Kompetens / Nytt om utbildning & kompetens
Partnertext från Sweden Green Building Council

”Man vinner på att utbilda alla i kedjan”

Vi pratar med SGBC:s utbildningschef, Cecilia Houtkamp om fördelarna med deras företagsanpassade utbildningar och varför de blir alltmer populära.

Nu är höstens utbildningar i full gång hos Sweden Green Building Council (SGBC) som erbjuder marknadens största kursutbud inom miljöcertifiering. De flesta av SGBC:s utbildningar går att skräddarsy efter behov och intresset för dessa företagsanpassade utbildningar ökar, säger Cecilia Houtkamp som leder utbildningsteamet.

Vad innebär en företagsanpassad utbildning hos SGBC?
– När vi skapar en företagsanpassad utbildning skräddarsyr vi våra ordinarie, öppna utbildningar som du hittar på vår hemsida efter en särskild verksamhets behov. Kurserna går att genomföra antingen digitalt eller på plats. Om ett företag önskar att utbildningen ska genomföras på plats kommer en av våra kursledare dit och håller utbildningen i deras lokaler.
De som väljer en företagsanpassad utbildning vill ofta att utbildningen genomförs på plats. På våra öppna utbildningar däremot brukar det vara stor efterfrågan på digital utbildning. Våra digitala företagsanpassade utbildningar är väldigt effektiva för verksamheter som sitter utspridda över Sverige.

Vilka är fördelarna med företagsanpassade utbildningar?
– Antingen har man väldigt många på företaget som man vill utbilda och då är det ekonomisk fördelaktigt att boka en företagsutbildning jämfört med att boka styckvis då vi utgår från våra fasta priser – inte att förglömma att våra medlemmar har 20 procent på alla utbildningar.
Men sen kan det vara så att man har en nischad bransch och vill ge sina medarbetare möjligheten att ställa frågor som är väldigt specifika för deras utmaningar. Det kan vara svårt vid ett öppet tillfälle, om vi har 20 deltagare från 20 olika industrier, att hinna prata i detalj kring just det företagets frågor och utmaningar.

Vad tror du att det ökade intresset för företagsanpassade utbildningar beror på?
– Framför allt att företag ser fördelar med att inte endast utbilda medarbetare inom vissa yrkeskategorier på företaget, utan i stället utbilda alla i kedjan – det vinner man mycket på. Det är lättare att hitta små, men många förbättringar som bidrar till en mycket bättre certifiering genom att låta flera medarbetare på företaget bredda sin kompetens.
Ta Miljöbyggnad iDrift till exempel, där man kan utbilda allt i från de som arbetar med de sociala miljöerna och kan optimera för att bidra till en högre nivå i certifieringen, för de ser åtgärder man kan göra på plats, de vet hur de sociala ytorna fungerar. Eller en fastighetstekniker som är ute och ser att det är inga människor i byggnaden på helgen – varför drar vi inte ner energiförbrukningen då?

Kan du ge några exempel på vilka företagsanpassade utbildningar ni erbjuder?
– Miljöbyggnad, och Miljöbyggnad iDrift är två av de absolut vanligaste företagsanpassade utbildningarna. SGBC ser ett ökat intresse för det relativt nya systemet Miljöbyggnad iDrift och att börja certifiera i det befintliga beståndet just nu. Då är det en stor fördel att låta många på företaget veta hur certifieringssystemet fungerar.
Sedan har vi Citylab som handlar om hållbar stadsutveckling. Där arbetar hela kommuner med certifieringen och därför är det viktigt att många har kompetens i vad det innebär att arbeta med certifieringssystemet.

Håller ni kurser i ämnen utanför SGBC:s certifieringssystem?
– Vi har ett flertal duktiga kompetenta kursledare och kan ordna mer allmänna utbildningar inom hållbar samhällsbyggnad, såsom dagsljus, livscykelanalyser och återbruk. Våra kursledare är antingen konsulter eller anställda hos SGBC. Oftast hålls kurserna av någon som arbetar operativt med ämnet och kan svara rent praktiskt. Det beror på vad som passar just ämnet och deltagarna.

SCBC:s kurser

Läs mer om SGBC:s företagsanpassade kurser här: Företagsanpassade kurser – Sweden Green Building Council (sgbc.se)

Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega