erfarenhet av arbete i våldsutsatta miljöer.


Korta YH-utbildningar för branschens medarbetare

Korta YH-utbildningar är ett nytt koncept inom yrkeshögskolan. Utbildningarna riktar sig till dem som behöver förnya sin kompetens för att behålla sitt arbete, gå vidare till nya mer avancerade arbetsuppgifter, eller vill byta bana i arbetslivet. 


Partnertext från Newton

Säkra inomhusmiljön – gå kurs om Fukt och mögel

Fuktskador är idag det största byggtekniska problemet. Sviterna av röta, fukt och mögel är mycket dyra att få bukt med och vid fel hantering kan kostnaderna öka tiofalt.


Partnertext från Aff

Frukostseminarium i coronatider

Den andra juni genomförde Aff ett frukostseminarium på ett Corona-anpassat sätt. Med ett begränsat antal deltagare i lokalen och frukost uppdukad på varannan plats kunde avstånden hållas, och resterande personer deltog via webben.


Effektivare avflyttningsbesiktningar med ny handbok

Med en ny besiktningshandbok har Stockholms studentbostäder (SSSB) fått en tydligare struktur och förståelse för hur avflyttningsbesiktningar ska genomföras och dokumenteras. Handboken har tagits fram tillsammans med BFAB.


Att bygga tillitskultur i en orolig tid

Plötsligt förändrades arbetsvardagen, med en hel del nya förutsättningar, rutiner och arbetssätt. Tillitsexperten Louise Bringselius konstaterar att det här är en tid när även ledarskapet prövas.


Partnertext från Newton

Newtons populära förvaltarutbildning – det bästa av två världar

Nytt för i år är att vi har kunnat kombinera det bästa ur två av marknadens mest populära förvaltarutbildningar. Den nya utbildningen heter Diplomerad Fastighetsförvaltare.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Möt Kombohusvinnarna på ny Fastighetsutvecklingsdag

Snart lanseras vinnarna i allmännyttans upphandling av den nya generationens Kombohus. De nya husen presenteras vid en nyinsatt konferens om fastighetsutveckling den 31 augusti.


Enklare än någonsin att utbilda sig

BFAB har på kort tid digitaliserat möjliga delar av utbildningsutbudet. Jessica Bergmark som ansvarar för produktutvecklingen har haft en avgörande roll och delar här med sig av sina erfarenheter och fördelarna med onlineutbildning.


Eidars vd Bygger laget – som praoelev

Bostadsbolaget Eidar har vuxit snabbt på senare år. Nu blickar man inåt och bygger lagandan bland annat genom att vd Urban Blom praoar hos alla sina medarbetare.


Partnertext från Jensen Education

Newsec säkrar tillväxten av nya drifttekniker

I nära samarbete med Jensen education skapar Newsec en modern yrkesutbildning för att utbilda nästa generations drifttekniker.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Tre träffar du inte får missa

Sveriges Allmännytta breddar utbudet av utbildningar, nätverksträffar och konferenser och erbjuder som komplement onlinebaserade aktiviteter.


Fortsatt kompetensbrist trots att fler utbildar sig

En ny rapport från Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) visar på fortsatt kompetensbrist inom fastighetsbranschen trots att antal utbildningsplatser inom yrkeshögskolan har ökats de senaste åren.


Partnertext från Aff

Frukostseminarium på webben – funkar det?

Aff testar att köra sina frukostseminarier både på plats och på webben. Henrik Nilsson på Halmstad Fastighets AB berättar hur det fungerade att delta i Affs webbinarium.


Att lära online – när tradition möter innovation

BFAB har uppgraderat sin utbildningsportfölj med digitala klassrum. Lillemor Runesson, utbildningsansvarig i Stockholm, berättar om distansutbildningen.


Partnertext från Newton

Drifttekniker – ett yrke som bidrar till en renare värld

Kunskap om hur man optimerar fastigheters värme och ventilationssystem leder inte bara till en karriär, de ger också chans att bidra till en renare framtid.


Lyckad satsning på fördomsfri rekrytering

Upplands-Bro kommun säkerställer att de är fördomsfria i sitt urval genom cv-lösa processer utan personliga brev. De fokuserar på kravställningen.


Partnertext från Aff

Frukost med funktion

Det var nytt deltagarrekord när Aff Forum höll frukostseminarium om funktionsentreprenader. För att ta reda på vad som lockar pratade vi med en av deltagarna, Mikael Lundstedt som är teknikförvaltare på Locum.


Lär dig yrkesspråk med Lingio

I samarbete med Lingio har Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU) tagit fram digitala kurser i svenska språket, anpassade just för yrken inom fastighetsbranschen.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Bygger ni bäst? Se hit!

Nu drar Sveriges Allmännytta igång en helt ny tävling: Årets bästa nyproduktion. Vinnaren utses i höst.


Utbildningen banade väg för chefstjänst

Fredrik Frisell tillträdde som förvaltningschef i Torsås kommun för drygt ett halvår sedan. En viktig faktor till att han fick tjänsten var rätt utbildning.


Rekryterar rätt med värdegrundstest

Stångåstaden i Linköping är ett värderingsstyrt företag och när de rekryterar söker de efter högpresterande kulturbärare. Sedan ett år görs det bland annat genom ett digitalt värdegrundstest.


Partnertext från Aff

Aff Akademin + fördjupning = sant

Under 2018 lanserade Aff en utbildningsplattform kallad Aff Akademin. Där finns instruktionsvideos till Aff Avtalssystem, men framförallt Aff Diplomutbildning Bas. I dag har över 600 personer gått kursen.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Experten om centrumhandelns framtid

Växande e-handel och globala konsumenter förändrar allt. Hur påverkar det oss och våra handelsplatser? Elisabet Elmsäter Vegsö, näringspolitisk expert på Svensk Handel ger svar.


”Vi behöver höja kunskapsnivån kring Aff”

I en förvaltningsvardag som haft stor kompetensväxling kan Aff vara ledstången till att säkerställa kvalitet, effektivitet och respekt för olika parters uppdrag. Det anser Jahn Walhbäck, en av grundarna till Aff-kommittén och stark förespråkare för ordning och reda i basleveranserna.


Partnertext från Newton

Framtidens rekrytering – närmare än du tror

Newton har etablerat en ny typ av branschmarknadsdag som ska göra det lättare för arbetsgivare och arbetssökande att hitta varandra.


Förankra det digitala, som en pilot!

Siktet är inställt på fastighetsbranschen 3.0 – med en fullt uppkopplad arbetsvardag. Men för att kunna navigera i det digitala landskapet krävs att vi breddar samarbetsytorna och lägger fokus på medarbetarnas tillit och trygghet.


18 nya YH-utbildningar för fastighetsbranschen

Det blir 18 YH-utbildningar för fastighetsbranschen under 2020, som även i år får fler beviljade utbildningar än rikssnittet.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Två trender du inte får missa 2020!

Samhället står inför stora utmaningar som påverkar er som jobbar i bostadsföretag. Vi ser två tydliga trender 2020 – digitaliseringen och trygghet i bostadsområden.


Svenska Bostäder satsar på bovärdsakademi

På Svenska Bostäder arbetar drygt hundra bovärdar som dagligen är ute i fastigheterna och träffar tusentals hyresgäster. Under hösten 2019 gick startskottet för en stor utbildningssatsning som kommer löpa minst ett år.


Vad vet du om Generation Z?

De föddes mellan 1995 och 2005 och är den första helt ”digitalt infödda” generationen. Lär känna Generation Z.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Ta chansen att utvecklas nästa år!

Kunskap väcker mod och nya möjligheter – ta chansen att utvecklas nästa år med Sveriges Allmännyttas utbildningar inom allt med förvaltning!


Partnertext från Newton

Newtonstudent bakom nytt konsultbolag

Tidigare Newtonstudenten Axel Ekberg ligger bakom det nyetablerade fastighetskonsultbolaget Tribau. Allt som levereras ska kännetecknas av högsta kvalitet.


Partnertext från Aff

Aff Akademin – nytt sätt att lära sig

Det är inte ovanligt att det uppstår oenighet kring leveranser. För att känna sig trygg i beställarrollen gäller det att ha kunskap.  Aff Akademin och vår Diplomutbildning Bas erbjuder det.


Projekteringschefen som bygger för lärande

Möt Sara Tyberg, projekteringschef för forskningsanläggningen Biomedicum som utsetts till Årets Bygge 2019.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Vi ger dig kraft och förmåga att utveckla din verksamhet

Håll dig uppdaterad om nya trender och arbetsmetoder i fastighetsbranschen. Just nu erbjuder vi utbildningar inom flera områden.


Partnertext från Aff

Så mycket kunskap – så lite tid

Visst är det kul att få lite nya kunskaper till sig? Då kan ett kortare seminarium vara bra, och kombineras det dessutom med en god frukost gör det inte saken sämre.


Dags att börja renovera våra möten

Vi spenderar i snitt närmare fem veckor om året av vår arbetstid i möten. Det är hög tid att vi vågar ifrågasätta och strukturera, menar Fredrik Bauer som har nycklarna till det nödvändiga, effektiva och roliga mötet.  


Basketspelaren fastnade för fastigheter

Jens Stålhandske har spelat basket på elitnivå. I dag arbetar han som fastighetsförvaltare på Höganäs kommun. Ta del av hans resa – från forward till förvaltare!


Partnertext från Newton

Snabbaste vägen till fastighetsekonomi

Newton har tillsammans med fastighetsbranschen tagit fram en ekonomiutbildning som hjälper fastighetsbolag att höja kompetensnivån och ger den enskilde ett karriärlyft.


Emil Bood ny chef för FU och Faval

Vid årsskiftet tillträder Emil Bood som ny verksamhetschef för Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU) och Faval Validering AB.


Onboarding ger enklare start för nyanställda

Första dagarna på ett nytt jobb blir ofta väldigt intensiva. På Mimer ges blivande medarbetare en mjukstart, med nedräkningsgodis och förberedande korta nano-utbildningar.


Partnertext från Newton

Bygg med Björn

Efterfrågan på projektledare inom bygg- och fastighetssektorn är stor. På utbildningen Diplomerad Projektledare Bygg/Fastighet utbildar Björn Sikehag i verktyg och metoder för att leda branschspecifika projekt.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Brand, hållbarhet och drift

Sveriges Allmännytta har i höst ett gediget utbud av utbildningar och konferenser, bland annat energi, hållbarhet, miljö, förvaltning och drift.


Validera kompetens – frågor, framgångar och farhågor

Värdera, kvalitetskontrollera, testa, verifiera, bekräfta. Att validera kompetens har länge varit ett verktyg för till exempel Skolverket och Arbetsförmedlingen.


Partnertext från Aff

Ni har gjort fel – jag vill ha kompensation!

I de allra flesta relationer uppstår någon gång gnissel, så även i avtalsrelationer. Hur undviker vi att gnisslet eskalerar till en rejäl urspårning?


Förvalta på distans

Hur stor del av veckans arbete kräver egentligen att vi är på plats, fysiskt? Förvaltaren Carl-Johan Lindörn pendlar från Stockholm till jobbet på Uppsalahem fyra dagar i veckan. Men arbetar heltid. En lösning som fungerat bra från första stund.


Partnertext från Newton

Så bytte Lasse jobb till förvaltare vid 50

– Jag önskar att jag hade haft modet att byta karriär tidigare, arbetet som kundförvaltare på Stockholmshem är det roligaste jag gjort i mitt liv, säger Lasse Jägerstig.


Elsäkerhet och elansvar i fastighetsförvaltning

Många förvaltnings- och fastighetsbolag svarar lite svävande på frågan om organisationen har koll när det kommer till elsäkerhet och elansvar.


Snabbspår för fastighetsingenjörer utreds

Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU) har blivit beviljade främjandemedel från Arbetsförmedlingen för att arbeta med yrkesrollen fastighetsingenjör.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Aktuellt inom digitalisering

Här är Sveriges Allmännyttas aktuella utbildningar och konferenser inom digitalisering.


Strävan efter social hållbarhet

Hyresbostäder i Norrköping har tillsammans med kommunen och kronofogden utvecklat ett arbetssätt för att komma till rätta med hyresgäster som av olika anledningar missköter sig.


Partnertext från Newton

En vanlig dag i en byggprojektledares liv

Akis Theodorakis på Stockholmshem berättar om en vanlig dag på jobbet som projektledare i bygg- och fastighetsbranschen.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Asbest, radon och kundbemötande

I höst erbjuder vi nya kunskaper om hur man ska hantera asbest och radon i fastigheter. En annan viktig fråga är kundbemötande som du får konkreta metoder för genom vår utbildning.


Partnertext från Aff

”Utan Aff-avtalen skulle jag inte ens ha ett jobb…”

Martin Widmark, förvaltare på Riksbyggen Skaraborg, har gått Aff Forums webbutbildning i Aff. Under första året har flera hundra personer förkovrat sig, och ett antal har även gjort tillhörande test och erhållit diplom.


Är byggprojektledare ditt nästa steg?

På vilket sätt är byggprojektledare ett karriärsteg? Hur är relationen mellan de fastighetsförvaltande rollerna och byggavdelningarna? Och om jag vill utbilda mig inom projekt och projektering – vad ska jag tänka på då?


Mentorskap en vinst för båda parter

Tredje året på Malmö Universitets Fastighetsföretagarprogram erbjuds studenterna att delta i ett mentorprogram. Ett guldkoncept, tycker adepten Sebastian Tenenbaum. Spännande och speciellt att kunna hjälpa till, säger mentorn Jeanette Sällström.


Partnertext från Newton

Är ni konkurrenskraftiga i digitala transformationen?

På HSB ser vi allvarligt på frågan och arbetar långsiktigt för en omställning av rollerna inom fastighetsförvaltning. Det säger Samira Mchaiter som medverkar i Expressens och Newtons seminarium om framtidens kompetenser i Almedalen den 1 juli. 


Partnertext från Aff

Digitalisering – Aff, CoClass, BIM, BIP, hjälp!

Aff-koder är egentligen koder för arbete, men används också för att strukturera objekten i fastigheter.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

”Nu skapar vi fler utbildningar kring förvaltning”

Sveriges Allmännytta har ett stort utbud av utbildningar som är öppna för alla i fastighetsbranschen, och nu vänder de sig särskilt till dig som jobbar med förvaltning.


Diplom – ett starkt kort att ha

BFAB har under våren genomfört den 58:e omgången av det uppskattade programmet Diplomerad fastighetsförvaltare. Vad skapar det fortsatta framgångståget?


Tid för återhämtning – men hur?

Hängmattan hägrar. Snart dags att aktivera mejlens frånvarobesked och logga ut. Men att bromsa in, varva ner och kunna ladda om under semestern är inte alltid så lätt. Här får du råd för bättre återhämtning.


Att handleda nyanlända – ord ger mod

Svårt, tidskrävande och bitvis frustrerande. Roligt, lärorikt och alldeles självklart. Johan Melin, husvärd på MKB Fastighets AB, delar här med sig av erfarenheter från sitt år som handledare.


Partnertext från Newton

Så fick Martin drömjobbet som fastighetsförvaltare

YH-utbildningar ger den kompetens som arbetslivet efterfrågar. Det visar en studie från Myndigheten för yrkeshögskolan. Martin Ölmedal fick anställning genom sin praktik hos Wallfast.


Hur ofta tänker du på tillgängligheten i dina fastigheter?

Branka Majkic är arkitekt med gedigen erfarenhet av husbyggnadsprojektering och tillgänglighet.


Partnertext från Aff

Vad gör det om de gör lite planerat underhåll också?

Aff ordnar den 24 maj ett frukostseminarium om skillnader mellan AB/ABT och ABFF och vad man bör ha i åtanke när man skriver avtal för denna typ av entreprenader.


Boguide för Malmöbor

Hemlösheten i Malmö har under flera år ökat och i ett led att förebygga en fortsatt ökning beslutade kommunstyrelsen att stadskontoret skulle utreda behovet av en kommungemensam bostadsrådgivning.


Partnertext från Aff

Det är inte min sak att göra!

I de allra flesta organisationer finns ett stort mått av fördelat ansvar, där varje grupp har sina dedikerade arbetsuppgifter och budget. Men vems ansvar är det och vems budget ska belastas när olika saker ska genomföras?


Attraktiv arbetsgivare med jämställd agenda

För börsnoterade Wihlborgs är det naturligt att arbeta målmedvetet med nyckeltal – men långtifrån alla är finansiella.


Partnertext från Newton

Så gör du karriär i fastighetsbranschen

Akis Theodorakis menar att ”ingenting är omöjligt, bara man vill”. Från jobbet som personalansvarig i restaurangbranschen till ombyggnadskonsulent på Stockholmshem.


Förhandla framgångsrikt

Om det bara kan finnas en vinnare vid en förhandling, se till att det inte är du. Låter det konstigt? Inte alls egentligen, vägen till långsiktiga relationer går via två nöjda parter i en förhandling.


Skada eller normalt slitage?

Att lyfta kunskap och få samsyn i avflyttningsbesiktning handlar om respekt, säger Susanne Svensson, utbildningsansvarig på BFAB.


Partnertext från Newton

”Så blir du en bra chef”

Frida Heimer, biträdande fastighetschef på Fabege och yngsta ledaren efter Newtons fastighetsförvaltarutbildning, tipsar om hur du blir en bra chef.


”Sätt inte likhetstecken mellan ung och digital”

Ska fastighetsbranschen klara sin kompetensförsörjning framöver behöver åldersmedvetenhet planteras där fördomar slagit rot.


Effektivare vardag med digitalisering hos SGS

SGS Studentbostäder i Göteborg har digitaliserat stora delar av sin förvaltning och fastighetsskötsel. Både medarbetare och hyresgäster uppskattar effektiviseringen.


Partnertext från Aff

Har du koll på dina avtal?

Att förvalta en fastighet kräver en mängd olika avtal. Ett gott avtalsarbete kan se ut på olika sätt, men det krävs alltid att några saker är uppfyllda.


Handen på hjärtat – har du den tekniska kollen?

Om vikten av och vinsterna med driftkort på alla fastigheter du förvaltar.


Kom igen nu förvaltare och lär av varandra

Hur kan det komma sig att fel får upprepas i en bransch som egentligen har kunskapen? Borde vi inte kunna göra erfarenheter och lärdomar publika.


”Så höjer vi kompetensen strategiskt med Faval”

Akademiska Hus och Rikshem om hur de planerar att använda validering med Faval för att kompetensinventera och skapa individuella fortbildningsplaner för sina anställda.


Har ni sjuka hus?

Vi har pratat med Jakob Grahn, en av föreläsarna till våra kurser i fukt och mögel och skadebesiktning av våtrum. Jakob har arbetat med fuktrelaterade skador i 15 år.


Hur står det till med din självinsikt?

För att kunna leda framgångsrikt på olika nivåer i organisationen krävs olika typer av kompetenser och förmågor.


Friskvård som konkurrensfördel

Medarbetarna är spegeln utåt, att satsa på deras välmående är viktigt. Och friskvård handlar om så mycket mer än rörelse. Så här gör man på Skövdebostäder.


Nytt projekt för kompetensutveckling inom digitalisering

FU har beviljats medel från Europeiska Socialfonden för projektet Digifast. Ett av målen är att erbjuda fastighetsskötare och fastighetsvärdar fortbildning inom digitalisering. 


Surfa på rätt vågor och slipp digital ångest

Att fundera på omvärldens utveckling inom det digitala området och hur man ska, bör eller kan förhålla sig till vad som händer ligger onekligen i tiden.


Less men inte missnöjd – så byter du spår på jobbet

Börjar arbetsveckorna gå på rutin, men bolaget är bra och du trivs med kollegerna? Kanske är det dags att göra något nytt, något annat. När tankar om att söka sig vidare dyker upp, vad finns det då för alternativ?


Tuffare regler i andrahandsdjungeln och bytesträsket

Nya regler föreslås träda i kraft från den 1 maj i år.


Diös branschledande på validering

Diös var först ut i fastighetsbranschen med att validera hela sin driftorganisation via valideringsverktyget Faval och därmed också först med att ha certifierade medarbetare.


Partnertext från Newton

Har du rätt kompetens som förvaltare?

– Jag vill utveckla branschen och därför validerar jag mig som förvaltare, säger Rubin Wadenholm, fastighetsförvaltare på Norrgården.


Hur hanterar du svåra samtal?

Oavsett om du arbetar inom fastighet, teknik eller underhåll finns det svåra samtal.


Nyttan med att säga NEJ

Varför är det så svårt att säga nej med gott samvete?  Stresscoachen Karin Isberg delar med sig av sina bästa tips.


”Vi vill vara en del av förvaltardialogen”

HALLÅ DÄR...

… Frida Palmgren, vd för utbildningsföretaget BFAB som tar plats som partner hos Förvaltarforum Kompetens.


Satsning för att nå nya målgrupper och minska kompetensbristen

Projektet Snabbspårscoacher ska få fler nya svenskar att välja ett fastighetsyrke. Allt för att säkra kompetensförsörjningen i branschen.


Partnertext från Newton

Martina utbildar fastighets-förvaltare i samarbete

Hur skapar man ett bra team där alla känner sig delaktiga och kan bidra i projekten? Martina Hultstrand som utbildar fastighetsförvaltare i projektarbete och arbetsleder team på HSB ger svar.


Vad behöver vi mer av?

Vad behöver fastighetsbranschen mer av? Den frågan brukar vi då och då ställa. Här hittar du några röster från branschen.


Jämställdhetsarbete behövs för att trygga kompetens

Könsfördelningen i fastighetssektorn är tydligt snedfördelad. För att säkra kompetensen och öka jämställdheten krävs att både utbildningssamordnare och arbetsgivare tar ansvar.


Bästa tipsen för en proffsig avflyttningsbesiktning

Vi träffar Susanne Svensson, föreläsare och utbildningsansvarig på Lexicon Fastighet i Malmö för att prata lite om den svåra konsten att utföra en korrekt avflyttningsbesiktning av en lägenhet.


Nätverka digitalt – enklare än du tror

Cecilia Victoria Kärrberg delar med sig av sin bästa tips för hur du når framgång med hjälp av Linkedin.


Nytt projekt för kvalitetssäkring av valideringsverktyg

Fastighetsbranschen deltar i Myndigheten för yrkeshögskolans (MYH) projekt Branschvalidering – Operativ och strategisk samverkan.


Partnertext från Aff

Seminarium om arbetsmiljöansvar i entreprenader

Kan du reglerna när det kommer till arbetsmiljöansvar i tjänsteentreprenader inom fastighet? Aff ordnar seminarium 30 november.


Partnertext från Newton

Hur hittar man duktiga fastighetsförvaltare snabbt?

Vi frågade Fredrik Åman på HSB Norra Stor-Stockholm hur de gör för att rekrytera fastighetsförvaltare.


Energieffektiva fastigheter kräver kompetent personal

På Lexicon Fastighet i Göteborg finns möjlighet för tekniska förvaltare, fastighetsingenjörer och fastighetstekniker att bli bättre och effektivare drifttekniker.


Första testcentret för validering av förvaltare

Newton Kompetensutveckling i Stockholm är det första ackrediterade testcentret som erbjuder validering mot fastighetsförvaltare.


Förbered dig rätt inför medarbetarsamtalet

Målsamtal, utvecklingssamtal, medarbetarsamtal– kärt barn har många namn. Snart är det dags att ta ett gemensamt avstamp för att sedan blicka framåt och sätta nästa års mål. Här får du råd på vägen.


Redo om krisen kommer?

Krisen tar aldrig semester. Det gäller att vara beredd när det är bråttom. Vem gör vad när det brinner i knutarna? Hur kan vi vässa vår krisberedskap? Har vi rätt kompetens?


”Bolagets bästa framför allt”

Vilka är de viktigaste egenskaperna för en säkerhetschef på ett fastighetsbolag? Här delar Maria Deronius, säkerhetschef på Stockholmshem, med sig av råd och erfarenheter.


”Kompetenta och inspirerande föreläsare”

PLUS Förvaltarutbildning har lärt mig jättemycket, säger Sanna Stark, förvaltare på Einar Mattsson. Föreläsarna var oerhört kompetenta och inspirerande.


Partnertext från Newton

Hur får man 5,0 i kundnöjdhet?

Carl Robert Engeström fick högsta betyg efter bara ett år som fastighetsförvaltare. Hur gör han?


Bransch i framkant med valideringsverktyget Faval

Valideringsverktyget Faval erbjuder validering för yrkesroller i fastighetsbranschen som kräver eftergymnasial utbildning.


Så skapar du ett kreativt arbetsklimat

Allting handlar om att få kontakt med sig själv och grunden är närvaro i nuet, säger kreativitetskonsulten och författaren Bengt Renander.


Vi hjälper dig med studiebesök och inspiration

Lexicon Fastighet är mer än bara utbildningsarrangör. Vi arrangerar även Förvaltarträffar, Träffpunkter för uthyrare och bovärdar och kan skräddarsy er kick-off.


Partnertext från Aff

Aff lanserar digitalt utbildningsmaterial

Aff har tagit fram en egen digital utbildningsportal.


Alltför vanligt att ny kunskap slarvas bort

Professor Per-Erik Ellström ger tips om hur du och hela arbetsplatsen bättre tar tillvara ny kompetens. Chefen har ett stort ansvar.


Partnertext från Aff

Så handlar du upp städning

Aff har tagit fram en ny mall som gör det lättare för dig att upphandla städning.


Certifierad fastighetsförvaltare i Faval

Vårens deltagare på Plus förvaltarutbildning får testa det nya sättet att validera fastighetsförvaltare enligt Faval.


Klä dig rätt för jobbintervjun

Dags att göra ett bra första intryck – kanske väntar en anställningsintervju eller en ny tjänst? Bernardica Bröddén, expert inom området klädsel, ger sina bästa tips.


”Ibland behöver man prata med någon med samma problem”

Ingemar Skotheim från Torsås Fastighets AB deltar för andra året i rad i Lexicon Fastigheters förvaltarträff.


Partnertext från Newton

Hur gör man karriär i fastighetsbranschen?

Akis menar att ”ingenting är omöjligt, bara man vill”. Från jobbet som personalansvarig inom restaurangbranschen till jobbet som ombyggnadskonsulent på Stockholmshem.


”Med kursen i ryggen var jag redo att ta nästa steg”

Fredrik Fundberg gick utbildningen Diplomerad fastighetsförvaltare i fjol. Ett lyckokast visade det sig – kursen gav nycklar till en ny tjänst.  


Energieffektiva fastigheter kräver kompetent personal

Kunniga och engagerade medarbetare är en förutsättning för ett miljö- och energieffektivt fastighetsförvaltande, säger Anders Malmberg, huvudlärare på Lexicons utbildning Driftteknik.


Ta kontroll över varumärket och säkra kompetensförsörjningen

Kompetenssystemet Competence har funnits i många år men är mer aktuellt nu än någonsin tidigare – inte minst i fastighetsbranschen.
– Marknaden är mer mogen nu, säger Jonas Gustavsson på Fasticon Kompetens.


Allt du behöver veta om fastighetstaxeringen

År 2019 genomförs en ny allmän fastighetstaxering (AFT 2019). Andreas Adolphsson, skatteexpert på Grant Thornton, ger sina bästa tips om vad du bör tänka på inför den nya deklarationen.


Partnertext från Newton

Samira leder mot förvaltning i världsklass

Det handlar om att leverera mervärden för kunden där kommunikationen spelar en avgörande roll. Det säger Samira Mchaiter, nominerad till Årets unga Fastighetskvinna 2016.


Utbildning till dig och till barn som behöver

Tillsammans har vi på Lexicon skapat en grund där vi nu kan ge vidare av det vi brinner för och tycker är viktigt. Det vill säga bra utbildning!


Partnertext från Aff

Hur beskriver du din förvaltning?

Att tillverka tjänstebeskrivningar för en leverantör eller beskriva dem internt är inte alltid helt enkelt. Aff:s vd Philip Österlund ger en kort introduktion till fördelarna med att använda Aff:s avtal och mallar.


Fastighetsengelska utan pekpinnar

Gary Watson, som leder Sabos kurser i bostadsengelska, berättar hur han jobbar för att vässa våra kunskaper i engelska.


Testa din engelska – vilka ord kan du?

Här har vi samlat 20 ord för fastighetsbranschen. Läs igenom och skriv ner de engelska ord som spontant dyker upp ur minnet.


Partnertext från Aff

AB, ABT, ABFF – När använder jag vilket?

En alltför stor okunskap finns kring vilket/vilka regelverk du ska använda när du handlar upp dina entreprenader och projekt. Nedan följer en kort sammanfattning för förvaltningsbranschen.


Partnertext från Newton

Så blir du bättre på att möta framtiden

Tomas Forsblom, verksamhetschef med ansvar för Newtons utbildningar, tipsar om hur du och ditt team kan utveckla förmågor som förbereder er för en föränderlig värld.


”Branschen behöver gå armkrok”

Uppsalahem har länge fungerat som något av en plantskola för unga i branschen. För HR-chefen Anna-Lena Lehto är det ett självklart ansvar att jobba för branschen, inte bara se till de interna behoven.


Så lyckades SSSB bromsa vägglössens framfart

I Lappkärrsberget har Stiftelsen Stockholms Studentbostäder lyckats minska antalet fall med vägglöss rejält efter att ha gått en kurs i skadedjursbekämpning hos Lexicon Fastighet.


Varm känsla på Fryshuset

BFAB:s utbildning Kvalificerad fastighetsförvaltning har gett mig större förståelse för fastighetsförvaltning och ett otroligt nätverk. Det säger Fryshusets fastighetschef Thomas Widlund.


Partnertext från Aff

Aff startar e-utbildning

Aff ska utveckla en plattform där användare kan bli kunnigare på olika Aff-avtal genom elektronisk distansundervisning, så kallad e-learning.


Kompetenssäkrad rekrytering genom Faval

Fasticon Support är specialister på rekrytering inom operativ drift och skötsel och har nu börjat erbjuda Faval som en del i sitt rekryteringserbjudande.


”Ni sitter i samma båt – utbyt erfarenheter”

Från Sjöfarten till fastighetsbranschen är steget inte långt. I alla fall inte om du frågar före detta sjöbefälet och HR-specialisten Ann-Britt Hall.


Så utvecklar Stena Fastigheter besiktningsprocessen

Mats Carlsson, förvaltare på Stena Fastigheter berättar om hur företaget tagit fram gemensamma rutiner för avflyttningsbesiktningar.


Svenska kyrkan satsar på förvaltning

Svenska kyrkan har ett stort fastighetsinnehav. Med minskande medlemsintäkter ställs större krav på effektivare förvaltning.


Partnertext från Newton

Restates bästa tips vid ombildning och förvaltning

Kunskaper i projektledning, kommunikation och förhandlingsförmåga är viktiga kompetenser vid ombildning och förvaltning av bostäder. Två av Restates medarbetare berättar varför och hur.


Modigast vinner medarbetarna

Fastighetsbranschen måste kliva ur bekvämlighetszonen och jobba mer offensivt ihop kring kompetensförsörjning, anser Fastigos vd Mona Finnström.


Här hittar du allt om utbildning och utveckling

Välkommen till Förvaltarforum Kompetens, en ny avdelning för dig med allt om utbildning och utveckling. Här har vi som ambition att samla information om alla utbildningar som du som jobbar med förvaltning kan ha nytta av.


Så skaffar vi ny kompetens till branschen

Vi har utvecklat ett unikt koncept för försörjning av ny kompetens till fastighetsbranschen. Ett pilotprojekt genomförs i Alby och vår ambition är att det sen ska spridas till andra liknande bostadsområden.


Partnertext från Aff

Har du en entreprenad som baseras på ett Aff-avtal?

Tisdag den 26 september arrangerar vi ett frukostseminarium om entreprenader som baseras på ett Aff-avtal. Seminariet vänder sig till såväl beställare som leverantörer och konsulter.


”Innehållet är väldigt relevant”

Erika Johansson, distriktschef på ÖrebroBostäder går just nu PLUS Förvaltarutbildning.
– Jag gillar upplägget och innehållet är väldigt relevant för mitt jobb. Som distriktschef behöver jag veta lite om det mesta, säger hon.


Partnertext från Newton

Fastighetsbranschen törstar efter kompetens

Utbildning är nyckeln till att lösa kompetensförsörjningen i en tid när det är huggsexa om personalen i fastighetsbranschen. HSB Norra Stor-Stockholm har löst problemet genom samarbetet med Newton Kompetensutveckling.


På stadig grund i fastighetsbranschen

Simon Stenmark är 23 år och jobbar på ett fastighetsbolag i Lidköping. 2015 – 2016 gick han BFAB:s diplomutbildning Kvalificerad Fastighetsförvaltning. Vi träffade Simon för att prata lite om utbildningen och hur han ser på framtiden.