Partnertext från Kiona

Framgång för Victoriahems miljömål – nu bevisat i oberoende rapport

Dan Mårtensson, chef för Fastighetsutveckling på Victoriahem. Foto: Victoriahem.

Med digitala verktyg för att styra och optimera uppvärmningen i sina fastigheter, har Victoriahem nått betydande klimatresultat. Vilket bevisas i en ny rapport. ”Det är positivt med konkreta resultat som bekräftar vårt arbete” säger Fastighetsutvecklingschefen.

Victoriahem äger fastigheter från Trelleborg i söder till Uppsala i norr och de flesta är byggda under 1960- och 70-talet. Det är oftast fastigheter med utvecklingspotential som man ser som en möjlighet att förbättra.

– Många byggnader har också haft hög energiförbrukning, vilket gör att vi ser stor potential att sänka energianvändningen, säger Dan Mårtensson, chef för Fastighetsutveckling på Victoriahem.

På rätt spår med energi- och hållbarhetsmålen
Bolaget har sedan 2015 använt digitala verktyg (Edge) för styrning av uppvärmningen i en stor del av fastighetsbeståndet. Man ser en tydlig förbättring av energieffektiviteten och verktyget hjälper till att nå de uppsatta hållbarhetsmålen.

Bolaget följer sina nuvarande mål och ligger även bra till i jämförelse med motsvarande fastighetsbolag. Just nu pågår en uppdatering och förtydligande av målen för att bland annat fortsätta arbetet med att sänka CO₂ -utsläppen.

– Ett av våra nuvarande mål är att minska mängden köpt energi för fastighetsdrift med 30% till 2030 (från 2015 års nivå), och vi låg vid utgången av 2024 på en minskning med cirka 26%. Vi arbetar även med att sänka vattenförbrukningen och har god framdrift mot våra uppsatta mål även där, konstaterar Dan Mårtensson.

Nya EU-mål för fastighetsförvaltning
En av utmaningarna i hållbarhetsarbetet är att fokusera rätt och utifrån ekonomiska begränsningar göra viktiga val. De nya kraven i EU-direktiven, som exempelvis Energy Performance of Buildings Directive (EPBD), innebär att man måste kunna prioritera rätt och analysera hur långt man ska satsa i energieffektiviseringarna.

– Vi får avvakta och se hur de slutliga EPBD-kraven kommer utformas men vi kommer ställas inför beslut att investera för att nå de närmaste kraven 2030 och 2035, eller till och med göra större investeringar för att även nå kraven för 2050 direkt.

Taxonomiklassade åtgärder
Hållbarhetsstrategin påverkas också av EU-direktiv och taxonomi.

– Vi fokuserar just nu mycket på att investera i taxonomiklassade åtgärder som sänker energianvändningen och CO2-utsläppen. I dagens läge, med stigande energipriser, är dessa investeringar både ekonomiskt och miljömässigt fördelaktiga. Samtidigt arbetar vi med att förbereda och tolka de olika direktiven och reglerna som kommer, vilket ibland är komplext, erkänner Dan Mårtensson.

För det finns en utmaning i att möta de kommande EU-direktiven. Dels att tolka direktiven men också att se till att man har relevanta och tillförlitliga data att rapportera. När det gäller energianvändningen har Victoriahem en bra uppföljning via de tekniska fastighetssystemen de använder.

– Vi arbetar med att samla in data för flera områden inom CSRD-rapporteringen. Arbetet med att samla och validera data tar tid, men det är nödvändigt när kraven på transparens inom rapporteringen ökar.

En beprövad lösning
I en ny rapport framtagen av den oberoende organisationen The Carbon Trust och telekombolaget Ericsson, har de faktiska effekterna av att ta hjälp av AI för att styra energianvändningen analyserats. Delar av Victoriahems bestånd ingår i underlaget.

Den omfattande studien genomfördes för att utvärdera de direkta, indirekta och långsiktiga effekterna av energioptimeringslösningen i 356 bostadsbyggnader i Finland och Sverige under 12 månader.

Fastighetssystemet Edge från Kiona som Victoriahem använder optimerar energi- och klimatstyrningen med hjälp av AI. Systemet automatiserar energioptimering och samlar in data som gör att man kan förutse och hantera temperatursvängningar och styra uppvärmningen av byggnaderna, vilket sparar både tid och pengar.

Enligt rapporten som benämns Case Study on the Avoided Emissions from a Building Heating Management System Using an AI Steering Function ger AI-styrfunktionen en positiv nettoeffekt som leder till minskade utsläpp av växthusgaser. Den genomsnittliga energiförbrukningen minskar med 7 procent och CO2-utsläppen minskar med 6 procent jämfört med referensscenariot, visar studien.

Ärlig bild av faktiska värden
Rapporten inkluderat även miljöpåverkan från att driva och använda tekniken, som energin för AI, infrastruktur för dataöverföring och datalagring. Detta gör att man får en ärlig bild av det faktiska värdet. Resultatet är imponerande i sig, men också särskilt eftersom det uppnås i Sverige – en marknad som redan har ett stort fokus på energieffektivitet.

– Det är väldigt positivt att se konkreta resultat som bekräftar att de investeringar och verktyg vi använder ger effekt. Det är ett kvitto på att vi gör rätt saker. Det är också en bekräftelse på att vårt arbete med att energioptimera byggnader leder till verkliga förbättringar, konstaterar Dan Mårtensson nöjd.

– Rapporter, som den vi har tagit del av nu där The Carbon Trust som oberoende aktör har tittat data från bland annat våra byggnader, är viktiga för att bekräfta att vi är på rätt väg och för att kunna sätta nya mål. Det är också ett bra sätt att synliggöra det arbete vi gör, både internt och externt. Vi har gjort stora framsteg, men det finns fortfarande potential att bli ännu bättre, både inom energioptimering och i vårt övergripande fastighetsutvecklingsarbete, avslutar Dan Mårtensson.

Case Study on the Avoided Emissions from a Building Heating Management System Using an AI Steering Function

Ericsson har tagit fram en rapport tillsammans med Carbon Trust där en fallstudie påvisar vad effekten av Kionas tjänst Edge, och dess styrfunktion med artificiell intelligens (AI) har på energiförbrukningen för uppvärmning av byggnader.

Läs en sammanfattning och ladda ner rapporten här.

Dela artikeln: LinkedIn

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega