
Foto: Ericsson AB
Kiona har tillsammans med Ericsson och Carbon Trust undersökt hur byggnader kan prestera mer, med mindre energi. Teknik och Proptech-lösningar kan vara ett snabbt, enkelt och kostnadseffektivt sätt för fastighetsägare att gå mot nettonoll – och göra det lönsamt.
Byggnader står för nästan 40% av världens energiförbrukning. Det är ett bevis på att det finns ett stort utrymme för förbättringar. Under 2023 inledde vi på Kiona ett samarbete med Ericsson, som levererar telekommunikationsutrustning och höghastighetsanslutning till bland annat våra sensorer, för att samla in data om detta i verkligheten.
Målet var att visa hur teknik gör byggnader smartare, grönare och mer hållbara.
Därför genomfördes en omfattande studie för att utvärdera de direkta, indirekta och långsiktiga effekterna av energioptimeringslösningen i 356 bostadsbyggnader i Finland och Sverige under 12 månader.

Dan Mårtensson Foto: Victoriahem AB
– Det här är exakt den typ av teknik och fallstudie som Ericsson vill visa upp, för att påvisa hur industrier och samhället kan arbeta tillsammans för att minska koldioxidutsläppen.
I Sverige ingick Victoriahem, med delar av sitt fastighetsbestånd, i studien. I artikeln Framgång för Victoriahems miljömål – nu bevisat i oberoende rapport kan du läsa mer om deras arbete med att energieffektivisera sina fastigheter.
När Proptech och teknik möter hållbarhet
I grunden är det här projektet en kombination av Ericssons och Kionas expertis. Ericsson tillhandahåller den 5G-drivna infrastruktur som möjliggör tillförlitlig dataöverföring, medan Edge, vår plattform för teknisk fastighetsförvaltning, använder AI för att finjustera hur energi används i byggnader.
Varför är detta viktigt? Traditionella sätt att förbättra energieffektiviteten, som tilläggsisolering eller treglasfönster, är ofta dyra och tidskrävande.
– Genom att använda verktyg som Kionas AI-drivna energihanteringssystem kan fastighetsägare som Victoriahem och JVA hantera ineffektivitet på ett mer effektivt sätt, säger Jasmin Masic, Sustainability Manager på Ericsson, som har haft ett nära samarbete med oss i det här projektet.
– Jämfört med de mer traditionella sätten att minska energiförbrukningen i byggnader erbjuder tekniken ett snabbt, enkelt och kostnadseffektivt sätt att minska utsläppen, vilket är nödvändigt eftersom vi redan nu överskrider den tröskel på 1,5°C som fastställts i Parisavtalet.
Från idé till effekt
Alla idéer börjar någonstans, och medan Ericsson ville undersöka hur uppkoppling kan driva fram hållbara förändringar såg vi på Kiona detta som ett perfekt tillfälle att visa vad vår teknik för energihantering kan åstadkomma i den verkliga världen.
I det här fallet innehåller AI-styrfunktionen i Edge en blandning av data och smarta algoritmer som kontinuerligt förbättrar energioptimeringen i enskilda byggnader, med primärt fokus på styrningen av värmesystem.
I genomsnitt resulterade projektet i en nettobesparing av energi på 7% och miljontals kilowattimmar.
– Det som förvånade oss var möjligheten till skalning. När vi genomförde studien var cirka 350 byggnader inblandade, men senast vi kontrollerade var antalet över 7 000. Detta understryker den verkliga potentialen i digitaliseringen, inte bara i teorin utan i stor skala, säger Jasmin Masic.
Vad uppgifterna säger oss
Den viktigaste lärdomen från det här projektet är tydlig: vi har redan verktygen för att göra skillnad. Det som behövs nu är beslutsamhet och kollektiva åtgärder för att skala upp dessa lösningar globalt.
– Om vi agerar snabbt för att minska utsläppen och öka koldioxidavskiljningen har vi fortfarande en chans att motverka effekterna av att överskrida tröskeln på 1,5°C. Men tajmingen är kritisk, säger Jasmin.
Hon understryker och sammanfattar det hela:
– Vi bor alla på den här planeten och vi måste alla bidra. Oavsett om det handlar om en individuell insats eller stora branschförändringar, så går det hela ihop.
För oss på Kiona är nästa steg att fortsätta tillhandahålla verktyg som gör det enklare för fastighetsägare och fastighetsförvaltare att optimera sin energianvändning. Vi fokuserar även på att sprida budskapet och arbetar med fallstudier som denna för att uppmuntra andra att använda liknande teknik och metoder.
Vill du veta mer om våra öppna lösningar för fastighetsautomation?
Vi studerade 356 bostadshus i Sverige och Finland, motsvarande 1,5 miljoner m², för att se hur vår programvara och teknik för energioptimering påverkar energianvändning och utsläpp över tid. Analysen genomfördes av The Carbon Trust.
Resultat: Sparar 17,3 miljoner kWh (i genomsnitt 7%) nettoenergi – undviker 1 kton CO₂-utsläpp.